Турция стъпка по стъпка към забраните

Турция забрани през 2009 г. Youtube и още 380 сайта. Снимка: фен-блог на ютюб

Премиерът Ердоган, който заплашва всяка част на обществото – от бизнеса до медиите, от организациите на гражданското общество до образователните институции, от съда до полицията, обещава на хората на площадите една Турция, в която ще господстват забраните и натискът. Ако Ердоган получи от урните гласовете, които желае, изобщо не е трудно да предположим в каква Турция ще се събудим на 31 март сутринта (деня след местните избори). Ето снимка на Турция след изборите на 30 март:

1. ТУИТЪР БЕШЕ ЗАБРАНЕН, ОСТАВА СЕДМИЦА ЖИВОТ НА ЮТЮБ И ФЕЙСБУК

Веднага след думите „ще изкореним Туитър“ на премиера Ердоган социалната мрежа беше закрита. Потребителите, които преодоляха пречката, се сблъскаха с блокиране на IP адреса и частична интернет забрана. Сега е ред на Ютюб и Фейсбук, за които премиерът каза: „ще ги закрием след изборите“. Ако и това бъде осъществено, 44 милиона интернет потребители ще бъдат лишени от свободите си.

„Има нови стъпки, които ще направим след 30 март. Решени сме по този въпрос. Няма да жертваме заради Ютюб и Фейсбук тази страна“, каза Ердоган, а след последвалите реакции уточни: „ще го направим частично“. Още преди 30 март обаче след думите на Ердоган „Туитър-митър, ще ги изкореним всичките“, свободната навсякъде по света социална мрежа беше забранена. Няма да е изненада, ако Фейсбук и Ютюб също бъдат блокирани след изборите.

Понастоящем има 500 милиона потребители на Туитър в света и 12 милиона в Турция. Броят на потребителите на Фейсбук е над 32 милиона.

2. СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ ДЪРЖАВА НА РАЗУЗНАВАНЕТО И РЕЖИМ КАТО НА БААС

След изборите ще бъде превърнат в закон проектът, предоставящ извънредни правомощия на разузнавателната организация МИТ. Според него МИТ ще получи достъп без всякакви законови ограничения до личните данни, от банки до здравеопазване, на всеки един човек. Държавните служители и частните лица, които окажат съпротива на МИТ, ще бъдат съдени.

На журналистите ще бъдат налагани тежки присъди затвор.

С новия закон МИТ ще се превърне в институция, която безконтролно ще прилага всяка заповед на премиера с неограничените си правомощия. На никой кадър на МИТ обаче няма да може да бъде търсена отговорност. Това положение ще превърне Турция в нещо като някогашния режим на БААС на Саддам Хюсеин.

Както и в една от онези държави на разузнаването като Северна Корея, Сирия или Израел. Вече няма да има неприкосновеност на личния живот. МИТ ще има всеки документ за личните данни, банковите преводи, медицинските данни и т.н. на всеки човек от всяка една институция, държавна или частна. Онези, които не предоставят данни, ще ги грози заплаха затвор от 2 до 4 години затвор.

3. ЩЕ НАСТЪПИ ПЕРИОД НА ШПИОНАЖ И ВОДЕНЕ НА ДОСИЕТА С ПОДКРЕПАТА НА ДЪРЖАВАТА

Ще набере скорост воденето на досиета на религиозните кръгове, алевиите и малцинствата в обществото. Със закона, който дава широки правомощия на МИТ, ще се увеличи воденето на досиета във всяка институция. Ще се разпростре ловът на вещици и уволненията на служители, особено в държавните институции.

Огласените през последната година документи показват, че макар на референдума на 12 септември да беше превърнато в конституционно престъпление, воденето на досиета е било систематично по времето на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Стана ясно, че в държавните институции начело с министерския съвет, МИТ, министерството на образованието, и финансовото министерство са се водили актуални досиета.

МИТ е класифицирала в периода 2011-2013 г. хора, които ще бъдат назначавани в държавния сектор, като „близки до общностите на сюлейманистите, накшибендиите или гюленистите“ (последователи на ордена Накшибенди, на религиозната общност на Сюлейман Хилми Тунахан или на движението на Фетхуллах Гюлен, бел.ред.). Документи показват, че на изпити за инспектори във финансовото министерство е имало профилиране и дискриминация, като на работа били взети близки до правителството хора.

