„Ромъния либера“: Румъния е обкръжена, съседите се сближават с Москва

Румъния успя да установи безпроблемни двустранни отношения с Унгария при предишния мандат на Орбан, но все по-видимото сближаване на Будапеща с Москва може да създаде напрежение в Централна и Източна Европа на фона на събитията в Крим. Румъния се оказва заобиколена от сателити или привърженици на Русия, което превръща Букурещ в основния пилон на Запада в региона, пише авторът на „Ромъния либера“ Кристиан Къмпяну.Будапеща не помни подобна проруска атмосфера от 50-те години. Партия Йоббик, която е близка до национал-болшевиките в Москва и е подозирана във финансиране от Русия, окачестви референдума в Крим като „образцов модел за политическо самоопределение“ и не спира да възхалява Владимир Путин.

Йоббик събира между 14 и 20 процента подкрепа в социологическите анкети, а нейният лидер Габор Вона е близък до Александър Дугин – най-модерният политически гуру в Москва и изобретател на национал-болшевизма и на евразийската доктрина, върху която се основава проекта за Евразийски съюз на Путин, пише „Ромъния либера“.

Партията на Габор Вона и членовете на унгарската екстремистка формация опитаха неотдавна да предизвикат конфликти между румънци и унгарци в Търгу Муреш, което накара президентът Траян Бъсеску да поиска от правителството забрана на присъствието на Йоббик на румънска територия, припомня вестникът.

За разлика от Йоббик, Фидес не е чак толкова гласовита в подкрепата за Москва, пише авторът на „Ромъния либера“ и напомня за неопределената позиция на Орбан в хода на украинската криза.

Предизборните лозунги на Фидес са откровен и безсрамен популизъм, пише румънският журналист и допълва, че правителството на Орбан е намалило или ще намали цените на комуналните услуги, като природен газ и електричество. Като се има предвид, че около 70 процента от потреблението на газ в Украйна се осигурява от Газпром, не е трудно да се идентифицира източникът на това намаление, пише Кристиан Къмпяну.

През четиригодишния си мандат Орбан не бе поканен нито веднъж във Вашингтон, което е уникално за посткомунистическата история на Унгария, но през януари бе в Москва, където бе приет много топло от Владимир Путин.

В хода на кратката визита бе съобщено за руски „заем“ на стойност 10 млрд. евро за разширяване на производствените мощности на АЕЦ Пакс, като заемът ще се върне в руската компания Росатом, на която правителството на Орбан възложи директно договора без да държи сметка за европейските норми, които изискват обявяване на търг.

Оттук идва намалението на цената на електроенергията, посочва вестникът. Намаляването на цената на газа идва от уверенията на Орбан за „ангажимента“ на Унгария за изграждането на Южен поток на унгарска територия, посочва „Ромъния либера“.

Румънският автор отбелязва, че опозицията в Будапеща е измислила за управлението на Орбан термина „Виктатура“ (от Виктор и диктатура) по основателни причини, като внесените промени в конституцията, назначенията на хора на Фидес във всички контролни органи на държавата, мерките за регулиране в сферата на медиите и пр.

„Ромъния либера“ отбелязва, че гласовете от диаспората имат голямо значение за крайния резултат от парламентарните избори, тъй като сондажите не дават големи разлики между рейтинга на Фидес и на опозиционната коалиция (между 33 и 47 на сто за Фидес срещу 19 до 29 процента за опозицията). Затова за Орбан са много важни гласовете от страните със значително унгарско малцинство, като Румъния или Словакия. В Румъния има около 200 000 души с двойно гражданство – румънско и унгарско, което за малка като Унгария държава е значимо, посочва „Ромъния либера“.

Укрепването на режима на Виктор Орбан в Унгария усложнява позицията на Румъния в региона, но същевременно подчертава важността й, посочва Кристиан Къмпяну. Авторът на „Ромъния либера“ обръща внимание на приетите миналата седмица от българския парламент промени в закона за енергетиката, с които се променя статутът на газопровода Южен поток, така че той да излезе от обхвата на европейското законодателство.

Решението на парламента в София бе подкрепено от всички народни представители на Българската социалистическа партия и техните партньори от Движение за права и свободи, както и от националисти от Атака, пише „Ромъния либера“, като цитира информация на агенция Медиафакс. С други думи социалистическото правителство в София обяви, че руските интереси в България не се подчиняват на европейските правила, пише авторът на румънското издание.

България клони към Москва, Сърбия е на практика руски сателит на Балканите, Украйна е с неясно бъдеще, а Молдова е под заплаха. Укрепването на властта на Орбан в Будапеща изглежда довършва това обграждане. Ако добавим и тесните връзки между Гърция и Кипър с Русия, Румъния изпъква като един оазис не само на латинитета, но и на западния ангажимент в региона, смята авторът на „Ромъния либера“.

Той отбелязва, че има и доста сходства между антизападните ходове и действия срещу правовата държава на Фидес с тези на управлението на Социал-либералния съюз в Румъния. Въпреки реториката „анти-Орбан“, управлението на Виктор Понта през последните три години изглежда следва отблизо унгарския модел, включително в „политиката за отваряне на Изток“. Това е допълнително уязвимо място за Румъния в новата реалност след Крим, смята Кристиан Къмпяну.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.