Япония не се отказва от димящите топлоцентрали

Взривът в ядрената централа „Фукушима 1“. Снимка: от тв екрана

Японските енергийни компании разчитат на повече въглища за производството на електроенергия, точно когато учени и природозащитници се срещат в град Йокохама и призовават международната общност да ограничи зависимостта от изкопаеми горива, за да се намалят емисиите въглероден диоксид.

Kansai Electric Power Co обяви тази седмица, че ще построи голяма електроцентрала на въглища и планира да я пусне в експлоатация през 20-те години на този век.

Също тази седмица информационната агенция Киодо съобщи, че Tokyo Electric Power Co и още три компании за производство на електроенергия планират да увеличат топлоенергийното производство, като построят нови централи на въглища или като разширят стари.

Всички 48 ядрени реактора на Япония бяха спрени за проверки и компаниите за производство на електроенергия не могат да ги активират отново на фона на обществените страхове от ядрената енергия след аварията през 2011 година в атомната централа Fukushima Daiichi.

Tokyo Electric, оператор на авариралата централа, сега разчита на стари централи на втечнен природен газ, но има информации, че планира да строи централа на въглища, за да намали нарастващите разходи за гориво.

Говорителката на Tokyo Electric Шинджи Обата отказа коментар по плана, като посочи, че „нищо не е решено“. Oбата отбеляза, че компанията осигурява стабилно предлагане на електроенергия.

Япония се оформя като най-големия държавен инвеститор във въглищната експанзия зад граница, обяви „Грийнпийс интернешънъл“.

През септември Междуправителствената комисия по промените в климата (IPCC) (към ООН – бел. ред.) издаде първия от трите доклада за климатичните промени, като предупреди, че температурите могат да се увеличат с до 4,8 градуса по Целзий този век и да предизвикат повишаване на нивото на океаните.

„Знам, че всички ние, които работим към Междуправителствената комисия по климатичните промени, възприемаме намирането на решения за неблагоприятния климат като едно от определящите предизвикателства на 21-и век“, заяви Крис Фийлд, съпредседател на работна група, при откриването сесията на комисията в Йокохама тази седмица.

Миналата година Япония се изненада, когато правителството на премиера Шиндзо Абе даде заден ход от целите за емисиите на газове, предизвикващи парников ефект. Токио съобщи, че ще намали емисиите въглероден диоксид с 3,8 % под равнището от 2005 година, което означава увеличение от 3,1 % спрямо равнището от 1990 година.

През 2009 година японският премиер Юкио Хатояма обяви, че до 2020 година страната ще намали емисиите въглероден диоксид с 25 % под равнището от 1990 година.

Той направи това изявление, след като неговата Демократическа партия прекрати продължилото над половин век управление на Либерално-демократическата партия.

Абе, чиято партия отново взе властта през декември 2012 година, сега няма търпение да пусне отново спрените ядрени реактори, макар че страната все още се бори с политическите последици от катастрофата във Фукушима.

„Избор между ядрената енергия и енергията, получавана с помощта на въглищата, е грешна дихотомия. Япония би могла напълно да закрие ядрената си енергетика и все пак да постигне старите си климатични цели за намаляване на емисиите с 25 % в енергийния сектор чрез ефективност и чрез зелена енергия“, посочи представителката на Грийнпийс Хисайо Такада.

„Необходима е правителствена политика, която да даде възможност за по-бърз преход към възобновяема енергия“, заключи тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.