Избори без обрат в Македония

в. Утрински весник

Мирно като цяло и по-спокойно в сравнение с предишните избори премина първият кръг на президентските избори. Резултатите не са особена изненада, тъй като само потвърдиха дългогодишното доминиране на десницата на македонската политическа сцена. Числата подчертаха преднината на управляващата ВМРО-ДПМНЕ пред опозиционния Социалдемократически съюз СДСМ . Досегашният президент Георге Иванов и Стево Пендаровски ще отидат на втори кръг, както се очакваше.

Голямата разлика между гласовете, дадени за двамата фаворити, все пак е неочаквана. Тя може би не предлага голяма възможност за обрат във втория кръг, но отваря вратите пред неизвестността поради скромното участие в първия кръг на избирателите в част от общините. И налага дилемата ще може ли тази ситуация да се превъзмогне с комбинирането на изборите на 27 април когато ще се състоят едновременно парламентарни избори и вторият кръг на президентските избори.

Най-голяма изненада този път всъщност е изразеното неравновесие в мотивираността на гражданите за участие в изборния процес в зависимост от етническата им принадлежност. Това само по себе си говори за етноцентризма, хвърлен на предизборната арена от водещите партии. И който може да се върне като бумеранг, когато бъдещият президент започне мандата си. Въздържането на мнозинството албански избиратели да гласуват наложи силен отпечатък на изборната обстановка.

В общините, където мнозинство е албанската етническа общност, участието в избори по традиция е доста ниско. Но интересът на албанците да гласуват този път падна до минимум. След второто полувреме след две седмици ще може по-лесно да се анализира дали това е резултат само на кампанията на Демократичния съюз за интеграция за бойкот на изборите, или тук се крие и нещо друго.

Участието на избирателите в „македонските среди“ този път беше може би по-високо в сравнение с 2009 г., когато имахме седем кандидати за президент. Все пак процентите в етнически смесените общини намалиха средните стойности. „Изолираните случаи на нередности, като неотменима част от македонския изборен фолклор, както и няколкото съобщения за нарушаване на изборното мълчание не предизвикаха голямо вълнение, нито нарушиха умерената картина на първия изборен ден.

Дали изборите, въпреки че на пръв поглед бяха мирни и спокойни, преминаха и под знака на фер плей, предстои да се оценява. Все пак това е по-комплексен въпрос, който не зависи само от 12-часовата атмосфера на избирателните места. Тъмното мастило беляза не само палците на избирателите, а и целия изборен процес заради употребата за първи път на толкова очевиден знак за това кой е използвал правото си на глас. След 23 години плурализъм, прилагането на такава мярка не съответства на сравнително добрите оценки на наблюдателите за последните избори в страната.

Мнозинството избиратели се обявиха за втори мандат на държавния глава и за продължение на досегашните политики. Опозицията остана закотвена в няколкото общини, в които и досега имаше преднина. Кампанията на Пендаровски получи много позитивни отзиви, но това не прибави повече гласове в сметката му. Управляващата партия обяви победа на първия кръг на петите поред президентски избори само два часа след затварянето на избирателните урни. Дали първата спечелена битка предвещава и спечелване на „изборната война“, ще се знае след две седмици. Залогът тогава е двоен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.