ЦРУ иска да затвори главата с изтезанията

Франс прес

Централното разузнавателно управление е свикнало да действа в сянка, но сега е подложено на критиките на конгресмените, които го обвиняват, че е опитало да саботира доклада за силовите методи на разпит от времето на Буш – глава от нейната история, която агенцията иска да затвори.

Тази седмица Даян Файнстийн, председателката на Комисията по разузнаване на Сената, порица агенцията, която според нея е нарушила Конституцията на САЩ, като е претърсвала компютри, използвани от парламентарния разследващ екип, натоварен със задачата да хвърли светлина върху техниките, използвани от ЦРУ от 2002 до 2006 г. при мандата на Джордж Буш-младши, и особено на симулираното давене.

Още по-лошо, тя обвини агенцията и в премахването на компрометиращи документи, след като е получила неразрешен достъп до тези компютри.

„ЦРУ не е шпионирало по никакъв начин комисията по разузнаването“, защити се веднага Джон Бренън, директорът на агенцията.

Случаят датира от няколко години, когато разследващите органи на Сената работеха с документи, осигурени от ЦРУ. Общо бяха предадени 6,2 милиона страници, огромна работа бе свършена от комисията, която можеше да включи някои документи от особена важност в специална информационна мрежа, до която ЦРУ нямаше достъп, по силата на сключено в писмен вид споразумение.

Но през 2010 г. на два пъти от папките изчезнаха около 920 страници документи. След като го отрече, ЦРУ накрая призна, че някои негови служители са отговорни за случилото се и обеща това повече да не се случва.

Въпреки това през януари Джон Бренън информира комисията, че противно на обещанията на изпълнителната власт, през януари ЦРУ отново е „преровило“ компютрите, съобщи Даян Файнстийн.

Комисията одобри при закрити врати през 2012 г. разтърсващ доклад, озаглавен „доклада за изтезанията“.

В доклада се заключава, че тези техники са били „ужасни грешки“ и сами по себе си не са позволили да се открият следите на Осама бин Ладен. Докладът може да бъде частично декласифициран този месец, след като получи одобрението на Белия дом, според Даян Файнстийн.

Да се поучим от миналото

Но тези размени на реплики между Файнстийн и агенцията според някои показват напрежението в ЦРУ.

„Все повече съм убеден, че ЦРУ просто се страхува, че докладът за техниките за разпит може да бъде публикуван, но мисля, че американците трябва да са наясно с тези данни“, заявява сенатор Рон Уайдън, член на комисията по разузнаване.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е за публикуването на доклада.

Но Пол Пилар, бивш агент на ЦРУ, се съмнява че документът от 6300 страници може да наклони везните в едната или в другата посока, в момент, когато се прави оценка на ефикасността на изтезанията при предотвратяването на атентати.

„Мисля, че имаме достатъчно такива подробности, за да можем да водим смислен дебат“, заяви той пред АФП.

Джон Бренън уверява въпреки всичко, че неговото управление ще приветства публикуването на доклада, защото той ще позволи на ЦРУ да преодолее миналото.

„Ние искаме да се поучим от миналото, което вече направихме, в добавка към известен брой вътрешни проверки, и аз се радвам, че може най-после да затворим тази глава от историята на ЦРУ“, обясни той.

Според най-критичните гласове, единственият начин да се попречи на историята да се повтори и злоупотребите да се подновят, е да се вдигне завесата на секретност, която заобикаля тези методи и да се започне обществен дебат.

„ЦРУ казва, че иска да обърне страницата на тази глава, която все още не е станала обществено достояние. Но не може да се обръща страница, преди да сме я прочели“, заявява във всекидневника „Политико“ Тим Уайнър, автор на „Наследство от пепел“, история на ЦРУ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.