Украинската криза дава шанс на премиера Туск в Полша

Франс прес

Доналд Туск. Снимка: вядомошчи

Украинската криза промени кампанията за европейските избори в Полша, като увеличи шансовете на десноцентристката партия „Гражданска платформа“ на премиера Доналд Туск, който активно действа на международната сцена и успокоява поляците срещу руските домогвания.

„Въпросите на Украйна и сигурността на Полша станаха първостепенни в тази кампания за европейските избори и оставиха на заден план вътрешнополитическите въпроси“, обяснява експертът по политически маркетинг Ерик Мистевич.

Емиграцията, безработицата, реформата на пенсионната система и на медицинските услуги, проблемите на образованието и усвояването на европейските фондове остават в тази кампания далеч зад дискусиите със съюзниците от НАТО и критиките към Русия, уточнява той.

Показан по телевизията на фона на изтребител Ф-16 пред редица американски и полски войници във военновъздушната база в Ласк, Западна Полша, Доналд Туск прави успокоителни изказвания.

„Ще обсъждаме неуморно със съюзниците си от НАТО засилването на присъствието на алианса в Полша“, повтаря той твърдо.

Подобни кадри станаха почти ежедневни. От началото на украинската криза премиерът, външният министър Радослав Шикорски и президентът Бронислав Коморовски, който е близък до управляващата „Гражданска платформа“, не пропускат случай да свирят на много чувствителната струна на националната сигурност.

В кулоарите на среща с външните министри на Франция и Германия в началото на месеца Шикорски открито изрази желание в Полша да се разположат постоянно две натовски бригади с цел възпиращо действие.

Защото 25 години след падането на комунизма поляците още не са забравили половинвековното присъствие на Червената армия на територията си.

Не е изненадващо, че от началото на руско-украинската криза те неспокойно следят ситуацията на изток от границата си и изразяват задоволство, че днес са членове на НАТО и ЕС.

„Туск извежда на преден план въпроса за сигурността на Полша, стабилно застанала в една силна и обединена Европа“, потвърждава политологът Едмунд Внук-Липински.

За поляците „истинският залог в тези европейски избори е сигурността на Полша“, натъртва премиерът в телевизионен предизборен клип, в който е показан заобиколен от други европейски лидери. „Поляците се нуждаят от държава, която гарантира сигурността им“, настоява той.

Само допреди два месеца „Гражданска платформа“ (ГП) бе според прогнозите големият губещ на европейските избори, със спадащ рейтинг след седем години на власт, но сега подкрепата за нея расте с всяка следваща седмица.

Тя вече задминава в почти всички проучвания на избирателните нагласи основния си съперник – опозиционната консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС) на Ярослав Качински. ГП има подкрепа между 26 и 33 процента при 25 до 29 процента за ПиС.

Туск понякога не се колебае да прибягва до драматизъм и пробужда най-лошите спомени. „От тези европейски избори може би ще зависи дали децата в Полша ще отидат на училище на 1 септември“, каза той. Някои видяха в това намек за 1 септември 1939 г., когато започва нахлуването на нацистка Германия в Полша.

„Важно е да помним: за да може в Европа, в тази част на света, децата да ходят на училище, трябва да няма война. Полша е в безопасност, но тази безопасност не е нещо дадено веднъж завинаги“, каза Туск.

Избирателите изглежда ценят твърдостта на либералния си премиер, който по този начин лишава от някои козове консервативните си съперници.

„ПиС не може да е конкурент на либералите в областта на сигурността, защото е в опозиция и не разполага с инструменти за действие“, обяснява Внук-Липински.

Шест седмици преди изборите ГП е фаворит в надпреварата за европейски мандати. „Колкото по-тежка и сложна става ситуацията в Украйна, толкова по-добър ще е резултатът на ГП“, обяснява Ерик Мистевич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.