Истанбул – голямата печалба на местните избори за Ердоган

Франс прес

Истанбул. Снимка:форумасил

Поражение би прозвучало като личен провал, криещ заплахи за неговото бъдеще. При това положение турският премиер Реджеп Тайип Ердоган превърна общинските избори в Истанбул в приоритет и не оставя на никой друг грижата да води там кампания.

И със сигурност не на досегашния кмет. Кадир Топбаш, 69-годишен архитект, който се бори за трети кметски мандат, дори запазва забележителна дискретност, както на улиците на най-големия турски град, така и в медиите.

Неговите прошарени мустаци се появяват само върху афишите, където той е неизменно с бяла строителна каска. Но това няма значение. Тъй като за привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР единственият, истинският управител на мегаполиса с 15 милиона жители е „Тайип“ Ердоган.

„Кадир Топбаш? Той работи добре и се държи добре с хората“, споделя Мустафа Хасан, срещнат в неделя сред човешкото множество, изпъстрено със знамена с цветовете на ПСР, което приветства премиера. „Но най-вече трябва нашият Тайип Ердоган да не си отива, Бог да го пази, нищо да не му се случи“.

В Истанбул повече, отколкото на други места, изборите на 30 март придобиха характер на референдум за лидера на ислямо-консервативния режим, чието управление над страната от 2002 г. насам е застрашено от безпрецедентен корупционен скандал.

Съзнавайки залога, Ердоган увеличи посещенията в „своя“ град – този, който даде старт на политическата му кариера, избирайки го за кмет през 1994 г. При всеки повод той мобилизира своите привърженици с поток от проклятия срещу „предателите“, които искат неговото падане от власт.

Тази крайна персонализация се харесва на основния съпреник на ПСР в Истанбул. Кмет на община Шишли, Мустафа Саръгюл разчита да се възползва от тази предизвикваща отвращение атмосфера на „афери“, за да сложи край на двайсетгодишното властване на ПСР над града.

„Всеки го знае, истинският кмет на Истанбул е Ердоган“, обяснява Саръгюл, 58-годишен, с усмивка на киноактьор и безупречна прическа.“Тези избори ще дадат възможност да кажем „стига вече“, тъй като е крайно време той да си тръгне“.
От седмици кандидатът на Народнорепубликанската партия НРП , основната опозиционна сила в страната, кръстосва методично кварталите на града със своя предизборен автобус под мотото на турска версия на един изпитан лозунг: „промяна сега“.

На „щурите“ проекти на премиера като този за канал, успореден на Босфора, той противопоставя своята „разумна“ визия за града. И не се колебае да се опре на спомена за големите протести, тръгнали от парка Гези, които разтърсиха властта през юни 2013 г.

„Всичко това се случи, защото сегашните ръководители взеха лоши решения, решения, които не са по посока на прогреса, свободите и демокрацията“, посочва канидидатът социалдемократ.

Саръгюл не е единственият, който експлоатира темата за бунтовете от миналата пролет. Неговият съпреник от Демократичната партия на народите Сърръ Сюрея Йондер се провъзгласява дори за техен единствен наследник.

„Ние сме тези, които носят духа на Гези“, казва той. „Традиционните партии всичките са едни и същи. Те не уважават околната среда, не уважават жените и всички те тънат в корупция“, добавя той.

Знаменосецът на НРП не е пощаден от обвиненията в корупция, подхванат отново с афера за заем, за която въпреки неговите отрицания, премиерът не се отказа да му напомни.

В тази напрегната до крайност атмосфера битката за Истанбул се очертава с непредвидим резултат. „Ние ще удържим победа“, обявява Ердоган при всяка от своите предизборни изяви. „Той е разбрал, че дните му са преброени и това го изнервя“, отговаря Саръгюл.

Още повече, отколкото резултатът на ПСР в национален мащаб, съдбата на Истанбул ще определи победата или поражението на премиера.

