„Да пийнем по текила“ в ислямски Иран

Ройтерс

„Да пийнем първо по една текила и да се веселим!“, казва Шахрияр на гостите, събрали се в луксозния му апартамент в Техеран. Неговата приятелка Шима признава, че те празнуват всеки уикенд. „Шахрияр има едно правило: носете си пиене! Ние пием до сутринта“, каза тя за Ройтерс във видеотелефонен разговор, а около нея звучеше рап музика на фона на проблясващи светлини.

Въпреки забраната върху алкохола и честите полицейски акции пиенето в Иран е широко разпространено, особено сред богаташите. Тъй като в мюсюлманската държава с преобладаващо шиитско население няма дискотеки или нощни клубове, всичко става тайно, по домовете. Част от алкохола се внася контрабандно, но мнозина находчиви иранци си правят собствен.

„Аз и мои приятели редовно се събираме да тъпчем грозде във ваната ми“, каза в Техеран 28-годишният учител по музика Хесам, който помоли да бъде посочено само първото му име. „Забавно е, почти като ритуал за пречистване“, заяви той. Някои доста се гордеят с продукцията си, за радост на своите познати. „Имам приятел, който прави вино за собствена консумация, но също така ми дава около 30 бутилки на година“, каза 36-годишният Муса от централния град Исфахан.

Само на хората от религиозни малцинства – християни, евреи и зороастрийци – е позволено да варят, дестилират, ферментират и пият алкохол – умерено и тайно в своите домове, а продажбата на спиртни напитки е забранена. Католическите свещеници си правят собствено вино за литургиите.

Все пак винопроизводството в Иран има дълга история. Учени смятат, че през каменната епоха заселници на територията на днешен Иран са пили вино с маслини и хляб най-малко около 5000 г. пр. Хр. Говори се, че прочутият сорт грозде шираз, носещ името на град в южната част на страната, е бил пренесен обратно в Европа от кръстоносците. Персийските поети Хафез и Омар Хаям възхвалявали достойнствата на гроздето. „Какво пиянство е това, което ми дава надежда? Кой бе виночерпецът и отде е виното?“, пише Хафез през 14 век.

В съвременен Иран арменската общност е главният източник на домашно произведени спиртни напитки, особено арак – разновидност на водката, получавана от изсушено на слънце грозде. 35-годишният спортен треньор Амин е превърнал двора си с площ 50 квадратни метра в лозе и е стъкмил с подръчни средства в опушеното си мазе система за производство на алкохол, чиято цена е само 50 цента за литър.

Това значи, че ако не сте склонни да си направите собствен алкохол, трябва само да завъртите един телефон, за да се сдобиете с вино, бира или друг незаконен алкохол. „Даже не е нужно да излизате от къщи“, каза в Техеран компютърният инженер Реза. „Пивоварът Насер ще ви го достави до вратата, първокласно обслужване“, заяви той.

Западен заговор

Достъпността на алкохола тревожи духовните водачи на страната, много от които обвиняват Запада, че крои заговор с цел да подмами иранците да изоставят благочестивото спазване на религиозните обичаи.

Броят на полицейските акции намалява, откакто през август на власт дойде прагматичният президент Хасан Рохани, но забраната върху алкохола и строгите наказания за неговото производство и консумация остават непокътнати – по здравни и религиозни причини. А в действителност злоупотребата и отравянията с алкохол се превръщат в истински проблеми.

По информация на ирански медии в Иран има 200 000 алкохолици, а някои смятат, че броят е по-голям. През септември миналата година в Техеран дискретно беше издадено разрешително за първия рехабилитационен център за алкохолици в страната. „Центърът беше създаден в Техеран, за да помага на нашите граждани. Не можеш да разрешиш проблема, като го пренебрегваш“, каза за Ройтерс служител на здравното министерство, без обаче да даде каквито и да е подробности за броя на хората, които се лекуват, или дори за местонахождението на центъра.

Домашно приготвените напитки могат да причинят слепота и дори смърт. Ирански медии често съобщават за смъртни случаи, причинени от алкохол – или „машруб“. Миналата година здравни служители предупредиха правителството, че се увеличава броят на „жертвите на домашно приготвен алкохол“, и го призоваха да предприеме действия.

Промишленият алкохол е на разположение в супермаркетите – както се твърди за употреба в производството, но е широко консумиран. „Промишленият алкохол „Етехадийе“ (140 градуса) се продава в супермаркетите на цена само 80 000 ирански риала (3,23 долара) с портокалов, ананасов и ябълков вкус“, каза в Техеран 25-годишният студент Ходжат.

Другият голям бизнес, свързан с алкохола, е контрабандата. Иранските съдебни власти обвиняват граничните власти в съучастие в контрабандната търговия. Според опозиционни уебсайтове до голяма степен се смята, че елитният Корпус на гвардейците на ислямската революция, създаден след ислямската революция през 1979 г. и отговарящ за контрола на границите, има монопол върху тази дейност, която му осигурява печалба от около 12 милиарда долара годишно.

„Гвардейският корпус е като инвестиционна компания, обхващаща бизнес империи и търговски компании . . . Той е замесен“, каза бившият заместник министър-председател на Иран и основател на гвардейския корпус Мохсен Сазегара, който сега е активист, установил се в САЩ. Корпусът отказа да коментира обвиненията.

Марковият алкохол, внасян контрабандно от съседна Турция и иракски Кюрдистан, се продава за цели 70 долара за бутилка. Кутия бира струва 8 долара, а текила и френско бренди могат лесно да се намерят на черния пазар за 100 долара за бутилка.

Руската и грузинската водка си пробиват път към Ислямската република през планинския Кавказ, пустините на Централна Азия и Каспийско море. Полицейските конфискации предизвикват временни понижения на цените по улицата, но цените и доставките бързо се възстановяват.

Обратно в Техеран, в апартамента, собственост на баща му, който е богат бизнесмен, Шахрияр казва, че неговите захранвани с алкохол веселби позволяват на познатите му да заобиколят обществените ограничения, наложени от ислямската върхушка. „Като пием, забравяме за своите проблеми“, заяви той. „Иначе ще полудеем – при всички тези ограничения за младите хора в Иран“, каза Шахрияр.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.