Моди обещава по-твърда политика към съседите на Индия

Ройтерс

Индия ще възприеме по-твърд подход към териториалните спорове с Китай и старото си съперничество с Пакистан, ако опозиционният лидер Нарендра Моди стане министър-председател през май след общите избори, казаха двама негови сътрудници.

Хиндуисткият националист Моди е фаворит за спечелване на петседмичния вот, започващ на 7 април. Той възприема агресивен тон към двете съседни държави. По време на кампанията си предупреждава Пекин да се отърси от „експанзионистичния манталитет“, а в миналото е критикувал Пакистан, който е ислямска държава, за нападения на мюсюлмански бойци в Индия.

„Кълна се в името на земята, че ще защитавам тази страна“, каза Моди на митинг миналия месец в североизточния щат Аруначал Прадеш – регион, към който Китай има претенции.

Индия, Китай и Пакистан са все ядрени сили. Те също така се стремят да спечелят позиции в Афганистан във време, когато западните войски започват да се изтеглят оттам след 12-годишна борба с бунтовниците.

Индия е водила три войни с Пакистан, а през 1962 г. влезе в граничен конфликт с Китай. През 2001 г. беше близо до четвърта война с Пакистан, но оттогава външната й политика е предимно благоразположена.

Моди твърди, че управляващата партия на Конгреса, управлявала през повече от 50 от общо 67 години, откакто Индия е независима, е слаба в областта на националната сигурност. Страната обаче е един от най-големите купувачи на военна техника в света – според Стокхолмския институт за изследване на международния мир между 2007 и 2011 г. тя е купила оръжие за около 12,7 милиарда долара – всичко от основните военни артикули до самолетоносач.

Двамата съветници на Моди казаха, че макар и твърда, неговата външна политика същевременно ще цели ограничаване на регионалните напрежения, което да позволи фокусиране на усилията върху съживяване на икономиката.

„Нашата външна политика ще бъде движена от икономиката и цялата идея е да изградим икономиката на Индия толкова здраво, че да можем в отношенията си с другите страни да преследваме своите интереси“, каза стратег, участващ в изработването на програмата на партията на Моди „Бхаратия джаната“ (БД).

Моди, който от повече от десетилетие е лидер на имащия основно значение за икономиката щат Гуджарат, привлича инвестиции от Китай. Ако стане министър-председател, той ще се стреми да следва курс между защитата на индийските интереси в сигурността и увеличаването на деловите връзки с втората по големина икономика в света, казват съветниците.

Моди никога не е излагал ясно своето виждане за външната политика, но хвали бившия министър-председател от БД Атал Бихари Ваджпаи, който разпореди поредица от ядрени опити през 1998 г., за възприемането на стратегия, основаваща се едновременно на „шакти“ и „шанти“ – „сила“ и „мир“ на санскрит.

„Китайците ще разберат, че новият министър-председател не е страхливец и няма да предприемат авантюристични действия“, каза стратегът от БД.

Според Индия през последните години Китай е извършил стотици неправомерни навлизания през спорната граница между тях. Китай отрича да е навлизал на индийска територия. Допълнителна тревога в Индия предизвикват набезите на Китай в Индийския океан и участието му в изграждането на низ от пристанища, простиращи се от Гвадар в Пакистан до Читагонг в Бангладеш.

БД иска бързо засилване на военноморския потенциал и по-твърд отговор на граничните нарушения. Тя също така планира да ускори изграждането на пътища и съобщителни линии по сухопътната граница, за да намали изоставането спрямо китайската инфраструктура на Тибетското плато.

Съветниците, които говориха при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като програмата на БД все още е държана в тайна, казаха, че Моди би побързал да очертае основните интереси на Индия по сигурността в региона, като замени политиката на Индийския национален конгрес, която те отхвърлат като изразяваща се само в реагиране.

Главни приоритети ще бъдат бързо уреждане на граничния спор с Китай, което да изтъкне първенството на Индия в Индийския океан, и снижаване на толерантността към мюсюлманските бойци, които Индия смята, че често са подкрепяни от Пакистан.

„Ще видите по-националистически подход към въпросите, свързани с тероризма в нашия регион. Това е доста по-твърда позиция по тези неща“, каза един от съветниците.

Приключващият мандата си министър-председател Манмохан Сингх настоява за мир с Пакистан и се надяваше да посети родното си място в пакистанската провинция Пенджаб като последен жест на помирение, преди да напусне поста.

Но усилията му са спъвани от съпротива у дома заради това, че Исламабад не предприема действия срещу тези, които Индия смята за отговорни за организирането на нападението в град Мумбай през 2008 г., при което 166 души бяха убити от въоръжени лица от Пакистан.

Бившият генерален консул на Индия в Пакистан Раджив Догра очаква по-твърда политика при евентуално управление на БД както заради вътрешен натиск, така и заради несигурната обстановка във време, когато САЩ изтеглят войските си от Афганистан.

„Засега в Индия има съгласие за широките очертания на външната политика – независимо от характера и промяната на управлението“, каза той. „Но този път, ако има промяна в управлението, наистина очаквам скъсване с тази традиция“, заяви Догра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.