Бюрокрация до лудост в Гърция – заплаха за инвестициите

Фактори от пазара бият тревога за незабавно премахване на бюрократичните пречки, които тормозят инвеститорите, като изтъкват, че привличането на нови капитали е основна предпоставка за създаване на работни места в Гърция.

Свръхрегулация, взаимноизключващите се компетенции, мудност и закъснения при издаване на необходимите разрешителни, страх от отговорност и губене на време са само някои от пречките, които инвеститорите са длъжни да преодоляват в страната.

Често пъти най-добрите намерения се превръщат в „кошмар“, а не липсват и случаи амбициозни проекти да бъдат изоставяни.

Въпреки значителните усилия, които бяха направени за опростяване на процедурите, бюрокрацията продължава да бъде най-големият проблем при реализацията на нови инвестиции в Гърция.

Неотдавнашно проучване нареди Гърция на последните места, и по-конкретно на 144-то място от общо 148 страни, по отношение на бюрокрацията и държавното бреме, с което трябва да се справят фирмите.

По данни на експерти най-големите трудности в тази насока са свързани с градоустройствените служби и касаят въпроси от този характер. Съществен проблем си остава също и недовършеният национален кадастър.

Пред този и други проблеми бе изправен руският олигарх от гръцки произход Иван Савидис, който видя как две негови инвестиции в Северна Гърция зациклиха заради проблеми от бюрократично естество.

Първата негова инвестиция е свързана с взимането на концесия на недвижим имот за 99 години.

Общата площ на имота е около 322 декара в района на Палиури на Халкидическия полуостров. Тя бе спечелена на търг, обявен от агенцията по приватизация. Крайната оферта на предприемача бе на стойност 14 млн. евро, а в рамките на експлоатацията на имота той поема ангажимент да инвестира капитали в размер на около 80 млн. евро за строителството на жилища и хотелска инфраструктура.

Втората инвестиция на руския грък се отнася до изграждането на спортен център в Терми на стойност 150 млн. евро, на който да тренира отборът на ПАОК, който е негова собственост.

В случая бизнесменът е изправен пред безсилието на гръцките държавни институции да се разберат помежду си, за да може проектът да стане реалност.

Но това не е единственият случай. Почти две години и половина бяха нужни, за да може Кока-Кола ХБК да получи разрешение от властите за пускането на завод в областта Атика. В крайна сметка компанията се принуди да се откаже от инвестицията.

На хартия все още стоят и плановете за създаването на стоянки за хидроплани, въпреки гласувания от година насам законопроект. Разрешение от над десет години чака и компанията Джетойл, за да реализира проекти, свързани с изграждането на складова база в района на Суда на о-в Крит. Инвестицията е на стойност 20 млн. евро.

През истинска Голгота са призвани да минат и други инвеститори, за да осигурят необходимите разрешителни. Често пъти за тях е нужно да се чака над десет години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.