Движението Баракат казва „Стига!“ на авторитаризма в Алжир

Франс прес

За малко повече от месец движението Баракат (Стига!) се наложи на алжирската политическа сцена, на която олицетворява опозицията срещу четвърти мандат за президента Абделазиз Бутефлика, фаворит за спечелване на изборите на 17 април.

Ръководеното от хора между 30 и 40-годишна възраст движение Баракат се появи на 22 февруари, когато премиерът Абделмалек Селал обяви поредното кандидатиране на 77-годишния Бутефлика, който е на власт от 15 години и чието здраве е разклатено след прекаран преди близо година инсулт.

Самото име на движението е показателно. Баракат е гневният вик на алжирците, когато след войната за независимост (1954-1962 г.) различни кланове започват да се борят помежду си за властта. „Седем години (война) баракат!“, викаха тогава те по улиците, за да предотвратят риска от братоубийствен конфликт.

От 1 март „Баракат присъства в двадесетина провинции и е организирало осем митинга“, обяснява вдъхновителката на движението Амина Бурауи, 38-годишна гинеколожка, която за няколко седмици стана едно от най-известните лица на алжирската политическа сцена.

Макар и на тези митинги да не се стекоха голям брой хора, движението се наложи като новия елемент в кандидат-президентската кампания и привържениците на Абделазиз Бутефлика редуват атаките срещу него, включително като го обвиняват, че е инструмент на чужди сили. Аргумент, който все още вреди в една страна със силен национализъм. То предизвиква и подозрението на опозиционните партии, които виждат в него съперник.

„Движението Баракат отхвърля четвъртия мандат, както и насрочените за 17 април президентски избори, които са ново оскърбление за гражданите“, пише в учредителния му устав.

То отказва да се сдобие с ръководство, но водещата му фигура е Амина Бурауи, жена от семейство на „бели якички“, за която нямало никакви предпоставки да стане политическа активистка.

Кървавите размирици от октомври 1988 г., които алжирците смятат за своята „Арабска пролет“, последвани от „черното десетилетие“ на насилието, оформили нейното „политическото съзнание“.

Дъщеря на професор по кардиология, пенсиониран високопоставен служител на армията, и на счетоводителка, Амина Бурауи е най-голямото от четири деца. Израснала е столицата Алжир в работническия квартал Баб ел Уед, където се зароди вече разпуснатият Ислямски фронт за спасение.

„Бях на 12 години през октомври 1988 г., когато протестното движение на младите хора бе смазано“ с кръв, спомня си тя.

През една част от гражданската война от 90-те години на миналия век между армията и ислямистки групировки Амина Бурауи учи в държавно училище, където нейни съученици впоследствие се включват в съпротивата на разделения Алжир. „Тази катастрофа и 200-те й хиляди жертви можеха да се избегнат“, въздъхва тя.

При идването на власт на Абделазиз Бутефлика, „страната излизаше от ужаса“, но през 2001 г. в Кабилия избухнаха демонстрации, при чието брутално потискане загинаха 120 души. „Нещата започваха зле“ за новия президент, чиято предизборна кампания се опираше на мира и помирението, казва Амира Бурауи.

След „изнасилването на конституцията“ – гласуваната през 2008 г. поправка, която прекратява ограничението от два петгодишни президентски мандата, тя става симпатизант, а след това и член на светското Обединение за култура и демокрация, което също е против тази промяна в основния закон. Бурауи скоро го напуска заради „разногласия по партийната линия“.

През 2011 г., докато Арабската пролет помиташе редица деспоти в региона, а в Алжир избухнаха размирици, Бурауи се присъединява към Националната координация за демократична промяна, която неуспешно се опитва да пренесе в Алжир зародишите на Арабската пролет, току-що покълнали в Тунис.

През 2013 г. тя демонстрира в подкрепа на „катинарите на любовта“, в знак на протест срещу „положението на алжирските жени, които са заклеймявани, обиждани и принудени да се крият“.

Откакто е създадено, движението Баракат се мобилизира за либерализиране на политическия и обществения живот. Макар и да е трудно да се оцени влиянието му, то има над 30 000 приятели на страницата си във Фейсбук.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.