Политикът Б. като автобиография на нацията

Бепе Севернини го обяснява през феномена Берлускони

„Б. казва на хората това, което искат да чуят, като използва думите, които обичат да слушат”. „Б.”-то е едно. Бепе Севернини изписва така Берлускони в „Стратегията Б.” (изд. „Колибри”).

Прочитът е задължителен по 2 причини: Това е Севернини („В главата на италианците”)! Журналистите като него в света се броят на пръсти. Другото: това е българското писане за политици и политика от далечното бъдеще.

Политическият успех и дълголетие на Б. се дължат на 10 фактора и Севернини ги разяснява. Човешкият: „Какво си мислят повечето италианци? „Приличаме си, той е един от нас.”

Божественият – отношенията с църквата. Факторът Робинзон: „Всеки италианец се чувства сам срещу целия свят”. Факторът Труман – отношенията с телевизията. Факторът Хувър: „Б. притежава способност за търговско съблазняване”. Факторът Зелиг: „Да можеш да се отъждествяваш със събеседника”.

Факторът харем – за тънката част. Факторът Медичи: „Б. изисква да му се възхищават и да не го критикуват, да го възхваляват и да не го предават, да го обичат и да не го съдят”. Факторът „ННА” – няма никаква алтернатива. Факторът Палио: „Само за да държат настрана левицата, смятана за неблагонадеждна, много италианци биха гласували за дявола”. Севернини кръщава факторите на герои, марки, състезания.

Никъде в чужбина не разбират феномена Б., няма да го разбират и бъдещите италианци. Севернини го разяснява за тях. Властолюбието е дърто колкото човека, властолюбецът не е интересен. Интересни са избиращите го в механизма, наречен „демокрация”.

„Б. е актуализираната автобиография на една нация, а автобиографиите изобилстват от самоснизхождение и пропуски… Той печели не с примера или с авторитета си, а с подкрепата от единомишленици. Аз съм като вас, изтъкан от изкушения и непоносимости, ентусиазъм и нетърпение; склонен съм да призная моите слабости и да простя вашите; готов съм да отрека вината. Или да си я призная, ако това остава без последствия”.

Важно познание за политици, независимо с колко „Б”-та се изписват.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.