Защо е това мълчание за фалшивите бандероли?

Миналата седмица на бял свят излязоха фантастични данни за спиртните напитки у нас. Оказа се, че продажбите на твърд алкохол са спаднали наполовина за 3 години. Това показват цифрите от продадените бандероли, тоест от платения акциз. Изнесе ги не Министерството на финансите, а Асоциацията на производителите на алкохол.

Излиза, че българинът изведнъж е спрял да пие. Но не е. Обяснението за невероятните цифри е просто – вместо истински бандероли, производители лепят фалшиви.

Когато един производител лепне фалшив бандерол на бутилката, си спестява акциза. Но не може да продаде този алкохол с фактура. Затова повечето продажби са без фактура. Това поддържа цените на спиртните напитки нереално ниски – бутилка концентрат струва 4 и дори 3 евро. Толкова евтин алкохол няма в цяла Европа.

Казусът с фалшивите бандероли е публична тайна от години. Държавата мълчи. Медиите, които вдигат врява за далеч по-малки проблеми, някак подминаха новината за невнесени акцизи за около 170 мнл. годишно като маловажна. Някои я представиха като борба на малките производители с големите. Повечето дори не съобщиха за изявленията на пресконференцията, че трите най-големи производителя използват фалшиви бандероли. А кои са те? Винпромите “Пещера”, Карнобат” и “Търговище”. Първите два са най-големите алкохолни рекламодатели на медиите. Това е простото обяснение на спестената информация.

От всекидневниците по-подробно описа ситуацията само в. “Стандарт” по една проста причина – собственикът на вестника е собственик и на винпром “Вини Сливен” и е един от потърпевшите. Защото фалшивите бандероли разоряват производителите, които използват истински – те плащат акциз, другите не плащат. Техните напитки струват по-скъпо, а онези с фалшиви лепенки – по-евтино. Държавата не се намесва да пресече тази нагла и лесно доказуема измама.

Преди няколко години единствената експертка в данъчното, която разпознаваше фалшивите бандероли, беше пребита с железен прът на автобусната спирка близо до дома й. Все едно нищо не се беше случило. Имаше през годините няколко случая да заловят големи партиди с алкохол с фалшиви бандероли, но нито един производител не беше санкциониран и не му беше отнет лицензът.

Сега с акцизите се занимават митниците. И настъпи пълна тишина за фалшивите бандероли. Цифрите за внесения акциз са красноречиви как митниците “се справят” със задълженията си.
Измамата лесно може да бъде спряна. По закон всеки склад или търговски обект, в който за заловени фалшиви бандероли, може да бъде запечатан.

Какво трябва да стане, за да влезе държавата в задълженията си?
Може би да се заемат неправителствени организации? А за какво данъкоплатецът плаща заплатите на това паразитно чиновническо войнство?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.