Басейните на София са затворени за софиянци, общината ги подари

Къпалните "Мария Луиза" и "Банкя" втора година не работят, харизани на частни фирми

Къпалня „Мария Луиза“ е затворена за софиянци втора година. Тук идват да се къпят и да си правят частни партита само малки групи, близки на собственика. Снимка: e-vestnik

Вече две години столичният обществен плаж „Мария Луиза“ (бивш „Република“) не работи. Басейните стоят пълни, но посетители не се допускат. Само от време на време, главно вечер, в къпалнята се изсипват лимузини, които стоварват малки компании за частни партита. Денем в басейните се къпят няколко души – вероятно от персонала или близки на собственика на басейна – Румен Гайтански – Вълка.

 

Как стана така, че едно обществено съоръжение, в най-известния парк на София, вече не е на софиянци и е затворено за посетители? В други градове, например Париж, общината създава плажове за жителите си (виж тук „Писмо от Париж“), а в София общинарите раздават басейните на частни фирми, които ги затварят.

Досега нито Владимир Кисьов, шеф на общинския съвет, нито някой съветник, нито кметът Борисов е обяснил това издевателство със софиянци – огромен обществен басейн стои затворен за посетители. Иначе всичките те са много словоохотливи преди местните избори.

 

Каква шашма извършиха общинарите?

 

Стефан Софиянски. Снимка: Булфото
Владимир Кисьов. Снимка: сайт на СДС
Бойко Борисов. Снимка: Сайт на ГЕРБ

Къпалня „Мария Луиза“ (по-рано „Република“) е бил собственост на столичната община. Преди години с договор за наем общината дала съоръжението да се стопанисва и експлоатира от фирма, собственост на покойния шеф на ВИС 2 – Георги Илиев. Приживе той беше смятан за главният мафиотски бос на страната. Защо и как е избрана негова фирма, остава тайна. Нито една група общински съветници не е повдигала този въпрос в миналото. Както и да е, въпреки мутрите на входа, плажът беше препълнен през целия летен сезон. Някои смятат дори, че мутрите са респектирали ромите, които влизали през оградата без пари препълвали и разваляли плажа, крадели и т. н. Дотук добре.

Сътрудничеството между община и мутри, в което поне привидно постига баланс между финансовия и обществен интерес, можеше да продължи и до днес. През 2003 година обаче шеф на общинска фирма „Софийски имоти“ е Тошко Добрев. Преди това с хитри ходове общинарите са прехвърлили къпалня „Мария Луиза“ в тази общинска фирма. Шефът й Добрев получава от Георги Илиев предложение за създаване на смесено дружество между „Софийски имоти“ и частната фирма, която е наемател на плажа „Мария Луиза“. Предложението е прието с благод0арност…

Денем в басейните се къпят само неколцина симпатични господа от фирмата или близки на собствениците. Къпалнята на софиянци е частен басейн за малки компании. Снимка: e-vestnik

Целта е босът на ВИС да придобие чрез фирмата собственост върху плажа, прилежащите му терени и още няколко декара земя и общински имоти в Борисовата градина.

Този опит за скрита приватизация на общинска собственост се увенчава с успех. Доколко е законно – нито една група съветници, нито един кмет досега не са обяснили това публично, нито са се загрижили за собствеността на софиянци. Иначе са много словоохотливи преди местните избори.

Общинското дружество Софийски имоти и управляването от Георги Илиев дружество „Енджел“ (дотогавашен наемател на плажа „Мария Луиза“), учредяват през март 2003 година смесеното дружество „Парк Мария Луиза“. За учредяването е необходимо съгласието на общинския съвет в София. Всички негови членове гласуват „за“. Няма коментари, възражения.

Нито един вестник не пише за това, а на всяко заседание на общинския съвет присъстват репортери на всички големи всекидневници.

Получава се така, че по един мафиотски начин, зад гърба на софиянци тяхната къпалня е харизана на мафиотски бос №1. В това участват и медиите, които прикриват с мълчанието си какво се е случило. Едва след време в. „Нощен Труд“ раздува историята, но нито един друг всекидневник не обръща внимание. (Малко шум се вдига по-късно, когато Румен Гайтански – Вълка купува фирмата от вдовицата Мая Илиева).

Първоначално капиталът на дружеството е 50 000 лева, разпределен в 500 акции. „Софийски имоти“ придобива 245 акции, а фирмата на Георги Илиев – 255 акции. Той плаща своя дял в пари, а общината апортира земя от своите терени, за да обезпечи дела си.

