Режимът в Хавана не иска нова „буржоазия“

Франс прес

Просяк с „униформа“ на Че Гевара на площад в центъра на Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Изключването на кубинците от новия закон за инвестициите цели да избегне създаването на „национална буржоазия“, заплашваща комунистическата система, коментират интелектуалци, които призовават властта да приеме това предизвикателство, както направиха Китай и Виетнам.

Новият закон, гласуван в края на март, допуска като инвеститори само физически или юридически лица, които са регистрирани в чужбина и могат да влязат в сдружение с държавно дружество или с кооператив.

Някои критици на закона твърдят, че той не взема предвид възможностите за инвестиции в малкия бизнес, който се разви в Куба в рамките на „cuentapropismo“, независимия труд, обединяващ над 450 000 кубинци.

С икономическите реформи през последните години „ние разклащаме хомота преди да го счупим. Може би един ден ще успеем да създадем и национална патриотична буржоазия“, каза преди време Гилиермо Родригес Ривера, професор по литература в университета в Хавана.

„Това няма да бъде никак странно в сложния свят, в който живеем, вече сме имали такава буржоазия“, допълни есеистът и поет на блога на емблематичния трубадур на комунистическия режим Силвио Родригес, segundacita.blogspot.com.

„В никакъв случай не вярвам, че тукашните кубинци, които инвестират, биха били проява на капитализъм, това би било софизъм“, заяви с рязък тон кубинският автор и композитор.

„В Куба бяха приети капиталистически икономически мерки в една социалистическа система на разпределение, а следователно под контрола на социалистическото правителство“, каза Силвио Родригес.

Според различни анализатори, които са от близкото обкръжение на режима, изключването на самите кубинци от закона, приет в края на март, влиза в противоречие с извършваното през последните години отваряне на социалистическия икономически модел за частния сектор.

Законът за сметка на това разрешава на кубинците от диаспората да инвестират, само че 80% от тях живеят в САЩ и не могат да направят нова поради икономическото ембарго, което Вашингтон е наложил от половин век на кубинския комунистически режим.

Куба „няма да отиде в Маями да търси чуждестранни инвестиции“, резюмира министърът на външната търговия Родриго Малмиерка, представяйки закона.

Хавана обясни изключването на кубинците от острова с аргумента, че те „нямат необходимите капитали, за да допринесат за растежа на икономиката“.

При все това техният принос най-вече чрез „lаs remesas“, паричните преводи от чужбина, които достигат 2,5 милиарда долара годишно и са вторият източник на валутни доходи в Куба, би могъл да бъде „решаващ“ за икономиката, според Хорхе Гомес Барата, бивш ръководител на идеологическия отдел на Кубинската комунистическа партия (ККП).

„Да се заобиколи ембаргото“

„Отговорът на проблема с предполагаемата неспособност на кубинците да инвестират не може да бъде в изключването им от закона, а по-скоро в това те да бъдат подпомогнати да станат част от инвестиционния процес, който е от решаващо значение за страната и за социализма“, заяви той в коментар, изпратен до АФП.

През първите години на Кубинската революция Фидел Кастро национализира големите компании, а след това през 1968 година и частните търговски фирми. Икономическата доктрина на ККП твърди, че „в недържавните форми на управление няма да бъде позволено собствеността да бъде съсредоточена в ръцете на частници или на юридически лица“.

„Невъзможността от гледна точка на закона да се инвестира в малкия частен бизнес затруднява напредъка на реформите, не само защото тя възпрепятства развитие, но и заради сигналите, които изпраща“, коментира кубинският анализатор Артуро Лопес-Леви от университета в Денвър, САЩ.

„Най-лошият сигнал е да видиш, че властите все още не са убедени в това колко нелепа е една икономика, която е командна, централизирана и дирижирана от шепа държавни лидери“, посочва Лопес-Леви.

„Тези перспективи вредят на гражданина не само на равнището на неговите права, но и ограничавайки националното развитие“, допълва университетският преподавател.

Според Гилиермо Родригес Ривера включването на кубинците във възможността да се инвестира би довело до допълнително предимство – „да се заобиколи ембаргото“.      „Това би било добър начин да се заобиколи тази вироглава империалистическа блокада, защото много кубинци в САЩ биха могли да правят капиталовложения чрез роднините си и всичко това да става под надзора на Комунистическа партия, както се прави в Китай и във Виетнам“, допълва Ривера.

„Управляващите партии в Китай и във Виетнам отлично се справиха с тези промени в отношенията в промишлеността и в социалните структури и динамиката им. Техният опит не е рецепта, а ориентир“, посочва Хорхе Гомес Барата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.