Испания може да бъде алтернатива на руските енергийни доставки

Испания се опитва да се позиционира като алтернативен маршрут за доставки на газ за останалата част от Европа, като заявява, че има неизползван капацитет, който може да помогне да се намали зависимостта на континента от енергийните доставки от Русия.

Испания купува целия си необходим газ не от Русия, а от други източници, и е инвестирала много през последните години в разширяване на възможностите си да внася втечнен газ. Политици и представители на сектора (в Испания – бел. прев.) призовават Европа да инвестират повече в интерконектори и друга инфраструктура, така че да облекчи потока на газ от испанската мрежа към страните, които са разположени северно от Испания.

По оценка на испанската газова асоциация, страната може да осигури около 10% от сегашния износ на руски газ за Европа. Използвайки различно сравнение, министърът на промишлеността и енергетиката Хосе Мануел Сория посочи, че Испания може да покрие почти половината от газа, който се доставя на Европа през Украйна.

Осигуряването и диверсифицирането на европейските енергийни доставки се оформиха като предизвикателство за полициите и бизнес лидерите на фона на страховете, че кризата в Украйна може да накара Москва да ограничи износа на природен газ. Русия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС досега, покривайки около една трета от годишното търсене.

Трите прибалтийски страни Естония, Литва и Латвия, наред с България, Чехия и Финландия, получават 100% от газа си от Русия. Германия получава около 36% – факт, който оказва доста силно влияние върху вземането на решения в Берлин.

За сравнение, испанската кампания за разнообразяване на газовите доставки и инвестиране във втечнен природен газ позволи на Мадрид да гледа на създалото се напрежение сравнително спокойно. Втечненият газ може да бъде натоварен откъдето и да е по света, но след това отново трябва да бъде превърнат в газ преди да бъде пуснат в тръбопровода. От общо 21 терминала за регазификация в Европа, шест се намират в Испания, а седми е готов да бъде пуснат в експлоатация. Испанските терминали покриват 38% от европейските капацитети.

Невиждайки опасност за собствените си енергийни доставки, испанските представители гледат на кризата с Москва като на възможност да привлекат вниманието върху своя газов модел, както и върху испанския потенциал да помогне на континента като цяло да намали зависимостта си от Русия.

Антони Перис, президент на испанската газова асоциация Sedigas, посочи, че страната е в състояние да изпрати 5,2 млрд. кубични метра газ през граница във Франция, повишавайки количеството до 7,1 млрд. кубични метра догодина. „Можем обаче да пращаме много повече газ – Испания може да покрива 10% от газа, който Европа в момента получава от Русия,“ допълни той.

„Това, което Испания може да предложи, е капацитет за свързване на Северна Европа с останалата част от света,“ допълни той, имайки предвид испанските мощности за втечнен газ.

Перис отбеляза, че Испания може да увеличи износа на газ до най-малко 14 млрд. кубични метра, макар че това ще наложи изграждането на дългоочаквания трети интерконектор и тръбопровод между Испания и Франция. Известен като проекта МидКет (MidCat),третата газова връзка е обект на обсъждане от години, но не успява да се задейства.

Испанското правителство и промишленият сектор възобновяват призивите за повече инвестиции. „Ако тази криза показа нещо, то това е, че интерконекторите са ценни не само за Испания и Португалия, но и за цяла Европа,“ посочи Сория.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.