На карнавал в Малта

Снимки: Ева Георгиева

Остров Малта, настанил се между Африка и Европа, е с население от около 300 000 души, но е толкова малък, че можеш целият да го видиш през прозорчето на самолета.
Тази изключително странна държава прелива от нюанси. Тук можеш да срещнеш хора от цял свят и да се попаднеш на най-различни събития почти всеки един ден от годината.
През пролетта тук (както и в цяла Европа) има седмица на карнавалите. Празнуват и в Малта, и в Гозо – два от трите малтийски острова (Малта, Комино, Гозо) с пищни тържества, целодневни (и нощтни) паради и безкрайно изобилие от характерни малтийски храни и напитки.
Карнавалът е една от старите традиции на малтийците.
Carnival (карнавал), произлиза от италианските думи Carne vale, които буквално означават „месото е разрешено“, заради което хората са организирали тази фиеста точно преди да започнат Великденските пости.
Първите два дни, които винаги са Петък и Събота, се празнуват в град Надур, Гозо, и следователно името им е „Каранавалът на Надур“.

Снимки: Ева Георгиева

Те са абсолютен хаос, известни още като „спонтанни“. Участниците сами изработват костюмите си, излизат на улиците и заедно се забавляват и се опитват да  придадат някаква форма на събитието, движейки се в големи тълпи. Интересна и много популярна традиция група хора да докопат от някъде някоя стара кола, да отрежат покрива й възможно най-много да се покатерят отгоре и така да се придвижват из улиците на острова.
Костюмите, които задължително са саморъчна изработка, варират от изключително свързани с малтийската култура до нямащи нищо общо с човешкия облик. Много хора се обличат в сатанински дрехи и крият лицата си зад грозни маски, докато други се маскират като анимационни герои или малтийски политици, които искат да осмеят.
С падането на нощта, още преди залез слънце всички са приятно почерпени, но със скриването на светлината партито става неудържимо. От колите се подхвърлят бутилки алкохол, непознати си казват наздраве по улиците, всички се надпреварват кой може да издържи по-дълго. И така до сутринта.
Третият ден е Неделя. Карнавалът придобива друга, нека кажем по-цивилизована форма. Разноцветните платформи се изместват в Рабат, столицата на Гозо, и изпълват града със звънливи песни, шумни тълпи, красиви танци и величествени костюми. Това е частта в която карнавалът се превръща в „реален“, вместо „спонтанен“. Тук костюмите са изработени внимателно, с изключителни десени и материали. По-голямата част от присъстващите са хора над двадесет, двадесет и пет години, тъй като по-младите все още се възстановяват от предишните вечери.

Снимки: Ева Георгиева

Действието се развива през деня, майки се разхождат с децата си, а влюбени двойки се наслаждават на палитрата от цветове по улиците. Много туристи се стичат от близките европейски държави, за да станат част от изживяването. Снимат се с костюмираните малтийци, които винаги са любезни и отзивчиви, и с удоволствие биха прекарали известно време в обяснения за костюмите, които носят.

Снимки: Ева Георгиева

Следват последните два дни на Карнавала, когато действието се измества главно в столицата на Малта, Валета. Малкото градче, ако трябва да бъдем честни, състоящо се от около 5-6 улици, гостоприемно приютява цялата смесица от последните няколко дни. Тази част е наречена „Шара“ и е церемонията по „закриване“ на седмицата преди Великденските пости. Малтийците са изключително стриктни и консервативни католици.
До колкото е известно, тази част от карнавала датира от преди около триста години, по времето, когато Малта е била превзета от рицари.

Снимки: Ева Георгиева

В последни часове от празненствата изпълняват традиционния танц на име Kummittiva (Кумитива). Три века по-рано, той е бил изпълняван само от мъже в традиционни малтийски одежди. Днес обаче в него участват и жени, с национални носии, които грубо биха могли да бъдат определени като типичните дрехи, които селяните някога са обличали.

Националният малтийски десет „Приньолата“на практика представлява изключително сладка торта, съставена от бисквити, череши и много захар, и се счита за традиционен карнавален специалитет.
Тази година хиляда килограма „Приньолата” бяха продадени из улиците на островите, а парите, спечелени от нея отиват за благотворителност.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.