„Истанбул е повече от символ, това е сърцето на системата Ердоган“, отбелязва политологът Дженгиз Актар от частния университет Сабанджъ в Истанбул. „Ако той загуби града, това ще е катастрофа за него, тъй като тук се разиграва всичко“, допълва той.

Още по темата: Анкара – кмет с безумни проекти, иска пети мандат

Бурак Акънджъ
Франс прес

Това е последната му битка, която може да му дойде в повече. На 66 години, противоречивият кмет на турската столица Анкара Мелих Гьокчек се впусна под знамената на управляващата партия в трудна надпревара за пети мандат, който може да бъде фатален за него. От двайсет години, откакто ръководи втория град в страната, Гьокчек дава предизборни обещания.

Сега, за да съблазни отново около петте милиона жители на Анкара, той им обеща нищо по-малко от Босфора насред безводния Анадол! „Имаме изненада за вас: проект за пролив в Анкара“, съобщи той миналия месец, много горд от произведения ефект. „Невъзможно е да доведем морето в Анкара, но нашият град също ще има пролив, който да му принадлежи“.

Мелих Гьокчек отклонява поканите на АФП за интервю, но не отказва нищо на управляваните от него хора, във всеки случай не и когато иска да спечели гласовете им на изборите. В пакета с предизборни обещания той добави „най-големия атракционен парк в Европа“ – проект, който бе спрян от правосъдието, което го намери за „противоречащ на правилата на градоустройството“.

Този списък с обещания предизвиква усмивки у много жители на Анкара, които си спомнят някогашните му обещания, и у основния му съперник, кандидата на Народнорепубликанската партия Мансур Яваш. „Всичко това става смешно“, въздъхва той пред АФП. Но ако „безумните проекти“ на Мелих Гьокчек забавляват съперниците му, много повече ги тревожат провокативните му изказвания.

Ултранационалист в началото, Гьокчек отиде към ислямисткия лагер, за да бъде избран за депутат и след това да спечели Анкара през 1994 г. След това той се присъедини към Партията на справедливостта и развитието ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган, на власт от 2002 г., и стана негов ревностен привърженик.

През цялата си кариера Гьокчек се специализира в резки изявления и в енергични полемики. Още като млад кмет ислямист той прояви липсата си на вкус като каза за статуите, поставени от предшествениците му, че „плюе на изкуството“. По време на антиправителствените демонстрации през юни 2013 г. той осъди ролята на „еврейското лоби“ и упрекна турска журналистка от Би Би Си, смятана за по-критична, обвинявайки я в Туитър, че е „предала своя народ“. Думите му предизвикаха полемика в социалните мрежи.

Миналата седмица той отново нае хеликоптер, който в продължение на ден развяваше в небето над града бандерол с недвусмислен надпис: „не можем да изоставим Анкара на Гези“, името на парка в Истанбул, чието планирано унищожение отприщи вълната демонстрации миналата пролет.

Изказванията му предизвикват раздразнение и в собствения му лагер. „Пет мандата – много е“, каза вицепремиерът Бюлент Арънч. Тъкмо на тази досада разчита Яваш, за да сложи край, на 30 март вечерта, на „господството“ на своя съперник над града. В момент, когато премиерът е притеснен от безпрецедентен корупционен скандал, Яваш, бившият кмет националист на туристическия район Бейпазаръ, преминал към социалдемократическата Народнорепубликанска партия, прави кампания за „пълна прозрачност“ с надеждата да обере плодовете на кризата на режима.

„Ако бъда избран, всички договори на общината ще бъдат открити за обществото“, уверява той. „Обещавам честност в политиката, нещо, което става все по-рядко.“ Всички социологически проучвания залагат на много близки резултати на сегашния кмет и съперника му, а някои прогнозират загуба за първия. Перспектива, която местният печат вече потвърди, пишейки от седмици за „края на царството на Гьокчек“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.