Какво се таи в мътните води, залели Украйна

Тежко въоръжени мъже с униформи без опознавателни знаци патрулират по улиците на Славянск в понеделник

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Седмица след седмица новите власти в Киев чакаха с тревога руснаците да нахлуят в Украйна. Западните лидери неведнъж приканваха Москва да изтегли войските си от общата граница. Щом обаче кризата избухна, тя не дойде в образа на руски танкове, потеглили да смажат източните региони. Виждаме нещо по-коварно, подмолно, което не се вмества в еднозначни оценки.

* * *

Много от групите хора, които превземаха тези дни административни сгради и поставяха блокпостове по пътищата, изглеждат добре организирани и действащи професионално.

Журналисти информират от мястото на събитията, че тези хора, често с маски на лицата, носят еднакви униформи и са въоръжени – боравят с оръжието умело и твърде привично.

Понякога пристигат с автобуси. Понякога някой вижда как дават или получават заповеди, после изчезват. Понякога руският им език има ясни отлики от местния говор.

Естествено сред тези хора има и местни жители, недоволни от станалото в Киев. Лидерите им обаче – онези, които подстрекават най-сериозните им акции за неподчинение на властите, подозрително наподобяват бойци от специални части, изпратени да провокират безредици и да проверят може ли Киев да контролира положението в региона.

Прехвърляне на вината

Руските власти отхвърлят, то се знае, всички предположения, че са замесени. Настояват, че става дума за протест на местните жители, които се мъчат как ли не да запазят тесните връзки на региона с Русия и им е писнало от действията на онези в Киев – незаконното според тях правителство.

Последните бунтове според Кремъл нямат нищо общо с Москва – просто местното население „отчаяно“ е решило да вземе нещата в свои ръце.

Нищо чудно, че руските власти неуморно повтарят: Кремъл не планира да праща войски в чужбина. Президентът Путин не желае да поеме отговорността за избухването на една война. Напротив, както личи от неделното изявление на руското външно министерство, Кремъл иска правителството в Киев да признае вината си – било защото не може да възстанови реда в страната, било защото използва армията срещу собствения си народ.

И в единия, и в другия случай Москва печели. Кремъл разчита, че слабата централна власт в Украйна ще се огъне пред Москва и ще позволи на своя индустриален Изток да скъса връзките с Киев, за да развие по-тесни отношения с Русия.

Избори и санкции

Какво следва по-нататък? Много зависи от това как ще тръгнат тези дни нещата в Източна Украйна. С оглед на стремителния развой неотдавна в Крим е твърде трудно да правим прогнози.

Ясен е стремежът на Русия да не допусне насрочените през май президентски избори в Украйна, тъй като президентът, избран по всички правила, ще получи мандат да управлява цялата страна – законен и неоспорим.

Затова очакваме през оставащите седмици до изборите по-нататъшна дестабилизация и призиви за бойкот на вота. Любопитни сме впрочем какво ще излезе от приказките на Запада за санкции срещу Русия.

САЩ вече казаха и обещаха доста неща, но за 28-те членки на ЕС ще е трудно да стигнат до консенсус по въпроса, защото ситуацията не е така очевидна, каквато бихме видели при открито руско нахлуване. Събитията в Източна Украйна са твърде объркани и всяко обвинение срещу Русия трябва да се докаже.

Теоретично преговорите на делегати от САЩ, ЕС, Украйна и Русия, насрочени за четвъртък в Женева, би могло да отслабят сегашното напрежение.

Не съзре ли обаче Русия признаци, че Киев е готов да преотстъпи широки пълномощия на областите в Източна Украйна, външният министър Сергей Лавров може и да не замине за Женева (както вече намекна).

А като цяло, все още се точи бавната бракоразводна процедура между Русия и Запада.

Дори да оставим санкциите настрана, частни лица, компании и правителства вече правят стъпки за скъсване на отношенията – връщат активите си от чужбина, анулират поръчки, замразяват двустранното сътрудничество, коригират плановете за бъдеща дейност.

Всичко това безспорно са откъслечни действия и сътрудничеството в някои сфери е непокътнато. Но колкото по-дълбока става кризата в Украйна, толкова по-широко зейва пропастта между едната и другата страна – и с всеки изминал ден е по-трудно да върнеш процеса назад.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.