Кой, как и защо цензурира Уикипедия

Снимка: Ройтерс

Тайната на огромния успех на онлайн енциклопедията Уикипедия се крие в това, че всеки потребител може да редактира милионите факти, статистики и коментари, публикувани на нейните страници. Но това е също и най-голямата й слабост. Оказва се, че възможността да се пренаписва историята се е превърнала в голямо изкушение и в любимо занимание на мултинационални компании, политически партии и популярни организации от цял свят.

Съществуващ отскоро уебсайт, създаден, за да проследява редакционните промени, които се правят в Уикипедия, е открил и проследил източниците на хиляди подобни промени. Това е доста притеснително за хората, които са ги направили, вярвайки, че намесата им ще остане неразкрита. Сред виновниците са Лейбъристката партия във Великобритания, Републиканската партия в САЩ, ЦРУ, ФБР, “Майкрософт”, Нестле и дори Ватикана.

Въпросният уебсайт се казва Уикискенер (wikiscanner.virgil.gr) и е създаден от 24-годишния студент от Калифорнийския технологичен институт Върджил Грифит. Той е свалил цялата Уикипедия, изолирал е Интернет-базираните записи на анонимните промени и IP-адресите, свързал ги е с публичните домейни и така е разкрил мистерията с цензурата на данните, публикувани в сайта.

“Идеята да създам Уикискенер ми хрумна след като чух, че някой от конгресмените на САЩ са заловени да редактират статиите в Уикипедия, посветени на тях – обяснява Върджил Грифит. – Това е цензура и ето защо е добре да бъде индексирана и изнесена на масово равнище.”

От ръководството на Уикипедия твърдят, че отдавна са подозирали това, което е открил Грифит. “Уикипедия е своеобразен запис на историята – казва говорителят на компанията. – Сайтът непрекъснато се променя и разчита на доброволци, които да редактират страниците. Но целенасоченото премахване на информация и умишленото пренаписване на фактите се счита са вандализъм.”

Уикискенер е анализирал данните от 34,4 милиона редакции, направени от 2,6 милиона организации или отделни личности в периода от 2002 г. насам. Макар да не може да се установи кой точно е направил индивидуалните редакции, Върджил Грифит казва, че връзката между промените и IP-адресите на компютрите е достатъчно красноречива. Ето най-смущаващите му открития.

“Майкрософт” и “Епъл” (Apple)

“Епъл” са редактирали статии за “Майкрософт”, добавяйки отрицателни коментари. Същото са правили “Майкрософт” за “Епъл”.

Компанията Dell и страните от Третия свят

Компанията за компютри Dell е изтрила параграф, в който се обяснява че тя изнася производството на техниката си в страни от Третия свят.

Републиканската партия на САЩ и Ирак

Републиканската партия е редактирала статия за войната в Ирак, за да даде да се разбере, че инвазията на американските войски не е “окупация”, а “освобождение”.

ЦРУ и жертвите от войната в Ирак

Компютър от системата на ЦРУ е бил използван, за да се промени графиката на жертвите от войната в Ирак. При друга намеса е разширена биографията на бившия шеф на Управлението Уилям Колби.

Компанията “Dow Chemical” и трагедията в индийския град Бопал

От компютър на компанията “Dow Chemical” е изтрит параграф от статия за трагедията в индийския град Бопал от 1984 г., при която при изтичане на химикали от фабрика на компанията загиват 20 хиляди души.

Сайтът MySpace и цензурата

Човек, работещ в сайта MySpace, е изтрил цял параграф, в който сайтът е обвиняван в цензура.

Компанията Боинг и лидерството

От Боинг са редактирали статията за тяхната компания, като са заместили израза “един от водещите производители на самолети в света” с “водещия производител на самолети в света”.

Църквата и блудството с деца

Барбара Алтън, асистентка на щатския епископ Чарлз Бенисън, е изтрила информация, отнасяща се до блудството му с деца, присвояването на средства от негова страна и доказателства за участието му в други скандали.

Организацията “Амнести” и антиамериканизма

Човек от правозащитната организация “Амнести Интернешънъл” е изтрил статия, в която се намеква, че тя е с антиамериканска насоченост.

Нестле и критиките

От компанията Нестле са изтрили параграф от статия, в която ги критикуват, че имат съмнителни бизнес практики.

ФБР и базата Гуантанамо

ФБР е изтрило снимки от въздуха на военноморската база Гуантанамо в Куба.

.

(по в. “Индипендънт”)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.