Генералът, оглавил преврата в Египет, ще се кандидатира за президент

Дейвид Къркпатрик

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Генерал Абдел Фатах ас Сиси, министърът на отбраната, който миналото лято оглави свалянето на избраното в Египет правителство, вчера официално обяви, че подава оставка от армията и ще се кандидатира за президент, продължавайки да консолидира властта си.

„Вярно е, че това е последният ми ден в униформа, но аз ще се боря всеки ден за Египет, свободен от страха и терора“, заяви Сиси, напомняйки за продължаващата борба на ръководеното от военните правителство срещу ислямистки екстремисти и протестиращите на улицата. „Повтарям това, което казах преди: по-скоро ще умрем, отколкото да оставим египтяните да бъдат подлагани на терор“.

Почти всички очакват Сиси, който имаше ранг на фелдмаршал, да спечели изборите и така да узакони властта, която де факто има и в момента. Откакто на 3 юли поведе преврата срещу първия свободно избран лидер на Египет, президента Мохамед Морси от „Мюсюлманските братя“, именно Сиси взема решенията.

Но след подадената вчера оставка от армията 59-годишният Сиси вече престава да е пряк командващ на въоръжените сили, а властта му досега се основаваше именно на този пост. Още не е определена датата на президентските избори. Временното правителство заяви, че изборите ще бъдат проведени преди средата на юли, а след това ще има и парламентарни избори.

В кратката си, но добре обмислена реч Сиси призова египтяните да се заемат с „изключително трудна задача и скъпоструваща мисия“, призова ги „да работят упорито и да провяват търпение“, за да „възстановят Египет“. „Всички ние, синовете и дъщерите на Египет, сме в една лодка, плавайки към безопасен бряг, без сметки за уреждане или временни спорове“, обяви той, но не предложи никаква перспектива на тези, които са изправени пред съда. Сред тях са и Морси и други членове на „Мюсюлманското братство“.

Правителството обяви ислямистката групировка за терористична организация, а членството в нея – за престъпление. „Всеки египтянин, който не е осъден по силата на законите, които всички спазваме, е активен партньор в изграждането на бъдещето, без ограничения или спънки“, заяви Ас Сиси.

Може би знаейки каква е била ролята на египетската армия в отстраняването на президенти – включително на Хосни Мубарак през 2011 г. и Морси през 2013 г. – Ас Сиси се опитваше през последните седмици да остави отпечатък върху въоръжените сили, като правеше рокади на висши офицери. Той вече избра своя наследник за министър на отбраната, своя заместник и началник на щаба генерал Седки Собхи, който вчера беше повишен в звание генерал-лейтенант първа степен.

Една от най-сериозните промени беше отстраняването на генерал Ахмед Уасфи, харизматичен и прям офицер, показал, че има потенциал да събере собствени последователи. Той получи много похвали за възстановяването на сигурността в района на Суецкия канал след бунтовете миналата година, а след това оглави и операции в Северен Синай. Но в неотдавнашно телевизионно интервю генерал Уасфи постави неудобни въпроси, свързани с това дали Сиси, който тогава беше още генерал, би се кандидатирал за президент.

Ръководеното от армията преходно правителство предпочита да нарича смяната на властта „втора революция“, а не преврат, като подчертава, че в страната е имало масови улични протести с искане за оставка на Морси.  Но генерал Уасфи заяви, че ако Сиси бъде повишен в по-висок чин, това ще е знак, че смяната на властта е била преврат. „Получи ли още една звезда генерал Абдел Фатах ас Сиси?“, попита генерал Уасфи. Според него липсата на повишения доказва, че не е извършен военен преврат.

„Получил ли е повишение министърът на отбраната, или генерала, или някой от нас във военния съвет? Видяхте ли генералът да става премиер? Президент?“, продължи той, като заяви, че смяната на властта не е преврат, защото „никой военен не е дошъл на власт“.
Скоро след интервюто обаче министър Сиси беше повишен от генерал на фелдмаршал.

Докато фелдмаршал Сиси подготвяше вчерашното си изявление, силите за сигурност използваха сълзотворен газ и сачми, за да разпръснат най-новите студентски протести, които избухнаха в Университета на Кайро и други студентски кампуси в страната. До вечерта беше загинал най-малко един студент от университета на Кайро, а повече от 10 бяха ранени.

Не е известно много за възгледите на Сиси по политическите проблеми. В речта си вчера той обеща, че скоро ще предложи „ясна платформа за модерен и демократичен Египет“.

И въпреки това той няма голяма конкуренция. „Мюсюлманските братя“, които доминираха на предишните избори, бяха разгромени. След свалянето на Морси силите за сигурност убиха над хиляда поддръжници на „братята“, арестуваха хиляди други и принудиха почти всички симпатизиращи им медии да замълчат.

Няколко потенциални кандидати се отказаха да се включат в президентската надпревара, като заявиха, че подкрепата на армията и силите за сигурност на практика гарантират избирането на Сиси. Единственият друг кандидат, включил се в надпреварата до този момент, е Хамдин Сабахи, клонящ наляво популист, който остана на трето място след първия кръг на президентските избори през 2012 г. Но той няма шанс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.