Манюел Валс – интелигентен политик по калъпа на Тони Блеър

Манюел Валс. Снимка: официален сайт

Новият министър-председател на Франция, който през 2011 г. бе съперник на Оланд за президентската номинация, е от дясното крило на Социалистическата партия

* * *

Петдесет и една годишният Манюел Валс е роден в Барселона, Испания, и е син на каталонски художник и швейцарка. Той влиза в Социалистическата партия (СП) на 17-годишна възраст и се сдобива с френско гражданство три години по-късно. Говори четири езика и има четири деца от първата си съпруга. През 2010 г. се жени за цигуларката Ан Гравоан.

Валс бе съперник на Оланд за президентската номинация на СП през 2011 г., но по-късно стана говорител на кампанията на държавния глава. Като част от дясното крило в СП той е радетел за социалдемокрация от германски и скандинавски тип. В миналото Валс определи себе си като „блеърист“ (по името на Тони Блеър) и „клинтънист“ (по името на Бил Клинтън) и говори за „икономически реализъм“ и „лична отговорност“.

Бившият държавен министър на Великобритания с ресор Европа Денис Макшейн, който от десетилетие е приятел с Валс, каза за „Гардиън“: „Той е човекът във Франция, който най-много се доближава до Тони Блеър – реформатор, социалдемократ, подкрепящ растежа, не го е страх да засегне интереси и да оспорва конвенционалното статично мислене във Франция.

„Той ще бъде поставен под натиск отляво, но те нямат отговор на проблемите на Франция. Оланд няма право на грешка, но след оттеглянето на „Зелените“ Франция може да преосмисли енергийната си политика и да се откаже от част от вътрешния протекционизъм, който забави растежа. Валс действа твърдо и умно.

Ако социалистическото правителство на Франция изобщо може да се спаси, той е човекът за целта“. Валс, известен като „първото ченге“ на Франция, не криеше желанието си да стане министър-председател, но миналата година се озова в епицентъра на полемика след депортацията на 15-годишна косовска ученичка и семейството й. Неотдавна съпругата на Валс предизвика малък скандал, след като помогна на приятел да се спаси от глоба за неправилно паркиране.

През 2012 г. сатиричният вестник „Канар аншене“ написа, че Гравоан убедила Валс да използва властта си, за да бъдат преместени бездомни хора, които стоели пред дома им в Париж.

Същата година списание „Икономист“ писа, че Валс е „социалистическият Саркози“. „Издигането на господин Валс се дължи отчасти на добър усет за това какво изглежда добре в медиите, и съответстваща енергия да го постигне“, посочи списанието. „Господин Валс е твърд като десните си предшественици“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.