Русия ще вкара НАТО в България 10 години след като България влезе в НАТО

Иво Инджев

Руските военни самолети над Черно море са не само предизвикателство, но и провокация, заяви военният министър Ангел Найденов. Той уточни, че руснаците не нарушават въздушното ни пространство, но риторично попита: “Нали не мислите, че летят за безобидни разходки или за да помахат с криле на летуващите туристи?”

Найденов допълни, че МО внимателно следи развитието на ситуацията и всеки момент може да отправи молба за помощ към НАТО.

Сигурен съм, че ще получим необходимите сили и средства от Брюксел, коментира министърът часове след срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Гостът посъветвал правителството да стартира проекта за нов тип изтребители. (в „ 24 часа”)

Този анонс, публикуван в сайта на в. „24 часа”, е осъден да остарее за часове. Ще има развитие още преди повечето читатели на ivo.bg да са се запознали с въпроса.

С пълното съзнание за променящата се ситуация,  публикувам  тази информация по три причини:

1. За протокола – като преход към евентуалната ескалация.

2. Като невиждана политическа екзотика по нашите земи: български военен министър, при това социалист, използва по адрес на Русия думата “провокация”.

3.  Като повод да подновя поканата си към българските медии и институции да поискат обяснение от руския посланик Юрий Исаков.

По информация на ivo.bg, която не е отречена вече трети ден, в интервю за Дарик радио на 11 април (цензурирано  по негово настояване) Исаков е отправил невъздържани думи към   българския президент Плевнелиев, който се присъедини към критиките на военния министър Найденов по повод провокативното поведение на руската авиация в близост до българския черноморски бряг.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.