14,5 милиарда долара – най-големият корупционен скандал в Китай

Китайските власти са конфискували имущество на обща стойност 14,5 милиарда долара от членове на семейството и приближени на бившия министър на обществената сигурност Чжоу Юнкан, предаде Ройтерс. Чжоу е в центъра на най-големия корупционен скандал в Китай през последните шест десетилетия.

Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на бившия министър са били арестувани и разпитани през последните шест месеца. Това, както и размерът на конфискациите, се съобщават за пръв път и свидетелстват, че президентът Си Цзинпин действително е разпрострял антикорупционната кампания до най-високите нива в държавата, отбелязва Ройтерс. Сред задържаните са около 10 души с ранг на заместник-министър.

Конфискуваното имущество включва банкови сметки в Китай и чужбина, около 300 апартамента и къщи, предмети на изкуството и археологически ценности и над 60 автомобила. Конфискувани са напитки, злато, сребро и пари в брой в местна и чужда валута.

Разследването срещу Чжоу Юнкан обаче може да е отчасти мотивирано от политическо разчистване на сметки, след като Чжоу разгневи китайското ръководство с противопоставянето си на присъдата срещу бившия високопоставен политик Бо Силай, който през септември беше затворен с обвинение за корупция и злоупотреба с власт.

71-годишният Чжоу е под домашен арест от края на миналата година. Той е най-високопоставеният китайски политик, който стана обект на разследване за корупция, откакто комунистическата партия дойде на власт в Китай през 1949 г. Източник, близък до китайското ръководство, е съобщил пред Ройтерс, че бившият министър е отказал да сътрудничи на разследването и е заявил, че то представлява политическо преследване.

Правителството в Пекин все още не е направило официален коментар на случая. Според Ройтерс президентът Си Цзинпин се колебае дали да изправи Чжоу Юнкан на съд, за да не подкопае допълнително общественото доверие в управляващата партия и да не задълбочава разцеплението в редиците на самата партия.

В допълнение на това като бивш министър на сигурността и бивш член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия  Чжоу Юнкан е запознат с много тайни на китайското ръководство, които Пекин не би искал да се огласяват. Със самото разпореждане за разследване срещу Чжоу Юнкан президентът обаче наруши неписаното табу за преследване на бивши и настоящи членове на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия.

Чжоу Юнкан натрупа състояние в петролния сектор, преди да се издигне и да стане част от китайския управленски елит през 2007 г. Той се оттегли от властта през 2012 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.