Делото срещу Цветанов – незаконно подслушване има, но дали ще има присъда?

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинението за подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След като веднъж съдът върна със забележки обвинението, се създаде впечатление, че то няма да издържи, че има нещо скалъпено и Цветанов е жертва на политическо преследване.

Така ли е наистина?

Симпатизантите на ГЕРБ и дори хора, които не са фенове на тандема Борисов-Цветанов, но са против сегашното правителство, малко или повече оправдават бившия вътрешен министър.
Скандалът започна със сигнал до главния прокурор от лидера на БСП Станишев, който получил анонимно писмо с точни данни за подслушване. Това, че именно Станишев подаде сигнал до главния прокурор Цацаров, поставя случая на политическа основа.
Но кой смее да твърди, че в политиката няма подслушване?

Какви са фактите по това дело?

До момента е установено безспорно следното:

– Т. нар. цецомобил, ван „Красйлер”, снабден с техника за подслушване, която може да прихваща и записва едновременно до 64 мобилни телефона, с обсег на действие до 500 м, е излизал из София нерегламентирано. Има дни, в които пътуванията му са били отбелязвани като учебни, тестови. В други дни по документи се е водил в гаража, а е доказано, че е бил из града. Ванът е бил паркиран дълго на различни места из София, включен към електрическо захранване и е командван дистанционно, каквато възможност дава техниката в него.

– Трима от служителите в СДОТО (службата, която се занимава технически с подслушването) са предали работни тефтерчета, в които има записани 875 телефонни номера (без имена), които са подслушвани. Прокуратурата е установила, че има законно разрешение за подслушване само на малко над 100 номера от тефтерчетата. Останалите повече от 700 номера са подслушвани незаконно.

– Служителят на СДОТО Радко Димитров спешно е изтрил информация от паметта на компютърната система в т. нар. цецомобил – колата, съоръжена с техника за подслушване. Прокуратурата е изпратила при производителя във Великобритания техниката, с молба там да възстановят изтритите файлове. От август миналата година до сега това не е станало. Въпросният Радко Димитров е обвинен в опит за възпрепятстване на правосъдието.

– Прокуратурата разполага и със свидетели срещу Цветанов. Някои от тях са служители от служба СДОТО, които ще искат да отърват кожата, като свидетелстват, че са получавали нареждания отгоре. Иначе те ще операт пешкира. Свидетел е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който публично обяви, че Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета „Борисов“. Найденов е защитен свидетел по делото.

Обвинени по делото са и бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Кацаров ще отговаря и за това, че се е опитал да заблуди прокуратурата. В справка той заявил, че със специализираната техника не може да се проследява и подслушва.

Незаконните подслушвания са факт

Пределно ясно е, че са по нареждане отгоре – никой служител няма да се осмели да подслушва по своя инициатива. Но ролята на Цветанов тепърва ще се доказва в съда. Той е обвинен, че е създал условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване. На самото дело ще стане ясно кой какво конкретно ще свидетелства срещу него.

Самият Цветанов се измъква с аргументи, че той е политическо ръководство и други шефове (тримата обвинени по-горе) са отговорни за техническата работа.

Реално никой не се съмнява кой е нареждал подслушванията. Самият Борисов като премиер открито заяви неколкократно (виж тук), че „се слушат всички”, че е мнителен и иска да знае какво правят министрите му. Министрите от своя страна обясняваха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани.

Отделно от законното и незаконното подслушване с „цецомобили”, от 2009 година до април 2013 година МВР е искало

115 000 разрешителни за локализиране на лица

– това съобщи април миналата година тогавашният зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Преведено на нормален език това означава подслушване на телефони чрез връзка към мобилните оператори. Операторите дават на МВР данни къде се намира в момента определен техен абонат, към коя клетка е свързан телефонът му или компютърът му.

Прокуратурата не повдига едно друго конкретно и ясно обвинение срещу Цветанов – за четенето на стенограми от СРС в парламента – записаните разговори на лекари в Горна Оряховица. Според текста в НК използването на СРС „извън целите на наказателното производство” се наказва с лишаване от свобода до 5 години – за длъжностни лица. НК не уточнява дали става дума за секретни или разсекретени данни от СРС (с какъвто аргумент се защитава Цветанов – че прокурор му ги разсекретил, за да може да ги прочете).

Като че ли прокуратурата се страхува да внесе такова обвинение. То е ясно документирано, няма нужда от свидетели и може да доведе до реална присъда.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.