Турската опозиция набира сили пред местните избори

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

С наближаването на местните избори в Турция на 30 март площадите се изпълват с хора, които масово участват в предизборните митинги на политическите партии. Двайсет и две политически партии ще участват в изборите, на които могат да гласуват 54 милиона избиратели. Надпреварата ще бъде главно между Партията на справедливостта и развитието ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която преди два дни отбеляза 12 години от самостоятелното си управление, и трите водещи опозиционни сили Народнорепубликанската партия НРП, Партията на националистическото действие ПНД и прокюрдската Партия за мир и демокрация ПМД.

В последните дни се заговори и за Демократическата лява партия ДЛП , в която се вляха доста кандидати, отхвърлени от НРП. Около 600 хиляди кандидати ще се състезават за председатели на над 1500 общини. Освен за общински председатели, ще се гласува за 3122 кандидати за областни парламенти, за 34 075 кандидати за членове на общинските парламенти и около 160 хиляди кандидати за кметове, което прави общо около един милион кандидати.

С други думи, на всеки 70 души се пада по един кандидат. Ще бъдат разкрити 199 125 секции на територията на страната, които ще бъдат обслужвани от близо четири милиона души. Изборите ще струват около 400 млн. турски лири на турската държава. Те ще костват не малко пари и на самите кандидати. За рекламни материали, срещи с избирателите, флагчета, музика и т.н. разходите за отделен кандидат, варират от 100 хиляди турски лири до 2 млн. турски лири, за което трябва да се бръкнат в собствения си джоб.

От друга страна това значи, че от производството и продажбите на предизборни материали ще се влеят около 6 млрд. турски лири в икономиката на страната. До 17 декември м.г., т.е. преди избухването на корупционния скандал и последвалите го събития, изглеждаше, че ситуацията ще се развие по един почти сигурен сценарий – ПСР печели местните избори и Ердоган се кандидатира за президент с големи шансове да бъде избран, а сегашният президент Абдуллах Гюл застава начело на ПСР анкетите сочат, че само Гюл може да запази единството на ПСР, ако Ердоган стане президент.

От тук да се отиде и към общите избори през 2015 г., на които ПСР си осигурява абсолютно мнозинство в парламента и с подкрепата на прокюрдската Партия за мир и демокрация предприема промяна на конституцията с цел въвеждане на президентска република начело с Ердоган. Коренна промяна в този сценарий настъпи след корупционния скандал, последица от разрива на Ердоган с религиозната общност на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Според редица социологически агенции гласовете на симпатизантите на Гюлен ще бъдат определящи за резултата на ПСР и бъдещето на Ердоган. Турският премиер и неговата ПСР събират през последните дни стотици хиляди хора на предизборните митинги въпреки негативите от корупционното разследване и появилите се в интернет скандални записи. Митингите впечатляват със своята многолюдност. Тук, разбира се, си казва думата и фактът, че общините на ПСР, които разполагат с големи финансови ресурси организират безплатно превозване на симпатизантите, осигуряват им храна, напитки и пр.

Според ръководителя на социологическата агенция „Конда“ Тархан Ердем обаче многолюдността на митингите не е реален показател. „Конда“ се счита за една от надеждните агенции, а на предишните избори нейните прогнозни резултати бяха сред най-близките до реалните. „Участието на много хора на митингите не означава нито че дадена партия ще получи повече гласове, нито че няма да получи. Не може да се правят заключения въз основа на броя на участниците в митингите“, казва Тархан Ердем, според когото вотът на ПСР е непредсказуем. По думите му има повишение в прогнозите на вота на националистите – Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, която се очаква да повиши вота си от 11 процента до 15- 16 на сто.

Според друга социологическа агенция – „Гезиджи“, гласовете на симпатизантите на религиозната общност на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен ще отидат именно за ПНД. „Между 9 и 12 процента варират гласовете на общността на Гюлен. Като се прибавят и свързаните с тях симпатизанти стават около 14-16 на сто“, прогнозират от „Гезиджи“. Но според Тархан Ердем от „Конда“ потенциалният вот на общността на Гюлен трудно може да се предвиди. „Не са ясни социалните им функции, какво представляват, от средите на интелигенцията ли са, домакини ли са, инженери ли са, не е известно, поради което не може да се правят точни прогнози“, казва той.