Последно стана известно, че с указания на МИТ от 2014 г. били създадени досиета на представители на набожни кръгове под името „структура на паралелната държава“, а следенето им било превърнато в приоритетна задача. Отстраняването от длъжност на над 10 хиляди полицаи след операцията на 17 декември (за борба с корупцията, засегнала близки до правителството лица, бел.ред.) е станало съобразно тези досиета, според информации. Много вероятно е след изборите позорното водене на досиета да продължи и да нарасне.

4. НАЙ-ВАЖНОТО ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ: ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

Най-важното предизборно обещание на Ердоган, който на площадите казваше „ще слезем в пещерите ви“, е ликвидирането на движението „Хизмет“ (на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен). Той казва, че ще бъде започнато дело срещу общността, взета на прицел като т.нар. „паралелна структура“, и ще бъде направено нужното, за да бъдат приведени доказателства за „предателството“ на общността.

Повечето от медиите, обслужващи премиера и създадени по негово нареждане, ще започнат отново да публикуват скалъпени новини и ще се опитат да произведат фалшиви доказателства за нагласен съдебен процес.

5. ОПЕРАЦИЯ ЗА СЪСИПВАНЕ НА БИЗНЕСА

Ще се добавят нови случаи към този на Банка Асия, за която след разследването за корупция стана ясно, че лично по заповед на правителството е трябвало да бъде съсипана.

Бизнесмени и фирми извън корупционния обръч на премиера ще бъдат отказвани с тежки наказания. Фирми ще бъдат принуждавани да закриват дейността си. „Ще си разчистим сметките с вас след изборите“, каза премиерът Ердоган, взимайки на прицел Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени ТЮСИАД, което критикува корупционните практики, и Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци ТУСКОН заради близостта й с Гюлен.

Думите му обезпокоиха турския бизнес свят. Същевременно премиерът взе на прицел и почетния председател на медийната група Доган – Айдън Доган заради това, че не се огъна пред него, като нареди на правосъдното министерство да бъде повторено дело, в което Доган беше оправдан, и той да бъде наказан. Говори се, че въпреки продължаващата икономическа криза и 3-те милиона безработни в Турция, ще бъде предприета операция срещу турския бизнес свят.

6. ОПЕРАЦИЯ ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА МЕДИИ

Сред кръговете, за които премиерът Ердоган каза: „ще си разчистим сметките след изборите“, са и медии. В рамките на това ще бъде запушена устата или ще бъде премахнат всеки, който го критикува. След заплахи по адрес на журналисти в речите на Ердоган бяха уволнени журналисти като Хасан Джемал и Нурай Мерт. Масови уволнения на журналисти имаше и заради новини след протестите за парка Гези и антикорупционната операция на 17 декември. Очаква се политиката на натиск и сплашване над медиите да еволюира в нов период след изборите на 30 март.

7. ПРАНГИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ И НАУЧНИ ЦЕНТРОВЕ

Дерсханетата (частни подготвителни центрове, ръководени от Гюлен, бел.ред.), които са надежда за бъдещето на близо пет милиона кандидат-студенти и кандидат-гимназисти, бяха набързо закрити само с един закон. Макар че изпитната система не е променена, след 2015 г. влиза в сила забрана върху дейността на дерсханетата.

Премиерът Ердоган взе решението за закриването им, което не беше приложено дори от превратаджиите, а след изборите на прицел ще дойдат и частните училища, действащи в рамките на закона и носещи успех след успех в Турция и на световните научни олимпиади.

„Не изпращайте децата си в тези училища, а онези, които са ги изпратили, нека да ги отпишат. Държавните училища са ви достатъчни“ – след тези думи на премиера министерството на образованието изпрати инспектори в споменатите училища почти в цялата страна. Създадени бяха стаи за разпит.

8. ОБЕЩАНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АВТОНОМИЯ, ДИСКУСИЯ ЗА СВОБОДА НА ЙОДЖАЛАН

Носят се слухове, че на преговорите на МИТ с ПКК е било дадено обещание на терористичната организация за автономия (на кюрдите, бел.ред.) и че след изборите ще бъде направена стъпка за регионално управление. Ръководител на автономната област пък щял да стане Абдуллах Йоджалан след излизането му от затвора на остров Имралъ. Изявление, което потвърждава това, е направила Первин Булдан от прокюрдската Партия за мир и демокрация. Йоджалан ще бъде свободен през 2015 г., каза тя.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.