Швейцарската мрежа на Брендо Кокаиновия крал

Брендо в съда. Снимка: от тв екрана

Осъденият през 2013 г. Евелин Банев, известен с прякора Брендо, е вложил милиони в швейцарски банки и притежавал апартаменти в Монтрьо, пише швейцарското издание „Курие“.

Всичко започва на 23 май миналата година, когато два кокетни апартамента в центъра на Монтрьо са обявени за продан чрез търг от съдебните власти. От няколко години техните собственички – две българки – сестри, с адресна регистрация в София – не са плащали различни данъци, свързани с швейцарските си апартаменти, нито разходите за поддръжката на кооперацията, в която се намират жилищата. Съдебните власти задействали процедурата по принудителна продажба, както е редовната практика.

На пръв поглед тази история изглежда напълно нормална, но в действителност е история с много обрати, достойна за холивудски филм, продължава изданието. Сценарият на тази история смесва трафик на дрога в големи мащаби между Южна Америка и Европа, пране на пари в различни страни, сред които Швейцария, съмнителни инвестиции в недвижими имоти в Швейцария, без да се брои убийството през 2005 г. на главно действащо лице в тази афера, извършено в България.

Начело на тази голяма мрежа е българинът Евелин Банев, известен още с прякора Кокаиновия крал. През февруари 2013 г. той е осъден от Софийския съд на 7 години и половина затвор за пране на пари, придобити от трафик на дрога. Екстрадиран малко след това в Италия, той получи там 20 години затвор. Двете дискретни собственички на апартаментите в Монтрьо са били част от мрежата на Банев. В качеството им на съучастнички те са осъдени условно на по три години затвор. Едната се оказва бившата съпруга на боса.

Аферата всъщност занимава прокуратурата на Швейцарската конфедерация от февруари 2008 г., след като от България е била отправена молба за съдебно съдействие. Започва разследване по подозрения за пране на пари и принадлежност към престъпна организация и накрая е конфискувана сума от около 15 милиона швейцарски франка, вложени в швейцарски банки. Конфискувани са и апартаментите в Монтрьо, посочи говорителката на прокуратурата Жанет Балмер. Тя поясни, че разследването продължава.

Понастоящем 12 души са обект на съдебното разследване в Швейцария, пояснява прокуратурата. Един от тях е българин, екстрадиран от Словения през 2011 г. Заподозрян, че е дясната ръка на Брендо, той е бил натоварен със създаването и управлението на икономическо-финансовата структура в Швейцария за прането на парите от престъпна дейност. Това ще рече, че в Швейцария довереният човек на Брендо е управлявал множество банкови сметки, но също анонимни дружества и имоти.

Въпросният българин имал правото да разполага с една от сметките, открити от Брендо и бившата му съпруга. Парите по нея трябвало да послужат за гаранция при закупуването на апартаментите в Монтрьо.

Закупуването на вила в Женева за 3 милиона евро също се споменава в съдебно решение на Федералния наказателен съд по случая с българина – дясна ръка на Брендо. Въпреки това тази „дясна ръка“ е бил пуснат на свобода през 2012 г., посочва швейцарската прокуратура.

Друг член на мрежата през 2006 г. се опитал да прехвърли 2,5 милиона евро в Швейцария от Испания. Парите били укрити в кола, конфискувана на границата между Испания и Франция. С колата този човек трябвало да прехвърли парите до Цюрих и да ги вложи в сметка там. В трети случай през 2005 г. член на мрежата опитал да внесе 1 милиона евро в дребни банкноти в швейцарска банка, но служителите му отказали.В редица случаи по тази афера били използвани фалшиви документи за гарантиране на произхода на парите.

В Монтрьо, в кооперацията, в която се намират апартаментите, обявени за принудителна продажба, хората се съмнявали за нещо нередно, защото техните собственички никога не се появили. Сега с продажбата на търг на имотите останалите обитатели на кооперацията се надяват да получат няколко десетки хиляди франка за неплатени разходи по поддръжката. По-големият от апартаментите има пет стаи с балкон и е оценен на 920 000 франка от съдебните власти, а по-малкият, състоящ се само от една стая, е оценен на 190 000 франка. Според организаторите на търга двата апартамента може да бъдат продадени с 10-15 процента по-скъпо от първоначалната цена.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.