Германските крайнодесни са близки с украинската „Свобода“

В Германия избягват да афишират крайнодясната Германска националдемократическа партия (ГНДП). Но въпреки че националистическата партия Общоукраинско обединение „Свобода“ поддържа тесни връзки с ГСДП, тя е получила косвена подкрепа от Берлин.

* * *

Когато миналия май Холгер Апфел се появи в провинциалния парламент на Саксония с „парламентарна делегация“ от Украйна, малцина бяха чували за партията, нарекла се „Свобода“. Апфел, който по онова време оглавяваше крайнодясната ГНДП, гордо развеждаше из сградата на парламента в Дрезден своите гости – украинския парламентарист Михайло Холовко и двама местни политици от украинския град Тернопол.

Пред парламентаристи от ГНДП Апфел нарече националистическата партия „Свобода“ „една от най-важните десни партии в Европа“.

Имайки предвид изборите за Европейски парламент, Апфел добави, че трябва да се създаде „алтернативен модел на диктатурата на брюкселските еврократи“, които нарече „сервилни помагачи на международния капитал“. „Свобода“, заяви той възторжено, е част от „фалангата на патриотичните сили“ и насърчи „укрепването на сътрудничеството“. Украинските гости на Апфел се съгласиха, заявявайки, че взаимодействието между ГНДП и „Свобода“ трябва да се разшири.

При тези връзки смайващо е как Германия разговаря с украинските крайнодесни – по начин, който би бил немислим спрямо ГНДП. На 29 април 2013 г. например посланикът на Германия в Киев се срещна с лидера на парламентарната група на „Свобода“ Олех Тяхнибок. По време на срещата, твърди Берлин, посланикът е призовал Тяхнибок да зачита човешкото достойнство и човешките права.

Освен това украинската десница е била обучавана с пари на германските данъкоплатци. Членове на десни партии се появиха на прояви, организирани от Фондация „Конрад Аденауер“ – германската политическа фондация, свързана с консерваторите на Ангела Меркел. Примери: конференция под надслов „Поуки от парламентарните избори през 2012 г.“, поредица от семинари, наречени „Висша школа за политика“, и дебат за изборите през 2012 г.

Отдаване на почит към Ес Ес (SS)

Дори германското Дружество за международно сътрудничество (ДМС) подкрепи партията. ДМС ръководеше проект за „създаване на административен капацитет в сектора на публичното финансиране“. Парламентаристи от „Свобода“ посетиха два пъти Берлин през 2013 г. във връзка с проекта.

Един известен партиен представител дори даде интервю в началото на май 2013 г. за печатния орган на ГНДП вестник „Дойче щиме“ („Германски глас“). В интервюто, направено от високопоставения член на ГНДП Йенс Пюзе, кметът на Тернопол Серхий Надал бе попитан защо „Свобода“ подкрепя признаването за национални герои на потомците на бившите членове на украинската 14-та дивизия на Вафен СС. „Тези украински герои трябва да бъдат почитани, независимо от това какво пише за тях в учебниците по история на онези народи, които някога са били наши врагове“, отвърна Надал.

Германското вътрешно министерство също обърна внимание на отношенията „Свобода“-ГНДП. В отговор на парламентарно питане на партия „Левите“ ведомството отбеляза, че ГНДП е създала отдел, чиято задача е да поддържа връзка с крайнодесни екстремистки организации в Източна Европа. Германското правителство, посочи министерството, счита „Свобода“ за „деснопопулистка и националистическа партия“, която изразява „отчасти и крайнодесни позиции“. Тази партия например организира митинг в чест на 70-годишнината от създаването на 14-та дивизия на Вафен СС.

„Свобода“ междувременно създаде свои организации във Франкфурт, Кьолн и Мюнхен. Антифашисткият информационен център в Мюнхен отбеляза наскоро, че през август миналата година около 40 участници са се събрали в зала на католическа енория, за да изберат студент за свой председател студент от украински произход.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.