Предизборната канонада от обещания в Македония

Свободна Европа

Двайсетдневната кампания за президентските избори започна в понеделник. В надпреварата за държавен глава участват сегашният президент Георге Иванов, подкрепян от ВМРО-ДПМНЕ, кандидатът на опозиционния Социалдемократически съюз СДСМ  Стево Пендаровски, Зоран Поповски от ГРОМ и Илияз Халими от Демократичната партия на албанците.

Изглежда, че партиите изчакаха началото на кампанията с нисък старт. Веднага щом в понеделник часовникът отброи полунощ, започна истинско цунами от платени политически програми по телевизиите, лепене на плакати по билбордове, а изданията на вестниците се изпълниха с предизборни реклами. Всичко това е първият признак, че партиите няма да пестят средства за предизборна промоция.

ВМРО-ДПМНЕ и техният кандидат Георге Иванов по традиция започват кампанията си от Охрид, след което ще последват митинги и срещи с гражданите в много селища в цялата страна. Президентът Иванов в неделя представи в Скопие програмата си за предстоящите избори. Европа в Македония и Македония в Европа, държава и икономика, които създават нови работни места, и Македония – дом, в който се гради благосъстояние за всички – това са трите програмни цели на Иванов. Той каза, че неговата програма е продължение на първия му мандат.

„Като президент няма да позволя решение на спора, натрапен от Гърция, без предварително македонските граждани да се произнесат за това на референдум, и при това мнозинството от тези, които гласуват на референдума, да са съгласни с решението. Нито един отделен човек, нито група граждани или политици, партия, правителство или парламент не може да върви против волята на народа, която е окончателна“, каза Иванов.

СДСМ и техният кандидат Стево Пендаровски стартираха кампанията със събрание в Универсалната зала в Скопие, а след това ще продължат със срещи с граждани, митинги и засилена дейност в социалните мрежи. Откакто СДСМ реши да издигне кандидатурата му, Пендаровски обещава връщане на Македония в „нормалния коловоз“.

„Нормално е Македония да бъде демократична, а не автократична държава. Нормално е да бъде равноправна членка на ЕС, а не съюзник на африканските диктатури и на съмнителни бизнесмени от Азия. Горд съм, че бях един от най-близките сътрудници на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Опитът, който придобих от тях двамата, ме кара да осъзная напълно отговорността, която носи постът президент на Македония“, каза Пендаровски.

ГРОМ и кандидатът за президент Зоран Поповски стартираха кампанията с митинг в търговския център Лептокария в  скопската община Карпош в понеделник вечерта. Те обещават позитивна кампания, без език на омразата и със засилено използване на социалните мрежи.

Демократичната партия на албанците и Илияз Халими ще ходят главно на срещи с граждани, на срещи от врата на врата, без организиране на големи митинги освен първия в понеделник вечерта в скопския квартал Чаир.

Първият кръг на президентските избори ще се произведе на 13 април, а вторият – на 27 април, когато са и предсрочните парламентарни избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.