Изборите в Квебек пращат в реанимация каузата на сепаратизма

Ройтерс

След съкрушителното поражение, което претърпя Квебекската партия (КП) на провинциалните избори в понеделник, канадците отново се питат дали избирателите най-после са погребали десетилетната националистическа мечта за независим Квебек.

Повечето наблюдатели по въпросите на Квебек настояват, че е твърде рано да се пише некролог, като изтъкват, че борещата се за суверенитет партия и преди е претърпявала неуспехи. Но в най-добрия случай КП изглежда в реанимация, след като спечели най-малкия дял от гласовете в преобладаващо френскоезичната провинция от своята първа кампания през 1970 г.

„Много е трудно да си представи човек как тя би могла наистина да стигне до финалната линия“, каза политологът от Монреалския университет Пиер Мартен.

Антисепаратистките либерали спечелиха убедително мнозинство в провинциалното събрание. Това означава, че няма да има референдум за независимост – мъчително преживяване, през което провинцията премина през 1980 и 1995 г., – поне четири години или вероятно доста по-дълго.

Тази гаранция за стабилност в съчетание с по-силно ориентираната към бизнеса програма от тази на досегашното правителство на малцинството на КП би трябвало да даде икономически тласък на провинцията, изправена пред някои от най-големите икономически предизвикателства в Канада.

През последните години – при управлението на КП и предшествалото го либерално правителство – икономиката на Квебек губи жизненост, а създаването на работни места в частния сектор се забавя. В Квебек съотношението между чистия дълг и брутния вътрешен продукт е 49 процента – най-високото от всички канадски провинции.

Референдум за референдума

Икономическите въпроси не заемаха водещо място в кампанията. Гласуването се превърна в референдум за референдума, т.е. дали КП да организира плебисцит за излизане от Канада, ако спечели мнозинство от местата.

Тази тема изкристализира още в началото, когато видният кандидат на КП Пиер Карл Пеладо, който наскоро се оттегли от ръководния пост на империята „Кебекор медия“, нададе силен вик за независимост, размахвайки юмрук във въздуха, като каза, че иска „да направи Квебек страна“.

След като беше принудена да обърне внимание на темата, лидерката на КП Полин Мароа отказа да изключи възможността за референдум, като само заяви, че няма да има такъв, ако жителите на Квебек не искат. Когато избирателите в крайна сметка се произнесоха, Мароа загуби мястото си и се оттегли от лидерския пост на партията.

КП и Квебекският блок – сродна партия, бореща за места в канадската Камара на общините, – показват, че сепаратистите могат да бъдат избрани, когато омаловажат крайната си политическа цел. Но резултатите от понеделник показаха какво се случва, когато независимостта се превърне в централен въпрос.

Въпреки това мащабът на поражението на КП предполага по-дълбока, свързана с поколенията промяна на политическите настроения в провинцията.

„Има определена историческа низходяща тенденция“, каза Мартен, имайки предвид намаляващия дял на гласовете, които КП печели, откакто достигна върха от 45 процента през 1994 г. В понеделник партията събра около 25 процента.

От години най-голямата подкрепа за сепаратизма идва от поколението на бейби бума – избирателите, които сега са на възраст между 50 и 70 години. Макар че в огромната си част по-младите избиратели се определят повече като квебекци, отколкото като канадци, те не приравняват това с политически проект като независимостта, каза Мартен. Мнозина, изглежда, повече се интересуват от околната среда или просто от това да си намерят работа и да създадат семейство.

Това може да предвещава неприятности за КП , основана с цел да тласка напред каузата на независимостта.

Френскоезичен репортер попита вчера лидера на квебекските либерали Филип Куяр дали е съгласен с наблюдаваното в голяма част от англоезичните райони на Канада бързо обявяване на смъртта на движението за суверенитет.

„Една идея никога не умира – идеите не бива да умират“, каза Куяр. „Въпросът, който може да бъде зададен, е дали тази идея може да мобилизира населението политически и да създаде правителство“, заяви той.

Реакцията на пазарите

Резултатите насърчиха финансовите пазари вчера. Инвеститорите оценяваха като малки шансовете за победа на КП, каза главният икономист на Роял банк ъв Кенада Крейг Райт.

„Имаше някаква – макар и малка – вероятност КП да се представи по-добре, отколкото стана в действителност, и да свика евентуален референдум, а това вероятно тревожеше канадските пазари“, заяви Райт.

Печалбата по 10-годишните облигации на Квебек, която е мярка за възприемания риск, се приближи на девет базисни пункта от сходните облигации на Онтарио, докато в началото на кампанията разликата беше 18 пункта.

Канадският долар се укрепи спрямо американския долар до най-силните си позиции от почти два месеца, въпреки че изборите в Квебек бяха само един от няколкото фактора, влияещи върху валутата.

„Това е правителство на мнозинството, така че то ни осигурява четири години на стабилност“, каза Шон Рузин, изпълнителен директор на фирмата „Осиско майнинг корпорейшън“, която разработва мина в провинцията и е обект на битка за промяна на контрола върху компанията. „Сега Квебек има ясен мандат за управление за четири години“, заяви той.

Нивото на безработицата в провинцията през март беше 7,6 процента в сравнение със средно национално равнище от 6,9 процента. Тя загуби чисто 27 000 работни места в частния сектор през миналата година, а съседната провинция Онтарио прибави 100 000.

Мароа, която приключи мандата си като министър-председател от КП, беше въвела нов режим на обезщетенията, плащани от фирмите, разработващи подземни богатства, въпреки че те не бяха толкова високи, каквито опасения имаше, и се беше заиграла с идеята за повишаване на данъците на богаташите, макар че се отказа от това предложение.

Първият бюджет на избрания за премиер Куяр, който се очаква в края на май или началото на юни, вероятно ще бъде по-благоразположен към бизнеса. Това разкрива как той планира да изпълни обещанието да даде тласък на създаването на работни места в частния сектор.

Куяр подобно на Мароа обеща да премахне бюджетния дефицит на провинцията през 2015-2016 г. Но Райт от Роял банк ъв Кенада каза, че истинската проверка ще бъде справянето с обществения дълг.

„Мисля, че уравновесяването на бюджета е постижимо. По-големият въпрос е колко по-нататък да отидем в излишъка… за да стабилизираме и евентуално да подобрим съотношението между дълга и БВП в провинцията“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.