За нестратегическото мислене на ЕС

Антон Митов. Снимка: личен архив

Ще ви го кажа директно – когато ЕС бе въвлечен в геополитическото противопоставяне с Русия, той не знаеше как да реагира.

Целият модел на ЕС е настроен така, че да потушава политическите страсти, насочвайки вниманието към икономиката, бюрокрацията и руския „антигейски закон“. Една от най-известните шеги в Брюксел в момента е – „по-рано ние се стреляхме, а днес спорим за рибните квоти“.

Когато работата опре до Украйна, то проблема с изработването на стратегическо мислене отива „на кино“. Полша и Прибалтийските страни винаги са подбутвали Украйна към членство в Евросъюза, докато Франция е скептично настроена. И при цялото това разногласие най-добрия подход се оказва технократският. Текнокръси Инкорпорейтед (Technocracy Incorporated) е доминираща група и става популярно социално движение през 30-те години, като преодължава да е активна и до днес. Движението нарича себе си образователна и изследователска организация и е поддръжник на технологичния дизайн за Северна Америка.

Но аз не съм съвсем сигурен, че днешната криза ще ни подтикне към изработването на стратегически подход по отношение на Украйна. Проблемът се състои в това, че Евросъюзът е разделен по отношение на санкциите, които трябва да се прилагат. Поляците и Прибалтийските страни се придържат към твърдата линия, англичаните са на ниво разговори и не е ясно с какви загуби за Ситито ще трябва да се примирят. Германия е разделена. Меркел е за твърдите мерки, докато някои членове на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) са за сближаване с Русия. България, Унгария, Словакия и Гърция се разглеждат като страни с проруска насоченост, особено сега, след като стана известен фактът, че сме изправени пред заплахата от енергийна катастрофа.

По този повод Владимир Путин написа писмо до ръководителите на 18 европейски държави: Германия, Италия, Франция, Гърция, Австрия, Молдова, Румъния, Македония, Чехия, Полша, Сърбия, Турция, Унгария, Словения, Хърватия, България, Словакия, Босна и Херцеговина. На тези страни Русия доставя газ. И всички те са заплашени да не го получат във връзка със ситуацията в Украйна и нежеланието на ЕС да мисли конструктивно по отношение на стратегията си към Русия. Ситуацията в момента е повече на инат – никакви преговори, а само санкции и по този начин Русия, като Украйна, във всеки един момент ще рухне. За това става дума в писмото на Владимир Путин.

Отстраняването на руската делегация от участие в работата на Парламентарната асамблея на Европа е по-скоро безобразие, отколкото конструктивен подход. Не искат европейските депутати да вникнат в проблема и да изслушат аргументите на руската страна – по-важно е тя да се накаже за Крим и да бъде обвинена за рухването на украинската икономика.

Руският президент в писмото си предоставя подробни икономически изчисления, от което следва, че след подписването на договора за газта с Киев през 2009 г., „Москва никога не е нарушавала нито един определен обем от доставките за Украйна, транзита към Европа или ценови гаранции. Освен това, поради всякакви отстъпки, заеми и предпочитанията на Русия през последните четири години е инвестирала в украинската икономика 35,40 милиарда долара“. Да не говорим и за срочния заем от $ 3 милиарда евро в края на 2013 година.

Може и да сме шокирани и да обвиняваме Москва и Путин в опит „да постави на колене“ не само Украйна, но и цяла Европа, но лидерите на ЕС нямат друг конструктивен изход, освен този да зарежат реториката и да седнат на масата за преговори. В противен случай „ни очаква нов ледников период“ в икономиката и енергетиката на Европа, където присъства като една малка част от цялото – България.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.