Лъч светлина сред облаците на гръцката криза

В събота срещу неделя влязохме в лятното време. Зимата бе мека и отървахме най-лошото. Но освен промяната на времето и смяната на сезоните, за първи път от шест години насам нещо се променя на хоризонта – очертава се надеждата, че може би най-сетне сме стигнали до края на икономическата рецесия и ще започне растежът. Той ще е несигурен и труден, тъй като много неща в живота ни се промениха, но може би успяваме да вървим напред. Напредъкът продължава да е крехък, но все пак можем да бъдем оптимисти.

Гръцката икономика с всички сериозни рани по нея показва първите признаци на растеж. Обществото очаква да види подобрения след толкова години на саможертви. Политическата сцена изглежда готова за радикални промени сега, когато системата, която е виновна за лошото управление на страната, бе принудена да смени поведението си и да поеме своята отговорност и цена – нещо, което досега тя винаги избягваше да направи.

Европейският съюз се задържа – въпреки неадекватните си действия – благодарение на волята на Европейската централна банка „да направи необходимото“, за да подкрепи страни, изпаднали в затруднение да вземат заеми.

Символична стойност има и фактът, че Гърция е на кормилото на ротационното председателство на ЕС през първите шест месеца на годината, без това да изглежда неестествено и без да буди подигравателни усмивки, които виждахме до преди няколко години. Ако сравним сегашната си съдба с това, което щеше да се случи, ако Гърция не бе член на ЕС и на еврозоната, може би политиците ни щяха да се насочат към реалните проблеми, а не само към воденето на битки за това дали е трябвало или не да бъдат сключвани меморандуми за заеми .

С очакваното гласуване на законопроекта, който ще осигури на Гърция нови траншове от международната финансова помощ, може да се каже, че страната върви към края на изпълнението на изискванията на кредиторите. Скоро, може би преди Великден, Гърция ще се завърне на пазарите с цел да получи заемни средства в размер на два милиарда евро. Докато преди две години лихвата по десетгодишни гръцки облигации бе 30 на сто, днес тя е под 7 на сто.

Миналата сряда Алфа банк и Банка Пиреос събраха от пазара съответно 1,2 млрд. евро и 1,75 млрд. евро за увеличаване на собствения им капитал. Този знак на доверие ражда надеждата, че свършва недостига на свежи пари в реалната икономика.

С приетия от парламента законопроект правителството се опитва балансирано да подходи към промените, които предстоят да понесат някои сектори, и да даде глътка въздух на социално слабите.

Първите бонуси в тази насока идват след четири години на лишения и в резултат на разпределението на т. нар. социален дивидент в рамките на постигнатия „първичен излишък“, станал факт след плащаните с кръв данъци от гражданите.

За отбелязване е, че само през януари просрочените задължения на домакинства и предприятия са нараснали с 962 млн. евро, а сумарно тези общи задължения са скочили до 63,26 млрд. евро. Безработицата все още остава висока – над 27 на сто.

Очевиден е и размерът на щетите, понесени от икономиката в резултат на вътрешната девалвация заради липсата на свежи пари и заради прилаганите вредни мерки. Всичко това ставаше в момент, когато необходимите реформи бяха в застой. Това, което сега се изисква, е да има данъчна стабилност, за да бъдат насърчени местните и чуждестранни инвеститори.

Реализирането на големи инфраструктурни проекти трябва да продължи след години на отлагане, тъй като това ще помогне за подобряване на деловия климат в страната.

Икономиката дава основания на коалиционното правителство да се надява, че резултатът от изборите през май – местни и за Европейски парламент – няма да му подействат отслабващо. Политическата система се намира в изчаквателна позиция. Агитациите обаче са явни – стари формации са пред разпад, създават се нови. Социологическите сондажи предричат новоучредената партия „Реката“ да спечели около 10 на сто от гласовете на тези избори и да вбие клин в политическия център.

Освен това, 19 от общо 300 депутати от всички партии вече се обявиха за независими. Изборите несъмнено ще предизвикат раздвижване в целия политически спектър. Старата политическа система – дясно, център и ляво, изглежда е на път да доведе до край своята обязаност да се превърне в стопанин на собствената си страна, която доведе до банкрут. Може би сега е моментът за нови сили и идеи. Гръцкото общество изстрада доста и има право да се надява.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.