Деликатната мисия на Мишел Обама в Китай

Ройтерс

Мишел Обама говори пред конгреса на демократите в Шарлот. Снимка: от тв екрана

Очаква се първата дама на САЩ Мишел Обама да стои настрана от полемични въпроси, като този за човешките права, по време на визитата си в Китай, но нейното пътуване може да е от помощ за приоритета във външнополитическия дневен ред на съпруга й – задълбочаването на връзките на Вашингтон с Пекин.

Визитата ще продължи една седмица и е едва третото пътуване в чужбина, на което Мишел Обама потегля без съпруга си. Първата дама, която си създаде имиджа на „главнокомандваща майка“, както тя сама се описва, влага енергията си в отглеждането на своите дъщери Малия, на 15 години, и Саша, на 12 години, и за знакови вътрешнополитически въпроси като борбата със затлъстяването при децата.

Тя се шегува, че нейното мото по време на президентството на съпруга й е: „Не вреди!“. В съответствие с този предпазлив подход Белият дом заяви, че посланието на пътуването на Обама ще е фокусиране върху културните връзки между двете страни и силата и значението на образованието за младите хора от двете страни.

Но пътуването на Мишел Обама, което се отразява на първите страници на китайските вестници и е анализирано отблизо от медиите, ще има важна символична стойност.

„Няма по-добър заместник на президента по време на задграничните му пътувания от неговата съпруга“, казва Анита Макбрайд, която беше началник на канцеларията на бившата първа дама Лора Буш.

Макбрайд казва, че срещата на Обама с китайската първа дама Път Лиюан ще изпрати силно дипломатическо послание, въпреки че темите, които двете ще обсъждат нямат почти нищо общо с по-належащите двустранни въпроси. „Това са кадри, които говорят за една връзка“, казва МакБрайд.

Мишел Обама ще се срещне също със студенти и ученици и ще отведе дъщерите си да видят прочутата китайската Теракотена армия в град Сиан.

Откакто Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г., той превърна в голям приоритет задълбочаването на американските връзки с Китай. Целта може да придобие дори още по-голямо значение, предвид дълбоко разделение между САЩ и Русия в украинската криза.

Бившите първи дами Лора Бук и Хилари Клинтън използваха своето време под светлините на прожекторите на международната сцена, за да повдигат енергично трудни трънливи въпроси за човешките права зад граница.

През 1995 г. Хилари Клинтън, съпругата на бившия президент Бил Клинтън, разкритикува постигнатото от Китай в областта на правата на човека в реч, която произнесе на конференция на ООН в Пекин.

Малко вероятно е обаче Мишел Обама, която е дипломиран от Харвард адвокат, да последва примера им.

„Тя избира по-традиционна роля, избягва конфронтацията като първа дама“, казва Лаура ван Асенделфт, специалист по политически науки в колежа „Мери Болдуин“. „Други първи дами прекрачиха тези граници. Мишел Обама не прекрачва никакви граници“, допълва тя.

Като първа дама Мишел Обама пътува до Мексико през 2010 г. и до Африка на следваща година. Тя беше на частно посещение в Испания през 2010 г. с дъщеря си Саша, но това се обърна срещу нея, след като беше разкритикувана, че харчи парите на данъкоплатците за мерки за сигурност по време на ваканционно пътуване.

Сега, когато съпругът й кара втори мандат, и няма защо да се притеснява дали той ще бъде преизбран или не, Мишел Обама може да направи повече задгранични пътувания, за да постигне напредък по политически цели, казва Макбрайд.

„Човек започва да си мисли за онова, което иска да остави зад себе си“, посочва Макбрайд, която сега е в Американския университет във Вашингтон.

Лора Буш пътува до 67 страни, за да разговаря за човешките права и глобални здравни въпроси по време на четирите години, през които Макбрайд работи с нея. Тя включително направи знаково посещение в бежански лагер на границата на Тайланд с Мианма, за да хвърли светлина върху условията на живот там.

Мишел Обама отправя още едно, мълчаливо послание, като взима със себе си в Китай двете си дъщери и майка си Мария Робинсън, смята Робърт Дели, директор на Центъра „Уилсън“ към Института „Кисинджър“ за Китай и САЩ. Робинсън живее със семейство Обама в Белия дом.

„Китайците са запалени по живота на три поколения под един покрив. Това е един от крайъгълните камъни на тяхната култура“, посочва Дели. „Това ще се понрави много на китайските медии“, допълва той.

Кадрите на четири силни жени от три поколения ще се възприемат като изявление за равенството и възможностите за жените и ще разчупят стереотипите, подхранвани дълго време в Китай, че американците не се отнасят добре със своите по-възрастни роднини, допълва Дели.

Визитата на Мишел Обама идва малко преди Барак Обама да посети азиатските си съюзници Япония, Южна Корея, Малайзия и Филипините през втората половина на април – пътуване до район, в който се очаква спорът за морски територии на тези страни с Китай да се разгори с още по-голяма сила.

Китай и Япония имат претенции за група необитаеми острови в Източнокитайско море. Китай освен това спори за територии в Южнокитайско море с Филипините, Виетнам, Тайван, Малайзия и Бруней.

Преди това президентско пътуване Белият дом очаква показна любезност по време на визитата на Мишел Обама в Китай, казва Дан Блументал, съветник по китайските въпроси в администрацията на бившия президент Джордж Буш-младши.

„Тя може да бъде така каквато си е и това ще е победа за нея. Тя не трябва да носи някакво сурово послание“, допълва Блументал, който сега е директор на отдела за азиатски изследвания в мозъчния тръст Американ ентърпрайз инститют.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.