Крайнодесни антиевропейци напират към Европейския парламент

Франс прес

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Единадесет града са в ръцете на френския Национален фронт, в Унгария партията „Йоббик“ има подкрепа от 20 на сто в социологическите проучвани, в Австрия, Холандия или Финландия десни партии са в първата тройка. С една дума, крайната десница се радва на попътен вятър и вероятно ще има сериозно присъствие в следващия Европейски парламент.

След победата си на общинските избори във Франция партията на Марин Льо Пен насочи поглед към Страсбург, централата на Европарламента. По-малко от 50 дни до изборите сондажите я нареждат непосредствено след десния Съюз за народно движение и преди управляващата социалистическа партия, дори на първа позиция. Възможно е Националният фронт да спечели около 20 депутатски места в ЕП.

Австрийската партия на свободата (АПС) се ползва в Австрия с най-малко 20 процента подкрепа в допитванията. Тя ще се стреми да изпревари едната от двете формации от управляваща широка коалиция, всяка от които се ползва с одобрението на 23-24 процента от анкетираните.

Подобно на френския Национален фронт, Австрийската партия на свободата зорко пази своя авторитет, който й осигури отношение като към класическа партия в Австрия. Миналата седмица формацията се лиши от водача на листата си, след като той сравни Европейския съюз с Третия райх.

Сред доста разнородния пейзаж Партия на свободата беше водеща в Холандия, с около 17 процента подкрепа в анкетите, докато нейният лидер не заяви, че би искал „по-малко мароканци“ в страната. Изказването му предизвика масово напускане на членове на формацията, най-вече на водача на листата й за евроизборите. Оттогава обаче партията отново набра популярност и според нов сондаж се нарежда втора.

Антиевропейската вълна е мощна. Намерение да гласуват за партия „Финландците“ са изразили близо 18 процента от анкетираните, което я поставя на трето място в страната й. На последните парламентарни избори в Унгария антиромската и антисемитистка партия „Йоббик“ спечели близо 21 процента от вота. Очаква се крайнодесните да отмъкнат по някое място в ЕП и в България и Швеция, печелейки около 5 процента от гласовете.

Нежелани партньори

В досегашния Европарламент крайната десница имаше едва шепа депутати, трима от които – французи от Националния фронт: бащата и дъщеря Льо Пен и Брюно Голниш.

От няколко месеца Националният фронт и Партията на свободата се опитват да се обединят с други популистки формации, за да образуват група в следващия Европейски парламент. Нужни са им 25-има депутати в най-малко 7 страни. Долният праг от 25 депутати обаче вероятно ще бъде значително надхвърлен. Да се обединят формации от седем страни е по-трудно. Австрийската партия на свободата, белгийската „Влаамс беланг“ (Фламандски интерес) и италианската „Северна лига“ са готови да го направят.

Председателят на партия „Финландците“ Тимо Сойни, който се разграничи от най-ксенофобските и расистките елементи във формацията, обаче не иска да се включва в авантюрата.

Както признава дори г-жа Льо Пен, някои формации като ултрасите от унгарската „Йоббик“ или неонацистката „Златна зора“ в Гърция са низвергнати от всички.

С изключение на Франция възходът на крайната десница не засяга големите страни в ЕС, които изпращат най-голям контингент в ЕП. Крайнодесните са слаби в Италия и имат пренебрежимо присъствие в Испания и Полша, както и във Великобритания и Германия.

В последните две страни антиевропейското движение е представено от еврофобите от Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и антиевропейците от „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Позициите на водача на ЮКИП Найджъл Фараж обаче укрепнаха тази седмица след дебати с вицепремиера либерал-демократ Ник Клег, а с над 6 процента от гласовете АзГ може да изпрати шестима депутати в Страсбург.

В Италия популизмът се олицетворява от обявяващото се против партиите Движение „Пет звезди“ на Бепе Грило.

Вечерта на 25 май десните антиевропейски формации биха могли да спечелят над 120 депутатски места, което се равнява на 15 процента от всичките 751 депутати в ЕП.

Очаква се левицата също да отбележи точки. Социалистите – в умерена, но достатъчна степен, за да се изравнят с консерваторите, с около 210 места според най-новите допитвания, а радикалната левица – по-категорично, с очаквания да си осигури около 20 места.

В същото време консерваторите, които са на власт в повечето страни от ЕС, се очаква да изгубят около 60 места. Зелените, които изпитват затруднения във Франция и Германия, както и либералите може да свият присъствието си с по двадесетина депутати.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.