Борбата между Каталония и Мадрид става все по-тежка

Франс прес

Каталунското знаме се вее над стадион в Испания. Снимка: thomson.co.uk

Управляващите в Каталония националисти, водещи борба за надмощие с Мадрид, уверяват, че ще продължат да следват плановете си за произвеждане на референдум за независимост, въпреки че испанският съд отхвърли декларацията за независимост на региона.
Политическият процес в Каталония продължава, заяви вчера националистическият президент на региона Артур Мас, реагирайки на решението на Конституционния съд от предния ден.

За левите поддръжници на независимостта от Републиканската левица на Каталония (РЛК), втора политическа сила в региона след националистите от Конвергенция и съюз на Каталония, „пътната карта за референдума не трябва да се променя и с милиметър“.
Засега обаче нищо не показва докъде наистина са готови да стигнат Артур Мас и неговите съюзници в момент, когато каталонският национализъм се засилва с всеки изминал ден, както сочат проучвания на общественото мнение.

Двете партии, които имат мнозинство в парламента на този североизточен испански регион, искат да организират на 9 ноември референдум за независимост на Каталония. Централното испанско правителство казва, че допитването е незаконно и е апогей на националистическите настроения, засилени през последните години от ефекта на икономическата криза.

Въпросите ще са два: „Искате ли Каталония да бъде държава?“ и ако отговорът е „да“ – „Искате ли тази държава да бъде независима?“
Вчера Конституционният съд анулира отчасти декларацията на суверенитет, приета от каталонския парламент през януари 2013 г., която залегна в основата на проекта за референдум. Съдебното решение обаче е двусмислено и оставя пространство за интерпретация и на двата лагера.

Решението обявява за „нищожен и противоконституционен“ принципа, според който „народът на Каталония има, по причини, свързани с демократичната легитимност, характер на суверенен политически и юридически субект“. Съдът признава в замяна, че каталонският народ има „право да решава“, доколкото то се упражнява в рамките на Конституцията, „стига да не утвърждава право на самоопределение, което не е признато от Конституцията“.

„Решението не оставя никакво съмнение, че декларацията за суверенитет е незаконна“, коментира вчера испанският дясноцентристки всекидневник „Ел Мундо“.  „Виждам малко възможности от правен характер“, подчерта Хавиер Арбос, професор по конституционно право в Университета на Барселона, който прецени, че „решението открива пътя към политически диалог, но не дава никаква свобода на тълкуване за правомерността на всенародното допитване“. „Конституционният съд дава възможност за продължаване на въпросния дебат, без това да може да се интерпретира като право на самоопределение“, добави той.

Демонстрации на сила

Конгресът на депутатите трябва да гласува по този въпрос на 8 април, а испанското правителство, ръководено от консервативната Народна партия, не спира да повтаря, че един референдум би бил незаконен и няма да се състои.

„Винаги съм бил настроен за диалог, но в рамките на Конституцията и на закона. Всички, които искат да променят Конституцията, могат да го поискат, но като следват правилата, определени в същата тази Конституция. Това е правовата държава“, заяви на 25 февруари премиерът Мариано Рахой.

Артур Мас обеща от своя страна, че ще действа в рамките на закона. Той започна като умерен националист, но изявленията му се радикализираха след местните избори през ноември 2012 г., на които партията му загуби позиции и й се наложи да се съюзи с РЛК.
Каталония е богат индустриален регион с 7,5 милиона жители, граничещ с Франция и с излаз на Средиземно море. През последните години националистите в Каталония са във възход, благодарение и на икономическата криза, която задълбочи чувството за несправедливост и увеличи политическото напрежение.

Регионът, който беше един от икономическите двигатели на Испания, преди да стане един от най-задлъжнелите, обвинява централното правителство, че не разпределя равномерно богатствата и иска по-голяма фискална автономия. В този контекст от две години насам националистите увеличават демонстрациите на сила.

Така Диадата, традиционният празник на Каталония, честван на 11 септември (когато е годишнината от превземането на Барселона през 1714 г. от испанско-френските войски), стана от две години насам повод за организиране на големи шествия на поддръжниците на независимостта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.