Какво правителство трябва на Сърбия

Тази седмица лидерът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич би трябвало да осъществи първите официални разговори за формиране на новата управляваща коалиция с представители на политическите партии.

Според спекулации може да се очаква Вучич да покани в правителството отделни лица от партиите, т.е. няма да има класическо коалиционно правителство, с партийни представители по хоризонтала и вертикала на държавната структура и държавния сектор.

Ключови задължения ще имат, ако твърденията са точни, кадри на Сръбската прогресивна партия и експерти, професионалисти извън политическите партии с няколко политически личности във върха на властта, като Ивица Дачич от Социалистическата партия на Сърбия и Миодраг Ракич от Нова демократическа партия, за да се осигури по-широк консенсус в парламента.

Независимостта в работата на извънпартийните професионалисти ще зависи от Сръбската прогресивна партия, преди всичко от премиера Вучич. При условие, че бъде направен най-добрият възможен избор, с цел икономическо възстановяване и реформи на пътя към ЕС, това би било нормално и е в реда на нещата.

Това е оптимистичният сценарий за събитията. Според негативната прогноза, с цел притъпяване на критиките на опозицията, Вучич със сигурност ще вземе в правителството хора от партиите извън Сръбската прогресивна партия, а кадри от Сръбската прогресивна партия биха осъществили истинска офанзива на постове в държавната, икономическа и стопанска структура на Сърбия, където непартийните експерти ще бъдат само козметика, грим за установяването на партийна държава на една стъпка от партокрацията.

Системата биха водили партийни апаратчици, всичко ще зависи от своеволията на Вучич и неговото обкръжение, те биха корумпирали с постове и привилегии онези, за които преценят, че са им нужни, а хорото ще водят предимно хора от Сръбската прогресивна партия, които не са специалисти и са със съмнителни биографии или на практика без биографии. Вместо развитие на икономиката и европейски реформи, ние ще имаме непрестанна таблоидна истерия, скандали и арести, и такава власт би приключила със социални безредици и обща загуба на доверие в демокрацията.

Какво ще се случи, зависи само от една партия – Сръбската прогресивна партия, а мнозина биха казали, че зависи само от един човек – Александър Вучич.

Това е една от последиците от избора, който гражданите направиха на 16 март. Председателството на Сръбската прогресивна партия трябва да ни даде първите насоки в коя посока ще върви новото правителство. Вучич трябва да запознае партийните си колеги с програмата и плана на работа на правителството, които е писал през изминалите две седмици, а ще стане дума и за сътрудничество с другите партии.

Председателството ще даде на Вучич правомощия да започне преговори с потенциалните политически партньори. Той ще говори с всички, които са влезли в парламента, но само Демократическата партия заяви, че това не я интересува. Цялата работа трябва да приключи до Великден.

Дали с новото правителство ще започне нов, по-добър живот за Сърбия или лазене на четири крака и боричкане по стария начин, зависи, да повторим, само от една партия и само от един човек.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.