Употребата на сила в Източна Украйна може да има обратен ефект

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов отправи ултиматум към проруските активисти и въоръжени отреди в източната част на страната – сложете оръжие и освободете правителствените сгради до понеделник сутрин, иначе правителството ще изпрати армията.

Той, изглежда, няма време за губене. Големи части от Източна Украйна се изплъзват извън контрола на Киев.

Нови и нови полицейски управления и правителствени сгради биват завземани от протестиращи и от неидентифицирани въоръжени лица.

Донецк, Луганск, Славянск, Краматорск, Дружкивка – това са градове и градчета, където са се установили активисти, а от Мариупол и Енакиево също идват сведения за завземане на сгради.

Ръководителят на службата за национална сигурност на Украйна Валентин Наливайченко беше категоричен: „Не разполагаме с много време. Днес и утре ще са дни с решаващо значение.“

Но, според правителството, не става дума за вдъхновено отвътре въстание.

Турчинов повтаря обвиненията, подкрепяни и от западни представители, че зад размириците стои Русия.

Много от въоръжените лица носят руски оръжия и приличат на кремълските части, които превзеха Крим.

„Агресорът не се е спрял и продължава да сее безредие в източната част на страната“, казва Турчинов.

Новите лидери на Укрйна вече определиха къде минава червената линия. Те заявиха, че ще отговорят със сила на руските нахлувания в страната. ` Сега, казват те, червената линия е премината.

Кремъл обаче също очерта своя червена линия.

Руски представители заявиха, че Киев трябва да се въздържа от насилие срещу протестиращите, тъй като в противен случай рискува „да подпали гражданска война“ в страната.

Москва декларира, че „няма намерение“ да изпраща войски в Укранйа.

Но руският парламент разреши на президента Владимир Путин да се намеси с военна сила в Украйна, ако интересите на Москва бъдат заплашени.

Тези интереси, според Путин, включват рускоезичното население на Украйна – макар че много от хората в действителност са етнически украинци.

Но потушаването на протестите с помощта на войската не е свързано само със заплаха от чужбина. Има и вътрешни рискове.

Дори да е вярно това, че сред протестните активисти има руски организатори и специални части, както твърдят представители на Киев, Вашингтон или Брюксел, сред тях има и местни хора.

Струва си да се има предвид, че сегашното правителство дойде на власт на вълната на възмущението от смъртта на украинци от ръцете на правителството на бившия президент Виктор Янукович.

Хората в източната част на страната са украински граждани. Много от тях твърдят, че не искат да видят страната си разделена.

Напоследък там единството и патриотизмът са във възход, мотивирани от предполагаемата заплаха от Русия.

Но много от тези хора остават скептични към новото правителство. Те смятат, че то е съставено от хора от западната и централната част на страната, които не ги е грижа за нуждите и тревогите в източните провинции.

Други са нерешителни. Изчакват да видят какво ще се случи през следващите дни. Ако има кръвопролития, може да се обърнат срещу Киев.

„Всички хора тук са против правителството – дори онези, които отидоха в столицата да протестират“, казва Юлия, местен журналист от Славянск.

„Те се върнаха и видяха шайка олигарси назначени за губернатори – точно хората, срещу които се бореха“, продължава тя.

„Хората тук са гневни, макар че може и да не одобряват напълно превземането на полицейското управление“, твърди журналистката.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.