Доколко си приличат Крим и Косово

Асошиейтед прес

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Ключов аргумент на Владимир Путин, оправдаващ отцепването на Крим от Украйна и анексирането му от Русия е, че Западът прие косовската декларация за независимост през 2008 г.

И Косово, и Крим искаха независимост от централните им правителства, но между двете ситуации има и много разлики.

Със силната подкрепа на САЩ преобладаващо албанското Косово се откъсна от Сърбия въпреки дълбоките възражения на Белград. Русия, исторически съюзник на Сърбия в славянския свят, тогава твърдеше, че провъзгласяването на косовската независимост е сериозно нарушение на международното право, което може да доведе до редица претенции за държавност на различни места по света.

А ето и Крим, стратегическия черноморски полуостров на Украйна. След като жителите на Крим гласуваха с голямо мнозинство в неделя за отцепването на полуострова и присъединяването му към Русия, Путин се позова на прецедента Косово, за да оправдае референдума, докато Западът настоява, че вотът е невалиден.

Ето поглед към Крим и Косово:

ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ КРИМ И КОСОВО?

И Косово, и Крим имат мнозинство, което принадлежи към етническо малцинство. Точно както косовските албанци се страхуваха от сръбски репресии по време на диктатурата на сръбския президент Слободан Милошевич, така и руснаците в Крим се опасяваха от украинските националисти, дошли на власт в Киев през февруари.

Както етническите албанци в Косово, и етническите руснаци в Крим гласуваха преобладаващо в полза на отделянето, докато събското малцинство в Косово, и украинското и татарското в Крим в по-голямата си част бойкотираха гласуванията.

И в двете области имаше чуждестранна военна интервенция – НАТО се намеси в Косово, а проруски военни завзеха контрола в Крим преди референдума.

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ ИМ РАЗЛИЧИЯ?

НАТО се намеси в Косово през 1999 г. едва след като имаше значителни доказателства за сръбски жестокости спрямо етническите албанци, в т.ч. масови убийства и депортации. Проруските сили се намесиха в Крим без да има информации за големи несправедливости или насилие спрямо етническите руснаци.

Западът не анексира Косово след прогонването на силите на Милошевич извън бившата сръбска област, а изпрати умиротворители. Руските сили пък поеха контрола над Крим преди провеждането на референдума.

Косово обяви независимост, но не се присъедини към етническите си братя в съседна Албания като единна държава. Крим, където преобладаващото население е руско, подписа споразумение за присъединяване към Русия два дни след вота.

Косово обяви независимост девет години, след като Сърбия бе загубила практически контрол над бившата си област и едва след дълъг дипломатически процес, когато фактически беше независима държава. Крим гласува за отцепването си от Украйна само седмици, след като проруски настроеният президент на страната Виктор Янукович избяга в Русия.

КАКВО КАЗА СЪДЪТ НА ООН ЗА КОСОВО?

През юли 2010 г. най-висшият съд на ООН постанови, че обявяването на косовската независимост е законно, но не подкрепи открито претенцията на Косово за държавност.

КАКВО КАЗА ПУТИН?

„Нашите западни партньори сами създадоха прецедента Косово“, каза Путин във вторник, когато подписа договора за влизане на Крим в състава на Руската федерация. „При ситуация, напълно идентична с тази в Крим, те признаха отделянето на Косово от Сърбия за леитимно, като твърдяха, че не е нужно съгласие от централната власт на страната за едностранното обявяване на независимост“.

КАКВО СМЯТА ЗАПАДЪТ ЗА АРГУМЕНТИТЕ НА ПУТИН?

Западните лидери отхвърлят аргументите на Путин, заявявайки, че Косово е уникален случай заради огромния брой жертви по време на войните при разпадането на Югославия през 90-те години на 20 в. Германският канцлер Ангела Меркел настоява, че аналогиите между действията на Запада в Косово и руската интервенция в Крим са „възмутителни“.

„За да е напълно ясно, ситуацията от онова време по никакъв начин не е сравнима със случващото се в Украйна днес“, каза Меркел. „Действията на Русия в Украйна недвусмислено нарушават основните принципи на международното право“.

КАК ГЛЕДАТ В СЪРБИЯ НА ЗАБЕЛЕЖКИТЕ НА ПУТИН?

Сръбските официални лица, които все още отказват да признаят Косово за държава, мислеха, че Путин никога няма да превърне Косово в прецедент, оправдаващ анексирането на Крим. Те обаче продължават да смятат, че руският президент никога няма да признае Косово и ще продължи да пречи на това Косово да стане член на ООН, независимо че е признато от около 110 държави.

„Крим е още едно доказателство, че нещата може да излязат от контрол, ако международното прави се нарушава,“ каза Борислав Стефанович, високопоставен представител на Демокатическата партия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.