Защо Турция подхваща отново въпроса за храма Св. София

Истанбул. Снимка:форумасил

Съвсем не е шега. Искането църквата Св. София да се превърне в джамия бе внесено в турския парламент от турски граждани още през февруари миналата година. Новината е, че компетентната комисия не го отхвърли. Въпросът се намира на етап на парламентарна разработка.

Правна основа обаче за него бе създадена. Съвсем неотдавна Турция превърна в джамия историческата църква Св. София в град Трабзон – един от добре запазените в световен мащаб византийски паметници от 13 в.

Въпросната църка която през 1462 г. бе превърната в джамия от османците премина в юрисдикцията на култрното министерство и работеше като музей.

Миналата година през април обаче турските съдилища приеха тезата на директора по вероизповеданията правителствена и едновременно с това висша религиозна администрация , че използването на една бивша джамия като музей е „незаконна окупация“ на свещеното място.

Със същата аргументация наскоро от музей в джамия бе превърнат също храма Св. София в град Никея (на турски Изник, окръг Бурса), в който се е състоял седмият вселенски събор през 787 г.

На тази основа бяха и изявленията на турския вицепремиер Бюлент Арънч, които предизвикаха бурни реакции и възпламениха остра конфронтация между външните министерства на Гърция и Турция.

Арънч не скри, че стремежът му е в скоро време да превърне Св. София в джамия: „гледаме към невинната „Ая София“ Св. София и желаем добрите й дни да дойдат скоро“, каза той.

Какви са шансовете за подобно нещо?

Опасността е реална. Превръщането на византийски църкви в джамии, които преди това са били превърнати в музеи от кемалисткия режим, придоби особени мащаби след 2010 г. и най-вече след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган назначи Мехмет Гьормез за ръководител на Дирекция по религиозните въпроси.

Неговият предшественик Али Бардакоглу, бе умерен привърженик на диалога между религиите, който бе възнаграден с визитата на папа Бенедикт Шестайсети в Турция.

Гьормез бе поставен на този пост, за да лансира една политика, имаща голям отзвук, и да мобилизира членската маса на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а именно, консервативно настроените мюсюлмани.

Това не бе никак случайно. Арънч е един от онези политици, разполагащи с най-мощна подкрепа от страна на своите избиратели, и от тази гледна точка съвсем не е случайно, че инциативите на граждани, искащи превръщането на музеи в джамии се радват на благословията на Партията на справедливостта и развитието.

Колкото до това какво ще стане, зависи от бъдещия развой на нещата. 2014-а е година на избори в Турция, която започва да чувства кризата след десетилетие на благоденствие и просперитет. Св. София бе джамия от превземането на Константинопол до разпадането на Османската империя.

Превръщането на храма отново в джамия би имало голяма символика що се отнася до усилията на правителството на Ердоган да извърши тази промяна и да привлече в своя полза религиозното мнозинство. Но само едно съдебно решение няма да е достатъчно за това. През 1935 г. Кемал Ататюрк превърна Св. София в музей при възможно най-висока степен на официалност, с решение на министерския съвет. Анулирането на това решение би било срив със собственото му наследство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.