Елжбета Бенковска – възможният следващ премиер на Полша

Ройтерс

Елжбета Бенковска. Снимка: от тв екрана

Когато полският вицепремиер Елжбета Бенковска кандидатствала да следва в един престижен варшавски университет, била отхвърлена при събеседването от една от комисиите, която я запитала как ще учи и ще гледа семейството си едновременно. Следващата година тя кандидатствала отново, като й бил зададен същият въпрос. Тя се поинтересувала дали комисията задава този въпрос и на кандидатите мъже. Тя била приета.

Сега, две десетилетия по-късно, Бенковска изпъква като един от най-забележителните политици в Полша и като потенциален кандидат да поеме поста на премиера Доналд Туск, ако той се оттегли през следващите няколко години, както предвиждат мнозина. Въпросът за вероятния приемник на Туск е ключов за инвеститорите, защото за разлика от предшествениците си той успя да донесе стабилност на разпокъсаната политическа сцена, с което помогна да се осигури растеж в най-голямата източноевропейска икономика в ЕС.

Ако 50-годишната Бенковска наистина го замести, вероятно ще се прояви като целеустремена и решителна, ако се съди по историята с кандидатстването й в университета, за която Ройтерс узна в нейната канцелария и която бе потвърдена от нейни бивши състуденти. Малко обаче се знае за политическите убеждения на Бенковска, а и тя няма властова база в управляващата партия, което кара много хора да мислят, че ще трябва да разчита на Туск за поддържането на авторитета си, даже и да заеме поста му.

„Тя е жена, която довършва нещата, голям технократ, практична, професионалистка“, казва бивш правителствен министър, пожелал да не бъде назоваван. „Изглежда Туск я готви да го замести в един момент, когато реши, че е време“, казва той.

ГЛАДЕНЕ

Туск е казал, че ще води партията си на следващите парламентарни избори през 2015 г. и е оставил без отговор въпроса какво ще става след това. Полските медии предполагат, че той може да заеме важен пост в централата на ЕС в Брюксел. Ако стане министър-председател, Бенковска, която отказа да бъде интервюирана за целите на тази статия, ще бъде втората жена премиер в полската история след Ханна Сухоцка в началото на 90-те години. На въпрос дали иска да бъде премиер, от нейната канцелария се позоваха на нейни предишни интервюта за полски медии, в които в отговор на същия въпрос тя е казала, че е технократ и е съсредоточена върху това да свърши работите, които са й възложени.

Бенковска е родена в южния полски град Катовице и през първите курсове на университетското си образование изучава фарси. Няколко години по-късно, когато кандидатства за магистратура в Националната школа по публична администрация във Варшава, тя вече има две малки деца. Там тя се е откроявала, защото е била по-възрастна от мнозина от състудентите си и вече е била семейна. Един бивш неин състудент си спомня, че в час по английски преподавателят помолил студентите да кажат какво е тяхното хоби. „Всички се шегуваха, като казваха, че обичат секса, наркотиците и рокендрола, а тя каза, че обича да глади“, разказа бившият състудент, също пожелал анонимност, защото сега е на държавна служба.

След като завършва магистратурата си, Бенковска започва работа в местната администрация в Катовице, а после израства до началник на отдела по регионално развитие към воеводската администрация. През 2007 г. новоизбраният премиер Доналд Туск назначава Бенковска (по това време тя има три деца) за министър на регионалното развитие. Назначението съвпада по време с постъпването на големи суми от фондовете на ЕС за проекти по развитието на регионите. Става дума за суми от близо 68 милиарда евро за периода 2007-2013 г. и задачата на Бенковска е била да решава на кой проект да бъдат отпуснати пари. През нейния мандат Полша се сдобива с нови магистрали, нови спортни стадиони и нови обществени сгради.

Тя внесе нов стил. Когато Ройтерс я интервюира миналата година в нейния кабинет, Бенковска изрита обувките си под бюрото и прекъсна, за да приеме обаждането от своята дъщеря по смартфона си. Шал прикриваше татуировката на рамото й. През ноември м.г. министърът на транспорта Славомир Новак, смятан от мнозина наблюдатели за бъдещия приемник на Туск, подаде оставка заради разследване срещу него как се е сдобил с ръчен часовник за 6600 долара. При рокадата през следващите дни на Бенковска бе поверен постът на вицепремиер и новата роля на министър на инфраструктурата и развитието.

НАНОВО ПОД ЛУПА

На новата си работа Бенковска проявява сериозен подход и деловитост, които, както твърдят нейни познати, произтичат отчасти от умението да разпределя служебните и семейните задължение по начин, който на мнозина полски мъже не се налага да правят. В един случай тя седи на стола на отсъстващия премиер и води заседание на правителството. Запитан дали Бенковска е ръководила заседанието по-различно от обикновено, един присъствал чиновник каза: „Да, то беше по-кратко“.

Сега в нея се вглеждат още по-внимателно. Най-големият й гаф досега бе през януари, когато се яви по телевизията да коментира неколкочасовите закъснения на някои влакове в зимни условия. Нейното изречение „Извинете, но такъв ни е климатът!“ бе възприето от критиците като лекомислено и безчувствено. То бе до безкрай пародирано в интернет, а един рап музикант включи тази фраза в припева на сатирична песен.

Бенковска обаче спечели популярност сред избирателите с това, че се държи настрана от партийната политика. Тя не членува в „Гражданска платформа“ на Туск и когато през 2011 г. бе избрана в горната камара на парламента, се бе кандидатирала като независима. Но хора, които я познават, казват, че някои членове на „Гражданска платформа“ не съчувстват на нейния статут на аутсайдер. Ако бъде помазана като приемник на Туск, тя до голяма степен ще дължи издигането си на неговата опека. „С нея начело, той ще запази контрола“, казва един бивш министър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.