Сергей Аксьонов – наместникът на Путин

Катрин Адон
Франс прес

Сергей Аксьонов. Снимка: от тв екрана

Новият лидер на Крим Сергей Аксьонов, който се готви да върне украинския отцепнически полуостров в лоното на Русия, беше малкоизвестен бизнесмен с тъмно минало преди мълниеносното си издигане.

Този 41-годишен мъж, натрупал състояние в годините на хаос след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., отрича връзките, които му приписват с престъпни групировки от онова време, от което датира и прякорът му „Гоблина“ (зъл дух).

Той беше „изстрелян“ на премиерския пост за една нощ от шепа членове на местния парламент, докато седалището на тази институция беше завзето от въоръжени мъже, а проруски командос издигна руското знаме над сградата.

И това стана въпреки относително кратката му политическа кариера – шест-седем години – и болезненото му изборно поражение през 2010 г., когато неговата партия „Руско единство“ събра едва 4 процента от гласовете и получи три кресла в 100-местния парламент.

Ако верноподаничеството му към руския президент Владимир Путин е безспорно, то миналото на този човек с боксьорски нос, съпровождан от всяващи страх телохранители, крие доста неизвестни. Мътно минало

Добър оратор, облечен изискано, той по-скоро създава впечатление на „новобогаташ“, отколкото на безличен апаратчик и остава пълна загадка за съгражданите си.

„Не знам абсолютно нищо за Аксьонов. Чух за пръв път за него едва когато беше номиниран (на 27 февруари) за шеф на правителството“, казва Лидия, сервитьорка в кафене в центъра на Симферопол – столицата на тази украинска автономна република, която на практика вече е под руски контрол. Сходна е реакцията и на инженера Владимир, жител на столицата с прошарена брада. „Знам само, че е депутат“, казва той и довършва: „Подкрепям обаче това, което прави, тъй като е решителен човек, понеже ако някога отстъпим, те (украинските ръководители), ще ни разкъсат“.

„Ще преодолеем всички препятствия и ще възстановим историческата истина“, заяви наскоро Аксьонов пред 10-хилядно множество, развяващо руски знамена.

„Бъдещето ни е с Русия“, обяви той, а демонстрантите ум отвърнаха с „Ура!“

Аксьонов се готви да присъедини към Русия автономната република, „подарена“ през 1954 г. на съветска Украйна от тогавашния руски ръководител Никита Хрушчов, след утрешния референдум.

Аксьонов беше назначен за главнокомандващ на „въоръжените сили на Крим“, състоящи се от неколкостотин проруски опълченци. Той обяви също, че се подготвя присъединяването на Крим към зоната на рублата.

Роден в съветска Молдавия на 29 ноември 1972 г., Сергей Аксьонов се занимаваше с бизнес в Симферопол, преди през 2009 г. да се впусне в политиката.

Късо подстриган, говорещ без да си служи със записки, човекът за когото специализирани интернет сайтове твърдят, че заедно с жена си управлява множество фирми в областта на недвижимите имоти, туризма и дори хранително-вкусовия отрасъл, се опитва да гради имидж на модерен политик. „Марионетка на Москва“

Аксьонов е направил първите си стъпки в проруски организации, посочва Центърът за журналистически разследвания – местна организация за борба с корупцията.

През 2010 г. една от тези организации се превръща в партия „Руско единство“.

„След назначаването му в Крим стана абсолютно ясно, че трябва да се очаква сценарий като в Приднестровието (рускоезична сепаратистка провинция в Молдова) или в Косово“, казва украинският депутат Генади Москал, ръководил полицията на полуострова.

Според Москал бащата на Аксьонов е един от водачите на руската общност в Молдова.

През 2010 г. Сергей Аксьонов даде на съд за клевета местен политик – Михайло Бахарев, който го обвини, че е бил член на бандитска групировка, наречена „Сейлем“. Аксьонов загуби делото при гледането му на апелационна инстанция.

Член на местната федерация по класическа борба, той често носи бронежилетка на публични събития. Властите в Киев го смятат за „марионетка на Москва“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.