Истерията по Пеевски сега и мълчаливите медии преди

Пеевски предложен за евродепутат – тази новина предизвика вълна коментари.

Защо медиите толкова старателно се захванаха с нея? Предрекоха нови бурни демонстрации на площада срещу Пеевски. Не се случи. Но коментарите не спират.

Пеевски има право да се кандидатира, ако има демокрация не можеш да му забраниш. Пеевски може да е лансиран от Доган, но в неговата партия си го харесват и си го издигат, смятат че е сатанизиран и възприемат това като атака срещу ДПС. Но посмей да ги кажеш тези неща – някои запалянковци веднага ще те обвинят, че защитаваш олигархията.

Добре. Ама защо така масово коментират Пеевски сега? Преди година, две, три той пак беше собственик на вестници, пак беше депутат. Защо тогава телевизиите не споменаваха името му? Каква беше причината? Някой ще даде ли разумно обяснение? И за вестниците беше тема табу, с изключение на „Дневник” и „Галерия”. Също на „24 часа” и „Труд” в един кратък период, когато издатели бяха Огнян Донев и Любомир Павлов.

Би Ти Ви, БНТ и Нова ТВ въобще не споменаваха името на Пеевски. Сега и в трите телевизии от лятото насам е имало стотици предавания, в които основна тема е бил Пеевски. Тия дни отново се занимават с него почти във всяко коментарно студио.

Какво е обяснението? Тогава Пеевски беше част от управлението на ГЕРБ. Вестниците му и ТВ7 бяха като пропагандни глашатаи на Борисов и Цветанов. Телевизиите бяха стиснати за гушата от тези двамата. Затова никой не обелваше дума за Пеевски.

Сега, каквото и да се приказва, телевизиите не са под контрола на правителството. Дори има всички признаци, че Борисов има влияние в някои от тях, има водещи и дежурни гости, които го подкрепят.

Пеевски вече е враг. Но нищо чудно утре пак да се обърне палачинката, Пеевски и Борисов пак да си станат близки. Например около половин година след изборите вестниците на Пеевски не закачаха Борисов, само Цветанов. Някаква договорка се виждаше и с просто око.

Ами веригата „Лафка”? Тя се развива на възлови места в София и в градовете, в които управлява ГЕРБ. Борисов лятото нарече Пеевски „жертва” и обвини за назначението му Станишев. И т. н. има признаци, че там където е текло, пак ще тече.

В e-vestnik в последните 5 години писахме неведнъж за Пеевски като медиен монополист и обслужващ пропагандно правителството. Писахме за очернящи кампании в неговите вестници, за парите на държавата в Корпоративна търговска банка, която седи зад тези медии. Но сега се осмеляваме да кажем, че той има право да се кандидатира за евродепутат, дори да не ни харесва. В Чехия например, партията на тамошният аналог на Пеевски, медиен олигарх, спечели 10% на изборите.

И когато утре изберат Пеевски за евродепутат, а много други кандидати, включително независими, отпаднат, какво ще стане?

Някои от пристрастените по темата Пеевски ще се замислят ли, че демокрацията не е само за умните и красивите, както си представят? Че тя се състои и в това да признаваш изборните резултати, когато не ти харесват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.