Евроинвестиции за дигитализация в Гърция

Европейската комисия съобщи в Брюксел добри новини за Гърция. А те са, че Комисията е одобрила три значителни инвестиции в размер на 389,4 млн. евро за дигитализация в Гърция.

Средствата ще дойдат от Европейския фонд за регионално разивитие и ще дадат своя ринос в три много значими сектора.

Първият се отнася до модернизацията на цялата държавна администрация, вторият е свързан с осигуряването на достъп до оптични връзки за началните и основни училища,

а третият предвижда разширяване на мрежата с високоскоростен интернет за над 600 хиляди души, предимно живеещи в селските и отдалечени райони на страната.

Еврокомисарят за регионалната политика Йоханес Хан, който одобрил тези три инвестиции, каза по този повод, че „изграждането на по-ефективни мрежи реално ще доведе до намаляване на оперативните разходи, а това е особено важно за Гърция, която в момента е притисната от строги финансови ограничения“.

Очаква се в рамките на трите комуникационни проекта да бъдат създадени над 1100 работни места, а след реализацията им те да осигурят препитание на 280 души.

Първият проект предвижда изграждането на уникална телекомуникационна мрежа за цялата държавна администрация.

Целта е към нея да бъдат прикачени около 34 хиляди държавни ведомства – министерства, общини, болници, училища и структури от държавния сектор.

Проектът ще намали разходите за държавната администрация с около 50 на сто. Очаква се те да паднат от 270 млн. евро на 148 млн. евро на годишна база. Общата инвестиция за този проект възлиза на 172 млн. евро.

Вторият проект е за изграждане на дигитално училище и ще се реализира с европейски инвестиции на стойност 146,6 млн. евро.

Целта е да се модернизират и дигитализират в значителна степен образователните системи за началните и основни училища в страната.

Третият проект предвижда да се изгради високоскоростна дигитална инфраструктура в селските райони.

Инвестицията е по линия на Европейския фонд за регионално развитие и е в размер на 97,2 млн. евро. С нея се цели да бъдат намалена съществуващата дигитална бездна в селските и отдалечени райони на Гърция.

До голяма степен това се отнася за островната и планинска част от страната, където се предвижда да бъде изградена мрежа от оптични кабели.

Това означава, че около 600 хиляди души, живеещи в селските райони и по островите, тоест около 40 на сто от населението на Гърция ще може да има достъп до високоскоростен интернет.

Според Европейската комисия високоскоростното покритие ще увеличи производителността и ще привлече инвестиции.

Общата инвестиция за този проект възлиза на 198 млн. евро и ще се реализира с помощта на публично-частно партньорство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.