Според други агенции обаче на редица места гюленистите ще подкрепят кандидатите на НРП, само и само за да отнемат гласовете на ПСР, тъй като Ердоган се закани, че след 30 март ще прочисти Турция от гюленистите.  Агенциите отчитат повишаване на вота и на основната Народнорепубликанска партия, но не и до степен, че да настигне и да надскочи ПСР на Ердоган.

Четири агенции прогнозират 46,9 на сто резултат за ПСР. От гледна точка на резултата от предишните избори тогава ПСР спечели 39,8 на сто ще бъде успех, но от гледна точка на последните общи избори това ще бъде отстъпление. Тархан Ердем коментира по този повод във в. „Миллиет“, че за Ердоган ще бъде много трудно да спечели, ако все пак реши да се кандидатира за президентските избори, които ще се произведат на 10 август.

„Според мен Ердоган вече не иска да бъде президент. Смятам, че след четири години той ще остави политиката“, казва опитният социолог в същото интервю. По отношение на НРП анализаторите прогнозират да вземе малко над 30 процента, ако е така, ще отчете повишение с 4-5 процента. НРП разчита на победа в Истанбул, където издигна за кандидат най-силния опонент на сегашния кмет и претендент за поста на ПСР Кадир Топбаш – кмета на квартал Шишли Мустафа Саръгюл.

За пръв път в изборната история на Турция има и интересен прецедент. Двама бивши съпрузи – Мустафа Саръгюл и Айлин Котил кандидат за кмет на истанбулския квартал Бешикташ са кандидати от една и съща политическа партия – НРП. Една голяма част от младите хора, които ще гласуват за първи път в Турция, се очаква да използват правото си на вот в полза на НРП, смятат наблюдатели, напомняйки че именно младите бяха движещата сила зад антиправителствените протести през лятото.

НРП е партията, която издигна и най-много кандидати жени за ръководители на местните структури на властта, което прави впечатление в Турция, където властва мъжката хегемония в политиката. НРП привлича част от вота и на българските изселници в страната. Това обаче не навсякъде е така. В населените компактно с изселници квартали в Истанбул като Пендик и Картал, изселническите организации се консолидираха около кандидатите на НРП.

Но в населения компактно с български изселници град Бурса основните изселнически структури като Балгьоч се консолидираха около кандидата на ПСР Реджеп Алтепе, който три поредни мандата е кмет на голямата община. В компактно населения с изселници истанбулски квартал Авджълар НРП издигна за кандидат жена – Хандан Топрак, а досегашният кмет Мустафа Деирменджи не бе издигнат за кандидат и това предизвика протести.

В Одрин, смятан за крепост на НРП, на мястото на досегашния кмет Хамди Седефчи бе издигнат друг кандидат. Хамди Седефчи обаче се кандидатира от Демократическата лява партия и вероятно ще отнеме част от гласовете. Вътрешнопартийните ежби в НРП, които се проявиха и при определянето на кандидатите, подсилват Ердоган и позициите на неговата ПСР, които остават силни въпреки антикорупционния скандал и въпреки че осем нейни депутати я напуснаха.

Големият шанс на турския премиер е, че няма силна опозиция. Решимостта, с която Ердоган даде старта за разрешаването с мирни средства на кюрдския проблем, му донесе популярност и сред кюрдите, въпреки че от известно време процесът буксува. Според Адил Гюр от социологическата агенция A&G голямата изненада на местните избори ще поднесе прокюрдската Партия за мир и демокрация, която се очаква значително да увеличи гласовете си.

Корупционнният скандал от 17 декември няма да има толкова голямо влияние върху изборните резултати, колкото се говори, коментира Адил Гюр. Две седмици преди вота заключението на анализаторите е, че ПСР на Ердоган пак ще бъде първа сила на местните избори, но опозиционните партии ще отнемат част от гласовете й, което би затруднило Ердоган за президентския вот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.