Окураженият Ердоган ще изкоренява враговете

ДПА

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Най-големият победител на местните избори в Турция бе премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който дори не участваше лично в надпреварата, но нанесе удар на опонентите, които се тревожат, че в резултат техните свободи ще пострадат.

Окуражен от силното представяне на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има ислямистки корени, въпреки твърденията за корупция, речта на Ердоган след победата не предложи маслинова клонка на опозицията, а вместо това бе твърдо предупреждение за онова, което ще последва.

Неговата първа стъпка, казват анализатори, ще бъде да изкорени привържениците на базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, някогашен съюзник на ПСР, която изостави миналата година.

„Отсега нататък, нито нацията, нито ние ще проявяваме толерантност към подобри мрежи“, заяви Ердоган пред партийни симпатизанти в реч от балкона на централата на ПСР в Анкара.

Влиятелният религиозен лидер, за когото се говори, че има голям брой последователи в цивилните структури на Турция, е обвиняван от Ердоган за серията аудиозаписи, които опетниха репутацията на правителството с твърдения за корупция.

Ердоган също така твърди, че преследването на четирима министри от кабинета, които бяха принудени да подадат оставки през декември в рамките на разследване за корупция, е работа на Гюлен, макар проповедникът да отрича всякаква намеса.

„Те ще платят за това“, обеща премиерът пред аплодиращите го под балкона.

„Речта на Ердоган бе неотстъпчива, поляризираща и изключително твърда“, казва Фади Хакура, турски анализатор в Чатъм хаус (Chatham House).

„Това означава, че премиерът ще засили действията срещу онези, които възприема като опоненти, било политически, бизнес- или медийни групи в турското общество“, заяви Хакура пред ДПА, като допълни, че вероятно и други, освен Гюлен, ще се озоват „на огневата линия“.

Някои турци се питат дали ще има по-нататъшни ограничения на свободата на изразяване.

Туитър и Ютюб, където се появиха много от твърденията за корупция, бяха блокирани преди изборите и остават забранени. Интернет страниците на вестниците на Гюлен бяха подложени на кибератаки в деня на изборите.

Ердоган настоява, че е демократично избран лидер и изтъква своите шест последователни изборни победи през последните 12 години, докато опозицията се мъчи да увери основната част от привържениците на ПСР, че предлага по-добра алтернатива.

Но непобедимият Ердоган може би е премиер, който не вижда причина да търси компромис с опозицията и може да игнорира съдебната система.

Въпреки две съдебни решения срещу забраната на социална медия, правителството не отстъпи, дори когато съюзниците от НАТО, както и САЩ и Великобритания, критикуваха забраната на популярни уебсайтове.

Победата дава „голям тласък на този войнствен лидер да вземе мерки срещу своите опоненти и да ограничи свободите“, пише Махир Зейналов, анализатор-гюленист.

Докато политически анализатори изразяват тревоги, пазарът реагира положително на резултата от изборите, което вероятно ще даде още една причина за радост на Ердоган, тъй като той изгради голяма част от своята популярност въз основа на икономическата стабилност.

„Повишаването на основния индекс на истанбулската фондова борса (IMKB) и новият скок на лирата показват, че инвестиционната общност подкрепя икономическата стабилност, която правителството на Ердоган даде на Турция“, казва Джейсън Наш, директор в изданието Бизнес иър (Business Year).

Лирата поскъпна спрямо долара, а държавните облигации също бяха облагодетелствани от този скок.

Но с президентски избори, насрочени за август, които ще бъдат последвани от парламентарни, не може да бъде изключена политическа нестабилност, или най-малкото високо заредена и поляризирана обстановка.

Следващият ход на Ердоган е все още неизвестен. Правилата на ПСР в момента не му позволяват да се кандидатира за четвърти премиерски мандат, а някои наблюдатели виждат в победната му реч намек, че ще се кандидатира за президент.

За първи път в турската история гласоподавателите ще избират пряко своя президент, докато досега парламентът правеше това.

Осигурявайки си 45 процента от гласовете на местните избори, Ердоган ще трябва да види дали може да мине останалата част от пътя и да си осигури личен триумф, продължавайки победния цикъл.

Докато подават оплаквания за злоупотреби в някои избирателни секции, опозиционните партии ще трябва да помислят защо не успяват да изместят ПСР и отново – на президентските избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.