 

Входът към къпалнята е преграден. Тук понякога вечер влизат лимузини, които докарват компании за частни партита. Снимка: e-vestnik

Дружеството се представлява от Георги Илиев. Три месеца след учредяването му акционерите свикват общо събрание и взимат решение да увеличат капитала от 50 000 лева на 5.2 млн. лв. Схемата отново се повтаря – „Енджел“ на Георги Илиев внася своя дял в пари, а увеличението на капитала от страна на общината се изразява в апорт на още общински имоти и терени.

Резултатът е, че Георги Илиев като мажоритарен собственик на смесеното дружество, придобива по-голямата част от плажа „Мария Луиза“, прилежащите му терени с обща площ от 30 декара, също така Летния театър в Борисовата градина и прилежащите му терени с още по-голяма площ.

Плажът е празен, басейните – пълни. Снимка: e-vestnik

Значи, вече не става дума само за къпалнята, а за големия Летен театър в парка, който също седи затворен.

След смъртта на Георги Илиев през 2005 година, съпругата му Мая Илиева продава дяловете на фирма „Енджел“ в съвместното й дружество със „Софийски имоти“, на Румен Гайтански – Вълка. Говори се, че стойността на сделката е за около 20 млн. евро. Тоест общината е дала терени, а този, който ги е взел за около 2,5 млн. лева, ги е продал за 20 млн. евро. Остава загадка какви комисиони под масата е раздал Георги Илиев на общинарите, уредили тази срамна сделка. Предполага се – още поне 2 млн. лв. Но цената на имота в парка е многократно по-висока.

Никой официално – нито отделен общински съветник, нито група, нито кмет, бивши и настоящи, не е повдигал въпроса какво става и защо така е станало.

Оттогава плажът не работи. Въпреки големия си дял в смесеното дружество, общината не се меси в работата на новия собственик, защото, според устава на „Парк Мария Луиза“, решенията се взимат с обикновено мнозинство. Това значи, че ако Румен Гайтански – Вълка тръгне да инвестира огромни суми в дружеството, дори общината да не е съгласна, нейният дял може да бъде сведен до минимум.

Комплексът, който е бил на софиянци, е харизан от общинарите на частна фирма, която го държи затворен вече втора година. Снимка: e-vestnik

Говори се, че в момента на мястото на някогашния плаж „Република“ голяма германска фирма-подизпълнител щяла да изграждала модерен аквапарк. Ако това е вярно, изобщо не се знае дали общината ще има някакъв дял в т.нар. „смесено дружество“ след реконструкцията.

Плажът в Банкя е заграбен и затворен по същата схема

Същата схема за скрита приватизация е приложена и за централния плаж в Банкя. Едни добре облечени бизнесмени, за които се говори, че били наследници на останалото от бизнеса на Илия Павлов и Мултигруп, създали през 2002 година с общината смесено дружество „Воден свят – Банкя“.

На общо събрание, капиталът на дружеството е увеличен така, че делът на Столична община е паднал от 40 на 25%. Собствениците на плажа твърдят, че ще модернизират плажа. Басейнът не работи вече повече от 2 години.

От пресцентъра на Столичната община казаха, че кметът Бойко Борисов неведнъж е изразявал личното си възмущение от факта, че плажовете не работят, но тъй като общинският съвет управлява собствеността в тези смесени дружества, кметът няма право да се меси в тяхната дейност. Въпреки уверенията на пресцентъра на общинарите за загрижеността на кмета, нещо не се чувало по медиите той да се възмущава, нито да предприема някакви мерки. А има какво да се направи. Първо – къпалнята е в тази част на парка, която е обявена за паметник на културата още преди години. Когато един собственик на паметник на културата не го стопанисва, по закон държавата може да го отнеме. Кметът Борисов може да направи такова предложение, за да спаси за софиянци басейните и другите територии на парка попаднали в лапите на вълка.

Общинският съвет и неговият председател Кисьов също си мълчат по въпроса. А те могат като акционери да вземат решение, което да увеличи дела на общината в дружеството, да оспорят по съдебен ред самото решение за учредяване на такова дружество като нарушение на закона. Но никой не се е загрижил за това. Същите тези хора тази есен ще се явят на избори, усмихнати и загрижени за София, и ще говорят важно от телевизора какви концепции имат за развитие на града.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.