Какво има да се разсъждава – необучен луд изпотрепа елитни командоси

Трагедия за МВР, анализи, проверки, коментари…
Както и да го погледнеш, случаят в Лясковец е абсурден. Елитен служител от Отряд за борба с тероризма е убит, а трима други са ранени от някакъв лясковски психопат. Светла му памет на загиналия, но за какви анализи, какви антитерористи, каква подготовка става дума?

Няма нужда да си специалист по антитероризъм, специални операции и т. н., за да видиш, че българските спец полицаи са необучени.
Ако убитият е бил от най-добрите, а другите – елитни професионалисти, тогава кой е обучавал лясковския кретен, който ги изпозастреля? Случката е показателна за равнището на антитерористите.

За да може един най-обикновен луд, който не е излизал от провинциалния си град и дори от къщата си, да направи това със спецполицаи, причината не е в него. Причината е в полицаите. Няма нужда да се разсъждава как се прави по филмите – психопрофили, разузнаване, наблюдения с камери, упойващ газ, спиране на тока, хватки да накараш лудия да излезе и т. н.

Фактът си е факт – елитни полицаи са изпотрепани от съвсем неелитен откачалник. Със сигурност са имали заповед да не го убиват. За разлика от рамбовеца Борисов, който навремето заповяда да сринат една вила с гранатомети, за да убие друг луд, барикадирал се вътре. А след сегашната случка кой как е виновен – като се обърне колата, пътища много. И най-високите началници носят отговорността.

За радост на Цветанов и ГЕРБ, които веднага се опитаха да направят политика от случката. При всяко убийство или издънка на МВР, опозицията иска оставки. Това е така от 20 години насам, при всяко правителство. И нищо не се променя с равнището на полицията.

Непрекъснато се правят сметки при кое правителство какво се случило. Какво беше по-различно при Цветанов и Борисов? Просто са имали късмет, че при тяхна акция полицаите не са попаднали на въоръжен и опасен. Да накараш бивш министър с пищов в главата да коленичи не е опасно. Онова бяха показни акции, политически, с тях се правеха репортажи за новините, заради което нарекоха министерството „МВР пикчърс”. Спецполицаи нахлуваха в къщите на обикновени хора (в Кърджали, Варна, София), чупеха им вратите, набиваха тоя оня, удряха главата на някой юрист в стената и се правеха на рамбовци. Биеха, арестуваха по погрешка (например човека-глас) и т. н. Все същите неадекватни полицаи, от едно или друго подразделение. Но не са имали късмета да излязат пред подобен с пушка. И, ето, сега в Лясковец им се случи.

Цветанов обяснява инцидента с това, че не знам си колко шефове в ръководството на МВР дошли от ДАНС. И това било причина за всичко. Като че ли ДАНС и МВР са някакви различни планети. Ами тези в ДАНС откъде са дошли там, преди да основат агенцията преди 5 години? И те са били в МВР преди това. Ако с това се обяснява проблемът, с нищо няма да се подобри обучението на полицията.

На тези спецполицаи им липсват години на подготовка. Години наред с полицията стават такива инциденти. Или престъпници убиват полицаи, или полицаите убиват по погрешка невинни хора на улицата. В МВР се сменяха всякакви шефове и полицията е все на това равнище.
Ако политиците продължат да правят политика с МВР, нищо няма да се промени. Ако в МВР сами не могат да се обучават, някой трябва да внесе методология отвън. Както България приема европейско законодателство, така да приеме полицейски методи от там.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.