В Бъкингам – газ, зелен хайвер – у нас

Румен Белчев

Няма особен смисъл човек да следи датите на родните вестници. Щом новинарски сайт се върза на „ТРУД“ и публикува като сериозна новина първоаприлската му партенка, че „Монако сондира анексиране на България“ – тури му пепел! Но колегите от сайта не са виновни – всекидневното четене на вестници води до някои психически отклонения и дезориентация във времето и пространството.

Отваряме „ТРУД“ от непървоаприлска дата и съвсем сериозно четем, че „Фен избродира Корнелия Нинова“. Остави другото, но фенът бил „Мъж с копнеж в сърцето“, който извезал депутатката на гоблен! Вярно, с десетина килограма по-слаба, но той така си я вижда. За съжаление на парламентарната група, човекът се оказал арабин и като такъв – без право да гласува за партията на любимата си депутатка. Язък!

Отваряме втори непървоаприлски брой – на коректната „ПРЕСА“, в който съвсем коректно е цитиран министърът на труда Хасан Адемов: „Продавач и строител – професии на бъдещето“. Логично – едните ще продават парцели край морето, други ще бъркат бетона и ще бият плочите! А пред тези, които си губят времето в университетите, сияе светло бъдеще – според заместника на г-н Адемов, г-жа Янкова, „Дипломата за висше образование е гаранция за заетост, но не е гаранция, че човек ще се реализира по специалността“. Експремиерът Борисов препоръчваше на програмистите да идат да пасат овце, сега такива препоръки липсват – може би все пак след изборите ще бъдат насочени към по-интелектуалния зидаро-мазачески труд.

На любовта, както знаем, всички възрасти и длъжности са покорни – ето, пролетта дойде, птичките засъбираха сламки, за да свият гнезда с любимия, пчеличките зажужаха, дечурлигата се натискат по пейките в парка, а „Спор между Бобева и Папазов завърши с „Обичаме се“ – възторжено пляска с ръце „ТРУД“. За да не си помислим, че е първоаприлска, си има и надлежно приложени цитати – г-жа вицепремиерката Даниела Бобева на въпрос за какво са се сдърпали с транспортния министър отговаря: „Няма такова нещо. Аз обичам г-н Папазов“. Г-н  Папазов също е пределно откровен: „И аз я обичам“… Е, като се обичат младите пък – нека се вземат! Любовта ще спаси света!

Само на нея остана да разчитаме – защото изборите идат и взе да става страшно – започва подборен отстрел: „ГЕРБ на лов за цигани и турци“ – предупреждава „РЕПОРТЕР“. Очевидно – ще ги гърмят, за да се предотврати купуването на гласове, щото е престъпление.
А „ПОЛИТИКА“ направо изкъртва мивките на читателите със ентомоложкото откритие на политолога Антон Тодоров – „Кунева – червена бълха, яхнала демократично куче“.

Слава Богу, празникът на лъжата отмина и всички с облекчение научихме, че някои от новините не са напълно верни – например тази, че британската кралица „сондирала в двора на Бъкингам за газ, за да паднат цените на ценната суровина за нейните поданици“…

Остана ни загадката дали поредното пророчество на Ванга, цитирано в първоаприлския „ТРУД“, че „Кричим ке върже“, има нещо общо с информацията от същия брой за Великотърновския театър – за „плъзналата мълва, че културната институция ще бъде раздържавена и превърната в казино“. Опитахме да проверим доколко мълвата има нещо общо с действителността, единственото, което намерихме, е опровержението на Великотърновския кмет, че „Чакам новият директор да встъпи в длъжност и с него да обсъдим бъдещето на институцията“…

У нас всеки слух се превръща в животрептуща действителност – това си го знаем още от Татово време.

Прочее – английската кралица ряпа да яде – тя я открие газ в двора си, я не, но ние отдавна вече добиваме зелен хайвер в промишлени количества! Вярвайте на всекидневната преса!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.