Кога ще видим разоръжен „Десния сектор“?

„Десният сектор“ изпадна в немилост. В четвъртък вечерта активисти на радикалната организация се опитаха без успех да щурмуват Върховната рада. Настояваха за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Повод бе убийството на един от водачите им – Олександър Музичко.

Без да постигнат нищо, протестиращите се пръснаха с договорката да се върнат на другия ден. Но в петък ги посрещнаха десетки активисти от „самоотбраната на Майдана“, изпълнени с решимост „да не допуснат провокации“.

В Украйна очевидно е станал факт обратът, дългоочакван и в Русия, и на Запад, и в самия Киев – улицата спира да подкрепя радикалите. Защо ли хората внезапно загърбиха „Десния сектор“?

Първо, киевчани се усъмниха дали „Десният сектор“ е самостоятелна организация. „Точно тия имена и лица използва най-дейно пропагандата в Русия, за да очерни пред обществото целия Майдан. Спомнете си дивите безчинства на Сашко Белия. А сега, когато страната е в опасност, те пак замислиха провокация, струпаха гуми около Радата. Кой печели от това? Само Кремъл“, разсъждава Борис – 44-годишен водопроводчик от Киев, прекарал на Майдана цели три месеца.

Хиляди активисти от Майдана се питат вече „честен“ ли е „Десният сектор“. Медиите бдят водачът му Дмитро Ярош да си плати за тайната среща с Янукович, разкрита с труд от авторитетния киевски журналист Мустафа Найем; припомнят също, че никой от „бойното крило на Майдана“ не загина в сблъсъците на ул. „Институтская“, макар там да оставиха живота си над 100 „обикновени майдановци“, сред които и двайсетина активисти на „Свобода“.

„Сега „Десният сектор“ със сигурност „работи за Кремъл“. Не зная доколко и дали буквално, но нещата, които прави „Десният сектор“, са изгодни за Русия“, твърди професор Мирослав Попович, академик от украинската Национална академия на науките. „Всяка дестабилизация на положението в Украйна днес е добре дошла за Москва и Федералната служба за сигурност“, добавя депутатът Олех Ляшко, лидер на Радикалната партия.

Второ, хората от Майдана алармират все по-силно, че „Десният сектор“ е основен фактор за нестабилност в страната. „Веднага след бягството на Янукович те взеха да обикалят и да обират къщите на бившите първи лица в държавата. Бойци от самоотбраната и журналисти се опитваха да ги спират, но бяха изблъсквани оттам с автомати. Ужким обектът бил под охрана. А те просто изнасяха покъщнината“, възмущава се Володимир Починок, 56-годишен електротехник от Лвов. Наистина – кажи-речи всички престъпления, вършени не само в Киев, а и в цяла Украйна през последните месеци уж „в името на революцията“, бяха подсторвани от активисти на „Десния сектор“.

Накрая, трето, Украйна вече не на шега иска стабилна държава. Да, натрупани са купища претенции към новото правителство, но хората не искат да останат и без него. „Какво ще постигнат с оставката на Аваков? Ченгетата хич да не слушат никого? Как да смажем тогава руските биячи и сепаратистите в провинцията? Кой ще се нагърби? „Десният сектор“ ли? Ами ако пламне война? Кой ще стои в щаба? Ярош ли?! Плещят смахнати работи: трябвало уж да взривим „тръбата“, та да не падне в ръцете на руснаците. Направо откачат!“, гневи се 31-годишният киевски предприемач Валентин. Той идва на Майдана през ден от февруари насам.

Властта също гледа вече по друг начин на „Десния сектор“. Олександър Турчинов, назначен от Радата за временен президент, заяви в петък, че понечвайки да разклати ситуацията, организацията дава рамо на Кремъл. „Точно тази задача поставя политръководството на Руската федерация на тайните си служби“, забеляза той. Според него събралите се предния ден край парламента искали „да извършат провокация – съзнателно или не“.

Западът също приканва официален Киев да разоръжи по-бързо населението, за да не допусне конфликт между гражданите и властта. И журналисти, и политолози, и обикновени хора в столицата обсъждат като нещо сериозно слуха, че операцията за ликвидиране на „Десния сектор“ се ръководи лично от Юлия Тимошенко. Слух, изглеждащ съвсем логично: всички знаят, че новият вътрешен министър Арсен Аваков е сред най-близките й съратници.

При това повечето хора явно подкрепят желанието на властите да ликвидират „Десния сектор“. Стига да посочим, че погребението на Музичко в град Ровно, където уж много го тачели, бе посетено едва от близо 2000 души – главно от самия „Десен сектор“. За сравнение, на погребението на местните активисти, загинали при сблъсъците в Киев, дойдоха към 15 000 граждани.

Ще видим ли Украйна „разоръжена“ – още не се знае. Някои аналитици предричат нова „улична война“, защото активистите от „Десния сектор“ не се канят да си предадат оръжията.

„Всяка от страните, властта и „Десният сектор“, иска сега да докаже на другата кой държи юздите – казва политическият наблюдател Алексей Блюминов. – Рече ли властта да поохлаби захвата, ще срути бездруго нестабилния си авторитет и нещата ще тръгнат към фактическо двувластие, както е било през 1917 г., между Февруарската и Октомврийската. Ако пък властта демонстрира сила, това ще означава открита улична война.“

Тъй че сравнителното спокойствие и сигурност в Киев може би няма да изтраят дълго. Има риск от нов конфликт; нищо чудно да го провокират доскорошните „герои на революцията“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.