Природозащитникът Леонардо Дикаприо

Леонардо Дикаприо на премиерата на филма в Холивуд. Снимка: Ройтерс

Преди десетина години Леонардо Дикаприо беше постоянното присъствие в класациите за най-секси актьори в Холивуд. Благодарение на филмите “Ромео и Жулиета”, “Титаник” и “Желязната маска” той се превърна в мечта на тийнейджърките по цял свят. Постепенно Дикаприо успя да се откъсне от този имидж, като направи силни роли в “Плажът”, “Бандите на Ню Йорк”, “Хвани ме, ако можеш”, “Авиаторът”, “От другата страна” и “Кървав диамант”. Междувременно беше номиниран два пъти за Оскар за най-добър актьор и стана един от любимците на режисьорите Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг.

От няколко месеца насам името на актьора се свързва предимно с неговото амплоа на изявен природозащитник. Само преди дни в Холивуд беше премиерата на документалния филм “Единайсетият час” по сценарий на Дикаприо (виж по-долу трейлър). В него той обръща внимание на ролята на човека в унищожаването на околната среда. “Още от съвсем малък съм силно повлиян от документалните филми за замърсяването на природата – казва актьорът, който е и продуцент на “Единайсетият час”. – По-късно това ме подтикна да се включа активно в кампаниите, насочени към опазването на околната среда.”

Впрочем, напоследък еко-каузата е доста популярна в Холивуд. В края на миналата година актрисата Дарил Хана беше арестувана след като стоя няколко дни, покачена на дърво, за да протестира срещу унищожаването на обществен парк в Лос Анджелис. Популярният тв актьор Ед Бегли вече доста време кара автомобил с биогориво и живее в къща със слънчеви батерии вместо с електричество. А комикът Уил Ферел е активен поддръжник на Съвета за защита на природните ресурси.

Дикаприо се занимава активно с проблемите на околната среда още от 2000 г., когато участва в телевизионен дебат по въпроса заедно с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. “Неговата отдаденост на каузата е толкова последователна, толкова дълбока – казва режисьорката на “Единайсетият час” Лейла Конърс-Питърсън за актьора. – Той отделя много време и дава огромна финансова подкрепа при работата си с еко-организациите. Толкова е впечатляващо да разбереш колко е отдаден.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/g_5dlqVJdBs“, width=“425″, height=“350″ [/swf]
Дикаприо живее в къща, захранвана от слънчеви батерии, и се придвижва с автомобил с биогориво. Освен това е основател на фондация за опазване на околната среда, носеща неговото име, и член на Съвета за защита на природните ресурси и организацията “Зелена планета САЩ”.

”Много хората смятат, че целта на природозащитниците е да ги осъдят за начина, по който живеят – казва актьорът. – Но не такова е нашето послание. Това, което искаме да внушим, е, че замърсяването на околната среда е проблем, който стои пред цялото човечество. Той не признава нито културните, нито расовите, нито религиозните граници. И е много сериозен и страшен.”

Именно за да привлече вниманието на хората по света към еко-кризата, през 2005 г. Дикаприо започва да работи по “Единайсетият час” заедно със сестрите Лейла Конърс-Питърсън и Надя Конърс. Преди това тримата снимат късометражните филми “Глобалното затопляне” и “Водната планета”, които са качени на официалния сайт на актьора. Негова е идеята в “Единайсетият час” да бъдат снимани повече от 50 учени и експерти по околната среда, които да обяснят проблема с глобалното затопляне.

Актьорът позира за фоторепортерите пред постер на филма. Снимка: Ройтерс

“Не трябва да си експерт по климата или учен, за да разбереш, че на нашата планета се случват нередни неща – казва Дикаприо. – Има ужасяващи бури и наводнения. Ураганът Катрина беше страхотен шок, но отвори очите на милиони американци. Истината е, че такива неща ще продължават да се случват, ако не направим нещо, за да ги предотвратим.”

Един от най-близките приятели и съмишленици на актьора е бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, чийто филм “Неудобна истина”, посветен на глобалното затопляне, тази година спечели Оскар в категорията за документалистика. “Гор успя да привлече вниманието на хората към еко-кризата както никой преди него не беше успявал да го направи – казва Дикаприо. – В неговия филм науката е обяснена на обикновен език и това е нещо силно въздействащо.”

В “Единайсетият час” подходът на Дикаприо е подобен на този на Гор. “Трябва да спрем да възприемаме глобалното затопляне като проблем на политиците – казва актьорът. – То е част от една огромна криза, която протича в момента. За нея трябва да се намерят дълготрайни решения, които да се предават от поколение на поколение.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.