Украйна се бори с отчаянието от завземането на Крим

Асошиейтед прес

Лидерите на Украйна посрещнаха загубата на Крим със смес от безнадеждност и гняв, а напливът от млади мъже, горящи от желание да се запишат като запасняци, се съчета с растящата увереност, че няма кой да ги спаси от руското нашествие.

За правителството на Украйна в Киев това е престъпление – такова, на което неопитните лидер почти няма как да се противопоставят, изправени пред многократно превъзхождаща ги военна сила. Но поне за един човек от хората в новото ръководство това е реалност, която трябва да бъде посрещната по практичен начин.

„Това е кражба от международен мащаб, когато под прикритието на войски една страна просто идва и заграбва част от независима държава“, каза министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк.

Правителството на Яценюк сега трябва да се бори с непосредствените усложнения от въоръженото противопоставяне, разразило се вчера. Говорител на украинската армия каза, че военнослужещ е бил убит, а друг е бил ранен при нахлуване на въоръжени мъже във военен обект в Крим. Той заяви, че в операцията е бил използван камион, носещ руско знаме.

Яценюк каза, че нахлуването е показало, че спорът „се пренася от политическата на военната сцена заради грешката на руснаците“.

Но макар изказването му да беше войнствено, то почти нямаше с какво да бъде подкрепено. Това донякъде се дължи на сравнителната безпомощност на Украйна и заявеното й желание да се въздържа от агресия, но е и отражение на прекалените според властите искания на Москва. Като отхвърля международните порицания, руският президент Владимир Путин представя действията на своето правителство като поправяне на исторически несправедливости.

„Те искат да променят конституцията, да променят системата, да се откажем от Крим. Това е езикът на агресора… това е езикът на Йосиф Сталин“, каза преподавателят по политология в Националния университет „Киево-Мохилянска академия“ Олексий Харан. „Украйна прави всичко, каквото може. Ние се въздържахме от насилието, което пак Западът поиска от нас. Не сме убивали никакви руски войници“, заяви той.

Въпреки че не признават референдума, приготовленията на украинските власти за практическите аспекти на ситуацията внушават усещане за примирение.

Правосъдният министър предложи спешно настаняване в почивни станции за всички украински граждани, които искат да напуснат Крим, където етническото руско население е мнозинство.

„Моят съвет към сънародниците, които живеят в Крим, е: не се отказвайте от украинските си паспорти. Вие сте граждани на Украйна и на практика сте заложници на окупаторите“, каза по телевизия „Пети канал“ правосъдният министър Павло Петренко. „Хората би трябвало сами да решат дали да се откажат от гражданството и никой няма право да ги принуждава“, заяви той.

Използването на единствения силен лост за влияние, с който разполага Украйна – електричеството и водата, които идват от основната територия на страната – се усложнява от нежеланието на новото правителство в Киев да отчужди жителите на Крим. Мнозинството от местните жители са етнически руснаци, но на полуострова има големи украински и татарски общности.

В момент, когато изходът от тежката ситуация с Крим все още формално не е решен, правителството е изправено пред засилващи се вълнения в Източна Украйна – друга част на страната с преобладаващо рускоезично население – с искане за отцепване или по-голям федерализъм. Етническото руско население предяви претенциите скоро след като парламентът, който пое главната роля след свалянето на президента Виктор Янукович миналия месец, предизвика възмущение – особено в Кремъл – с решението да понижи статута на руския език.

Впоследствие планът беше изоставен и вчера Яценюк настоя, че руският ще запази своя официален статут в районите, където го говори мнозинството от населението.

„Никой не посяга върху правото ви свободно да използвате руския език. Моята съпруга Терезия говори предимно на руски. А тя като милиони други хора, които говорят руски, не се нуждае от защитата на Кремъл“, каза той.

За да има отношения с Москва, Украйна ще трябва да възстанови каналите за диалог, а Русия няма желание да прави това със следреволюционното правителство, за което тя говори по най-пренебрежителен начин.

Бизнесменът милиардер Сергей Тарута, който беше назначен от временните власти да управлява известната с тежката си промишленост Донецка област, каза за Асошиейтед прес, че предлага да се създаде „форум за национално единство“ като възможно решение на този проблем.

„Би трябвало да изберем делегати, които биха могли да водят дипломатически диалог с Русия. Защото, доколкото разбирам, сега няма преговарящ, който да има легитимен мандат“, каза той. „Преговорите са единственият начин, по който можем да решим тежките проблеми, засягащи както Крим, така и Източна Украйна. А аз мисля, че тази преговаряща група би трябвало също така да работи с група от западни гаранти, които биха могли да гарантират териториалната цялост на нашата страна“, заяви Тарута.

Украинското правителство обяви тази седмица, че през идните 45 дни ще мобилизира десетки хиляди запасняци. Офицери по набирането на войници бяха разположени на главна улица в столицата Киев и записваха доброволци вчера.

Най-малко една от групите за самоотбрана, които добиха известност по време на протестите, а именно „Спилна справа“ („Общо дело“), намеква, че възнамерява да се подготви за битка като партизанска сила.

„В условията на война с Русия редовната армия се оказва недостатъчно ефективна. Това е нещо, което се признава от командването на украинската армия“, каза координаторът на „Спилна справа“ Олександър Данилюк, цитиран от агенция Интерфакс.

На и около киевския площад, от който тръгна протестното движение, продължават да се издигат импровизирани барикади, а около тях се въртят групи от млади и стари мъже, облечени в купени от магазина камуфлажни дрехи, които си разправят вицове и се греят край огньове във варели.

Планът е хората на Майдана, както е известен площадът, да останат, докато бъде съставено ново и избрано правителство, и да гарантират, че то изпълнява обещанията си.

51-годишният пенсиониран офицер от армията Василий Волченко, който стои до сергия с джунджурии, увековечаващи кървавите протести, чиято кулминация беше свалянето на Янукович, каза, че загубата на Крим не се приема добре.

„Ние се надявахме, че правителството, макар да е само преходно, ще реагира бързо, но на практика то не прави нищо“, заяви той. Ако мисли, че може да отстъпи Крим толкова лесно, тогава то сериозно греши. Ние просто ще се организираме сами, защото няма да отстъпим нашата Украйна на никого“, каза Волченко.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.