Какво е наименование за произход? ГКНП, AOC – Това ли са най-хубавите вина?

Печат с кон и амфора все още остава знак-символ на вината с Контролирано и гарантирано ноименование за произход в България.

Потребителят среща по етикетите на българските вина надписи като Гарантирано наименование за произход или съкращения като КНП, ГКНП. А по някои вносни вина се вижда съкращението AOC.
По принцип това е знак за по-високо качество и категория вино.
AOC означава Appellation D’Origine Controlee – т. нар. апелация, вино с контролирано наименование за произход. Така се нарича френската система за наименования, създадена през 1935 г. и смятана в света на виното за прототип за законово установяване на винарски райони и вина. Такова означение на етикета показва, че виното отговаря на висока категория за качество и има определен произход от винарски регион. AOC съответства на българското ГКНП – гарантирано и контролирано наименование за произход. Във френската система, по чийто образец е правена и българската, виното трябва да следва точни правила, описващи винарския район и лозята, използваните сортове, степен на узряване, алкохолно съдържание, количеството добив от определена площ и методите, използвани в отглеждането гроздето и правенето на виното.

Надписът Гарантирано и контролирано наименование за произход не говори нищо на повечето потребители.

По българските нормативи това са двете най-високи категории вино – „Гарантирано и контролирано наименование за произход” и „Гарантирано наименование за произход”. Което на практика не означава, че това са най-хубавите вина, защото регионални или сортови вина от някои изби са и много по-скъпи, и много по-добри от някои от вината в споменатите категории. Всичко зависи от производителя, лозето, подбор на грозде, винарски методи.

Френски вина с означение AOC от различни райони. Най-отдолу е италианско вино със същото означение по италианските нормативи.

Индикацията „Качествено вино с гарантирано наименование за произход” показва регионалния характер. Виното трябва да произхожда от очертан в специален кадастър лозарски район, микрорайон или масив. Произвежда се само от грозде от определени сортове лози, препоръчани за това място. Добивът на гроздето от декар не трябва да надвишава определени оптимални количества за сорта и района. За лозята се полагат по-специални грижи. Освен това преди брането гроздето се дегустира, за да се провери дали има типичния аромат и вкус за този вид. След това се използват специфични методи за приготвянето на виното, има изисквания за минимално алкохолно съдържание (според района, сорта и др.) Накрая готовото вино се утвърждава за категория ГНП след дегустация и със специален акт. По стария закон в България тази категория се наричаше ДГР (Деклариран географски регион).
ГКНП (Гарантирано и контролирано наименование за произход) по нормативи би трябвало да е най-високата категория български вина. (По старите нормативи от времето на соца – КНП). Вино от този вид покрива всички изисквания на категорията „Качествено вино с гарантирано наименование за произход” (ГНП), но освен това е известно, по точно “притежава установена известност” – според изрично използвания термин в наредбата. Такива са например вината „Мавруд от Асеновград”, „Мерло от Сакар”, „Мерло от Стамболово”, „Гъмза от Ново село”, „Траминер от Хан Крум”, „Мискет от Сунгурларе” и т. н. Вината с Гарантирано и контролирано наименование за произход (ГКНП) са около 30. Много от тях, установени като марки от тази категория преди 30-ина години, вече не се произвеждат, лозовите масивите са частично или напълно унищожени  – например известното някога прекрасно вино “Каберне Совиньон от Лозица” и др.
Производителите сега не се стремят непременно да произвеждат вино от категориите ГНП и ГКНП. Причините са няколко. Потребителите у нас не знаят и не разбират тези означения, за разлика от чужбина. А категоризирането на такова вино е свързано с комисии и бюрократични процедури, за които производителят не ще да си даде труда, защото няма голяма полза, че е получил тази категория за част от виното си.

„Старо червено от Оряховица“ е от най-старите вина с Гарантирано и контролирано наименование за произход у нас. Струва само около 6 лв., малцина обръщат внимание на означението ГКНП. За толкова пари си заслужава напълно.

Така много изби правят регионални качествени вина, без да имат тази категория на етикета, но по качество са същите или дори превъзхождат някои вина от категорията ГНП и ГКНП, разчитащи на традиционна слава.

….. ……….. ……….. ………. ………….
СПРАВОЧНИК

„Старо червено от Оряховица“, 2004 г., винарска изба „Домейн Менада”, Стара Загора. Цена – около 6 лв. Купаж мерло и кеберне.

Това е едно от малкото вина, останали като наименование и произход още от времето на социализма – най-висока категория вина по тогавашните нормативи. По сегашните нормативи виното е ГКНП (вино с гарантирано и контролирано наименование за произход). „Старо червено от Оряховица” е в стар стил, типично за европейските традиции – сухо, с отчетливи танини, омекотени – все пак е реколта 2004 г., което си личи и по цвета. Но въпреки че е 10-годишно има доста свежест и потенциал. За тази пари е направо без пари. Ще го оценят хора, които харесват по-сухи отлежали вина, които не обичат прекалено плодовите и „мармеладени” вина, каквито има доста на пазара напоследък.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.