Седем години след присъединяването, България остава „болният в ЕС“

Снимка: Булфото

Седем години след присъединяването си към ЕС, България остава „болният“ в Общността заради политическата си и икономическата олигархия, пише белгийският вестник „Либр Белжик“.

Изданието помества разширен репортаж от своя специален пратеник в София, както и подробен портрет на журналиста Иво Божков, станал известен с преките си предавания в интернет от протестите в българската столица. На българите им липсва Европа, обобщава авторът Жил Тусен.

Той обяснява, че българите искат дълбоки промени в институциите и в начина на действие на държавата, за да стане България „страна като другите“. В репортажа се посочва, че 250 дни в нашата страна има протести, на фона на нараснала безработица и съкратени социални разходи. Авторът разказва за падането на правителството на ГЕРБ, предизвикано от необясненото и до днес „брутално“ покачване на сметките за ток.

След предсрочните избори на власт дойде правителство на технократи, оглавено от Пламен Орешарски, съставено на основата на „хилава“ коалиция между социалистите и турскоговорещото мюсюлманско малцинство, разказва Тусен. Той добавя, че мнозинството разчита на подкрепата на „крайните националисти“ от „Атака“ и цитира „устойчиви слухове“, че тази подкрепа е „щедро осребрена“.

Авторът проследява възникването на протестите след промените в ДАНС, като уточнява на основата на свидетелства на белгийска гражданка, живееща в София, че в митингите са се включили най-вече хора от средната класа, но и държавни чиновници.

Допълнителното обяснение за протестната вълна е наблюдаваното общо недоволство сред хората, както и усещането им, че всички партии са корумпирани. Допълва се, че у нас медиите и икономиката са доминирани завоалирано от представители на комунистическите служби за сигурност „на съветския режим“, постигнали трайна тайна спогодба с политиците.

Цитиран е политологът Антони Тодоров от Нов български университет, според когото корупцията у нас е всекидневие – от плащането на чиновниците за по-качествено обслужване, през лекарите – за по-задълбочени грижи, до „елитите, които осигуряват достъп до пазара или до обществените средства за приятели“.

Авторът припомня и оценките на Европейската комисия за безнаказаност на престъпниците и за намесата на политиците в работата на съдиите. Има честни съдии и чиновници, които искат да си вършат работата съвестно, но при тази система те нямат възможности за развитие, коментира Тодоров. Той подкрепя идеята за операция „Чисти ръце“, както и за завеждането на дела, водени от прокурори от чужбина.

Социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ цитира данни, според които общественото доверие в Народното събрание е 10 процента, в правителството – 20 на сто, а в правосъдната система – 15 процента. Тусен обобщава, че изборите за Европейски парламент през май ще бъдат изпит, както и че според много наблюдатели нови предсрочни избори за Народно събрание са неизбежни.

Димитрова коментира, че проблемът около протестите е, че не бе обособена нова политическа сила. Авторът добавя, че социалистите се карат заради вътрешни противоречия, Реформаторският блок е нестабилен, а новопоявилият се на политическата сцена Николай Бареков е поел по пътя на популизма и така човек „няма на какво да се зарадва“.

Тодоров обобщава, че протестното движение в България прилича на похода на „възмутените“, тръгнал от Испания. Според него тези обществени прояви показват, че „демокрацията не се прави само чрез избори“. Допълнителният извод е, че протестиращите не искат властта, а настояват властта да ги чува всекидневно. За Тодоров добрият резултат е възвръщането на политизацията на българското общество, както и това, че политиците вече не могат да правят, каквото им хрумне. Ако това продължи, ще настъпят промени, дори да отнеме време, обобщава той.

В отделен материал за журналиста Иво Божков се уточнява, че той е носител на отличието „Личност на годината“ на Българския хелзинкски комитет. Изданието го определя като „електронен революционер“ и автор на гражданска журналистика. Цитиран е неговият коментар, че успехът му се дължи на това, че българите губят доверие в големите традиционни медии, защото те са управлявани от олигарси, свързани с властта.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.